用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名? ...
go

想問民生,迦密,銀喜及黃勿南的排名? [複製鏈接]

這四間中學的排名是哪間較好?謝!
   1    0    0    0

原帖由 cyhy 於 08-12-20 11:50 發表
這四間中學的排名是哪間較好?謝!

cyhy
個人意見如下 :

1. 迦密 (程度最好 , 不過面試要見埋家長)
2. 民生 (有附屬小學 , 校舍超大 , 有自己游泳池 , 統一都係得 20 個位上下[九龍城綱])
3. 銀禧 (成績有下滑趨勢 , 不過都係好學校之一)
4. 黃笏南 (開設科目唔多 , 但音樂方面非常出色)

謝謝你的意見

以成績論:
1. 迦密 (不過要承受催谷成績壓力!)
2. 民生 (有附屬小學 , 競爭大 , 難入!)
3. 銀禧 (學生笑容較少,未知是本性純良、文靜定係功
             課壓力?但中三開始勁多project, 功課同   
             Quiz)
4. 黃笏南 (新任校長想法不夠靈活,影响管治;2011-
               2014年校舍遷到大圍。 但管弦樂團係九龍城
               津貼英中裏的確係最好的)

原帖由 碧加 於 08-12-21 11:40 發表
以成績論:
1. 迦密 (不過要承受催谷成績壓力!)
2. 民生 (有附屬小學 , 競爭大 , 難入!)
3. 銀禧 (學生笑容較少,未知是本性純良、文靜定係功
             課壓力?但中三開始勁多project, 功課同   
             Quiz)
4. 黃笏南 (新任校長想法不夠靈活,影响管治;2011-
               2014年校舍遷到大圍。 但管弦樂團係九龍城
               津貼英中裏的確係最好的)

我係黃笏南家長,新校長今年才上任,政績怎樣不宜妄下判斷,不過他之前係盧幹廷的校長(出了9優女狀元那間)
管樂團則和男拔,保良1中鼎足三立,比賽互有輸贏
校風非常好,學術成績ok啦,每年平均都有幾個尖子

原帖由 maggiewc 於 08-12-21 18:09 發表

我係黃笏南家長,新校長今年才上任,政績怎樣不宜妄下判斷,不過他之前係盧幹廷的校長(出了9優女狀元那間)
管樂團則和男拔,保良1中鼎足三立,比賽互有輸贏
校風非常好,學術成績ok啦,每年平均都有幾個尖子 ...

唔好咁勞氣 , 大家都係研究下啫 !

「每年平均都有幾個尖子」但係好少聽到黃笏南有尖子喎 ! 就算以前既學校概覧都無提供 , 你會唔會收錯料呀 ?

原帖由 尹若藍 於 08-12-21 18:32 發表

唔好咁勞氣 , 大家都係研究下啫 !

「每年平均都有幾個尖子」但係好少聽到黃笏南有尖子喎 ! 就算以前既學校概覧都無提供 , 你會唔會收錯料呀 ?

以前個校長好低調,什麼資料都不提供,所以學校概覧等天書都無資料,我係家長,內幕資料 ,(尖子的意思是會考6A以上)

HELLO!

我的兒子也是在黃笏南讀中7 , 舊年己有4位尖子入 了大學.
如果小朋友讀得書, 入呢間都唔錯,D 學生真係好乖.

原帖由 maggiewc 於 08-12-21 19:07 發表

以前個校長好低調,什麼資料都不提供,所以學校概覧等天書都無資料,我係家長,內幕資料 ,(尖子的意思是會考6A以上)

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 ,  會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁由上年到而家都可以睇到。

註 : 我「並沒有」話你地學校唔好 , 只係研究下啫 , 絶對無針對成份。

HI!

黃笏南真係好低調.
其實佢也有學生拿獎學金到外國升學, 包足噤多年學費, 係唔係年年都有人去就唔清楚.
呀仔話,舊年就有一個攞到.

原帖由 0809GO 於 08-12-22 11:21 發表
HI!

黃笏南真係好低調.
其實佢也有學生拿獎學金到外國升學, 包足噤多年學費, 係唔係年年都有人去就唔清楚.
呀仔話,舊年就有一個攞到.

Hi
我都有睇過黃笏南既週年報告 , 但係見唔到有同學攞獎學金讀大學 (舊年、前年) , 响 05-06 年就見到有一位同學攞到獎學金去左加拿大讀大學 !

黃笏南既週年報告書綱址  
://www.twghwfns.edu.hk/info/sch_report/annual%20report/Annual_report_0708.pdf

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 10:58 發表

你地學校咁低調 , 綱頁又無得睇 , 仲要咩資料都唔提供 , 會唔會埋沒左間好學校呀 !

我地學校上年有 2 位同學考到獎學金去左英國一間女子中學就讀 , 今年呢兩位同學同樣考到牛津大學 , 而家响牛津讀緊 , 學校個綱頁 ...

介唔介意告訴我你是那間學校的家長:loveliness:

[quote]原帖由 maggiewc 於 08-12-22 22:07 發表

介唔介意告訴我你是那間學校的家長:loveliness: [/quot

避免麻煩 , 學校名巳刪除。

尹若藍

請問囡囡間學校攞獎學金果兩位同學, 去左邊間英國女仔中學? 學校週年報告有無講?

thks!

原帖由 尹若藍 於 08-12-23 10:35 發表

唔介意 , 大家有交流係一件好事。

我囡囡就讀 st .catharine school for girls。

原帖由 catcatmom 於 08-12-23 21:16 發表
尹若藍

請問囡囡間學校攞獎學金果兩位同學, 去左邊間英國女仔中學? 學校週年報告有無講?

thks!

catcatmom
我地學校綱頁有得睇架 !

(1) 問過東華三院其他學校家教會成員,為免系內各中學作不必要比較,各校長把成績儘量低調,免傷和氣。
(2) 黃笏南2008會考合格率為98.幾%,14分以上為柒拾幾%,6-7A 幾個。
(3) 認識的銀禧學生充滿笑容! 放學時可在校門口看到。
(4) XX小學考得好的學生都向外投,其他小學Brand One生大都不會選 XX中學放前面,若以學校面積及出名來選校,小心!

以上純屬個人意見,不喜勿炳。

原帖由 vlui 於 08-12-26 11:53 發表
...
(4) XX小學考得好的學生都向外投,其他小學Brand One生大都不會選 XX中學放前面,若以學校面積及出名來選校,小心!
...

XX小學和XX中學即係乜?

原帖由 maggiewc 於 08-12-26 18:54 發表

追番 d post 就知架喇 !

原帖由 MICHAELGO 於 08-12-21 21:59 發表
HELLO!

我的兒子也是在黃笏南讀中7 , 舊年己有4位尖子入 了大學.
如果小朋友讀得書, 入呢間都唔錯,D 學生真係好乖.

4位, 英中來説,真的很少Bor....
即係英中内的中下游分子

x生小學之前覺得ok, 中學就唔得啦! e+就連佢既小學都覺唔掂, +吓仲轉全日, 三千幾蚊學費, 有好多選擇, 唔會選佢.

原帖由 maggiewc 於 08-12-26 18:54 發表

‹ 上一主題|下一主題