用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 英語課本所教的程度: 深或淺 ?
go

英語課本所教的程度: 深或淺 ?

今天是SJ 派成績表日,預祝各SJ 同學都滿意自已的成績,並有一個快樂的x'mas.

小兒明年讀小一,我未看見書單,亦不知英語課本所教的程度, 但有點擔心是否現在會有很多小朋友會跟不上學校英語的要求。若高小成績不好,小朋友很難升往BAND 1 英中。

在報名當日, 有老師說小一至小三是採用全英和普通話教學, 請問小一至小三的家長, 是大部份或小部份朋友是否跟上英語課本(包括一切用英文書寫的課本)所教的程度 ?  多少%?

請問小四至小六的家長, 英語課本(包括一切用英文書寫的課本)所教的程度 是否很深?有多少% 同學能跟上?你們對選擇觀塘區以外的BAND 1 英中看法如何? 對選擇觀塘區的BAND 1 英中看法又怎樣?

多謝分享你們的經驗,。若不便公開有關資料或意見,請EMAIL 給我的PM. 多謝...多謝  !!!

My son was accepted by the school.  I also want to know. Please share. Thanks .

SJ parents,
Please help to give some information. You may email to my PM. Thanks a lot.
原帖由 timtim852 於 08-12-21 22:21 發表
今天是SJ 派成績表日,預祝各SJ 同學都滿意自已的成績,並有一個快樂的x'mas.

小兒明年讀小一,我未看見書單,亦不知英語課本所教的程度, 但有點擔心是否現在會有很多小朋友會跟不上學校英語的要求。若高小成績不好,小朋友 ...

It is disappointed to find that no SJ parent wants to tell the truth.

If it is a "true" English school, I start to find doubt about that because the parents don't want (or dare) to let others know the English standard of the students. So disappointed...

原帖由 timtim852 於 09-1-3 18:24 發表
SJ parents,
Please help to give some information. You may email to my PM. Thanks a lot.

貢獻勳章

你想我地點答你呀?唔係唔想答你,只係我唔知人地學校深定淺?我更唔知 SJ 算係深定淺,真係唔知點話你聽!

但我知 SJ 同 DBSPS 的英文書一樣。

完全同意!!! 至於能否跟上全英文&普通話進度, 這除了學校教育, 還包括學生質數和家庭支援, 所以不想以偏概全.

原帖由 joemyt 於 09-1-8 08:29 PM 發表
你想我地點答你呀?唔係唔想答你,只係我唔知人地學校深定淺?我更唔知 SJ 算係深定淺,真係唔知點話你聽!

但我知 SJ 同 DBSPS 的英文書一樣。

原帖由 timtim852 於 09-1-8 13:27 發表
It is disappointed to find that no SJ parent wants to tell the truth.

If it is a "true" English school, I start to find doubt about that because the parents don't want (or dare) to let others know t ...

timtim852, 好明白一個家長想知學校的東西為仔女選校, 不過ST. JO 學生少, 上網家長亦唔多. 我都無比較點知係點呢??

另外. 我唔知其他學校的英文程度如何WOW. 只知英文書同DBSPD 一樣, 另外深淺見仁見智. 我見都幾深, 不過我個仔D同學的MAMI講我地淺.  希望你明白. 唔答唔係唔幫手係我地都唔知. 點答呢

SJ parents,

Thanks for your replies. I need to apologize for having confused you about my question.

Please note that I am not asking to make comparison of the English standard of SJ kids with other schools.  I hope to learn if there is a small or large group of students (from p1 to p3) that can or can't follow the English-related text books/readers. For example, if there is a significant portion (say, 40% to 50%) kids who can't follow the books and fail to peform the school exam satisfactorily, it could be possible that the standard set by the school may be too high for the current intake of students.  For such case, adjustment to the teaching method/ new set of textbooks and stronger backup from parents may be required.  

Personally, I believe JS is a very good school. One of my friends was also graduated from SJ twenty years ago. He was well educated, both academically and morally . I was so glad to let my kid study in JS. However, some parents of the classmates of my kid put some  unfair comments on SJ and they considered that SJ was not a real English school nowadays.  That's why I want to more about the English standard.

Again, sorry for my misleading question.

If possible, please help to indicate -
a small or large group (? %) of students (from p1 to p3) that can or can't follow the English-related text books/readers and perform the exam unsatisfactorily.

Thanks.

原帖由 ianmami 於 09-1-8 22:25 發表

timtim852, 好明白一個家長想知學校的東西為仔女選校, 不過ST. JO 學生少, 上網家長亦唔多. 我都無比較點知係點呢??

另外. 我唔知其他學校的英文程度如何WOW. 只知英文書同DBSPD 一樣, 另外深淺見仁見智. 我見都 ...

對不起, 你所問的問題很難答, 這個網的家長大部份都有工作, 對學校的情況也不太清楚, 也鮮有比併, 我們開這個網的最大目的是互相幫忙&扶持, 如小朋友有錯漏, 其他家長幫手告知等等.....所以, 你的問題也難有回應, 建議你問學校老師, 他們會樂於回答的.

個人來說, 我只是一個普通家長, 並沒對兒子作出太多支援, 也沒所謂的英語或普通話環境, 只是每天回來查功課, 溫吓默書, 考試請半日假幫他溫習. 至於兒子, 也非優質學生, 只是考試全科合格, 平均分六十至七十之間, (差不多考包尾) 平時沒操練, 和學術有關的課外活動也欠奉, 這種情況下, 兒子平常的功課, 能自己完成七成或以上, 看英文卡通片從沒抗拒, 有時在家還會彈一兩句英文或普通話. 之前樓下有個科大的鬼佬教授, 小兒也不害羞, 和他傾談時, 有問有答.

原帖由 timtim852 於 09-1-9 01:44 PM 發表
SJ parents,

Thanks for your replies. I need to apologize for having confused you about my question.

Please note that I am not asking to make comparison of the English standard of SJ kids with other ...

Fling, thanks.
原帖由 fling 於 09-1-11 12:24 發表
對不起, 你所問的問題很難答, 這個網的家長大部份都有工作, 對學校的情況也不太清楚, 也鮮有比併, 我們開這個網的最大目的是互相幫忙&扶持, 如小朋友有錯漏, 其他家長幫手告知等等.....所以, 你的問題也難有回應, 建 ...

我仔仔都係讀緊 St. Joe, 為了提高他的英文程度, 我給他很多額外補習才能達到我要求之水平, 因學校老師的英文水準就不敢恭維. 仔仔的私人補習老師經常要改正老師的 gramme.

貢獻勳章

既然覺得老師唔掂,點解唔趁早同亞仔轉校,換個新環境呀?

請各家長自己去查証聖小老師的程度, 因網上言論有很多不實之回覆. 最好用自己之眼睛去看孩子的成績作判斷, 並非用耳朶去聽.

平心而論grammar真係有時都幾難, 不同地方有不同的用法, 唔一定係邊個啱曬, 只要不犯basic rules都係可以的.
不同國家人用的grammar 都有少少分別, 咁咪=香港人和廣州人講白話, 表逹同一樣嘢,但說法不同.
你只可以話佢怪怪哋 或都係我哋怪啦, 但絕不可以肯定的批評佢錯.
用在英語上也一樣.
我覺得反而可以用作例子教囝囝, 凡事不是絕對的.
我工作在一間全球性的公司, 全世界每一個各落都有office, 見不同人種的英文e-mail真的不少, 什麼全統以為自己英文好的香港人看下去真的會話有冇攪錯乜咁寫都得咩.
但係在美國或加國讀書的同事看來都說OK, 只是寫得不夠靚唧.

若然你話老師英文水準差, 不如話書商英文差.
你哋有冇睇小一嗰本故事書, “Old Dog Tom”, 裏面有d grammar唔知係根本寫錯’, ‘打錯抑或印錯’, 總之最間單的都有錯囉.
第日用來默書, 我只係關心老師會唔會改番啱.

原帖由 ssun220 於 09-9-1 20:59 發表
請各家長自己去查証聖小老師的程度, 因網上言論有很多不實之回覆. 最好用自己之眼睛去看孩子的成績作判斷, 並非用耳朶去聽.

Trevor Mama

Dear alisoncheung

妳真勤力,我諗我都要開始鑽研下囝囝啲書啦!可否告知(或PM我)那裏有gramatical mistake呢?等我去一些native的英文老師處詢問一下!

我完後如也找到錯處也會在此分享。謝謝提醒!

原帖由 alisoncheung 於 09-9-2 18:02 發表
若然你話老師英文水準差, 不如話書商英文差.
你哋有冇睇小一嗰本故事書, “Old Dog Tom”, 裏面有d grammar唔知係根本寫錯’, ‘打錯抑或印錯’, 總之最間單的都有錯囉
.
第日用來默書, 我只係關心老師會唔會改番啱.

Heiyingleefamil

唉, 唔係我想睇或者係我勤力, 係我位大少爺每晚都要我讀at least 2 pages先可以俾我瞓, 今晚唔讀明晚就以倍數遞增 (2, 4, 6, 8, 10咁加上去), 有時真係好眼瞓先唔讀, 咪積吓積吓, 佢唔死我死.  昨晚已經開始讀Little Chick-chick.前兩晚冇讀, 昨晚都讀咗4頁 (本來6 個pages架, 我軟硬兼施先可以少d, 佢重話想我讀曬全個故事tim).

我唔記得”Old Dog Tom”邊到有問題, 只記得近尾嗰幾頁其中一頁, 我睇番先話你知, 不過我到有d懷疑我見識少, 有所唔會, 等我都問吓d同事先.  好彩我公司夠大, 人夠多, 有外援唧, 你又可以問吓D Net teacher.

你會俾佢出去補習嗎?  又要返學, 又要補習好辛苦, 我都係prefer自己教先,  比較flexible d, 至多放工後辛苦d, 我信自己多d.  不過遲吓佢唔聽多支笛才打算.
Trevor Mama

I took the book back to office this afternoon and found back that sentence in page 52, the 5th line.  It printed that "You can see with you eyes."  Do you think this is error in here?  For me, I write like this "You can see with your eyes."

原帖由 alisoncheung 於 09-9-3 11:03 發表

唉, 唔係我想睇或者係我勤力, 係我位大少爺每晚都要我讀at least 2 pages先可以俾我瞓, 今晚唔讀明晚就以倍數遞增 (2, 4, 6, 8, 10咁加上去), 有時真係好眼瞓先唔讀, 咪積吓積吓, 佢唔死我死.  昨 ...
Trevor Mama

Same as you, for normal school subjects, I would try teaching by myself first, as I turned to be a full time mother since last week.

[quote]原帖由 alisoncheung 於 09-9-3 11:03 發表
你會俾佢出去補習嗎?  又要返學, 又要補習好辛苦, 我都係prefer自己教先,  比較flexible d, 至多放工後辛苦d, 我信自己多d.  不過遲吓佢唔聽多支笛才打算./quote]

Dear Heiyinglee,

Finally, you have made up your mind to be a full time mother.  

Enjoy.

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-9-3 22:37 發表

Same as you, for normal school subjects, I would try teaching by myself first, as I turned to be a full time mother since last week.

[quote]原帖由 alisoncheung 於 09-9-3 11:03 發表 ...

Dear 611611

Ya, when the time we meet at the parents' day, I am a full time mother already.  As at this moment, it is enjoyable.  So as my children.  Hope this mood can be kept even after we together prepare for the weekly dictation later.

原帖由 611611 於 09-9-4 10:34 發表
Dear Heiyinglee,

Finally, you have made up your mind to be a full time mother.  

Enjoy.