用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣/葵青自行分配, 幫忙比下意見
樓主: jeans1016
go

荃灣/葵青自行分配, 幫忙比下意見 [複製鏈接]

我自行分配而家鎖定左可風同李兆基, 咁到搞珠如果放林護做首選碰運氣可嗎? 定係搞珠都要揀可風/李兆基做第一第二志願呢?

原帖由 Today123 於 08-12-23 17:12 發表

葵青區統一第二志願選英中機會微乎其微。

林護有大約33-35個聯系位給仁立及仁紀,相對其他幾間英中,學位是少了些,不過抽籤講運氣,所以我覺得影響不大。不知你兒子是深水埗那間小學,若是有名氣的,而你兒子又喜愛音樂,自行 ...

Hi, jeans1016

我知有些學校如安柱(早兩年的資料)要自行及搞珠都放第一位日後才可叩門,不知可風/李兆基是否也是如此,這點或者也需要考慮。

原帖由 jeans1016 於 08-12-23 18:03 發表
我自行分配而家鎖定左可風同李兆基, 咁到搞珠如果放林護做首選碰運氣可嗎? 定係搞珠都要揀可風/李兆基做第一第二志願呢?

Today123,

小兒讀崇真,不算有名氣,不過不失啦。多謝你的祝福,希望BK各家長的囝囝囡囡都能順利升中,在心儀的中學就讀!

原帖由 Today123 於 08-12-23 17:12 發表

葵青區統一第二志願選英中機會微乎其微。

林護有大約33-35個聯系位給仁立及仁紀,相對其他幾間英中,學位是少了些,不過抽籤講運氣,所以我覺得影響不大。不知你兒子是深水埗那間小學,若是有名氣的,而你兒子又喜愛音樂,自行 ...

林護面試內容---My last year experience

1 以英語朗讀一篇文章—about 2-3 minutes and the topic was about Christmas
2. 簡單英語會話-
3. 以小組形式用英語討論一內容圍繞日常生活事物之話題

- 6-8 candidates were in a group

- 3 photos of Tang Siu Ping, Sung Chung San & Hitler were shown to them

- Discuss which one is the greatest/ or The most important in history.

簽名被屏蔽

自行冇可能知,大抽獎可以叫你比份填表傳根來證明。

原帖由 blytheBB 於 08-12-24 09:27 發表
乜中學會查到自行同大抽獎有無放第一志願ga 咩?
又話得自己張傳巾才有,
如果中學會知,咁咪好唔公平???

原帖由 blytheBB 於 08-12-24 09:27 發表
乜中學會查到自行同大抽獎有無放第一志願ga 咩?
又話得自己張傳巾才有,
如果中學會知,咁咪好唔公平???

學校只可以知自行有冇選擇佢,夠竟是否第一志願及大抽獎擺第幾志願,學校冇可能知。我相信學校亦唔會有咁多時間及人手去查學生。

簽名被屏蔽

唔好咁快認叩門先。大部份學校叩門時都需要考筆試,我反而少見要求放第一位喎!

原帖由 blytheBB 於 08-12-24 10:32 發表
88MUIMUI,JUDYWAN,
好開心.又o係你地兩個回覆,
學校是否咁著重學生是否放第一志願ar?
如果真o係要睇,咁我地選校又要o念多一樣o野,
e+己經頭爆la!
...

原帖由 blytheBB 於 08-12-24 10:32 發表
e+己經頭爆la!
...

學校注重係成績,自選時得兩個選澤,叩門就漁翁撒網,邊有可能間間都擺第一志願。

我唔肯定學校知唔知, 但上次去聽林護, 佢地都有講放第一、二志願唔會影響到佢地接見學生

e+己經頭爆la!
...

可風同安柱有講到明自行分配有揀佢地先有機會叩門, 李兆基我miss左簡介會啊 /.\

原帖由 cowboymama 於 08-12-23 23:03 發表
Hi, jeans1016

我知有些學校如安柱(早兩年的資料)要自行及搞珠都放第一位日後才可叩門,不知可風/李兆基是否也是如此,這點或者也需要考慮。

對起,可能我記錯,安柱自行第二當年(2007)或也可叩門。但朋友現不在港,未能查詢及澄清,請見諒。

原帖由 jeans1016 於 08-12-24 11:12 發表
可風同安柱有講到明自行分配有揀佢地先有機會叩門, 李兆基我miss左簡介會啊 /.\

原帖由 cowboymama 於 08-12-24 12:54 發表
對起,可能我記錯,安柱自行第二當年(2007)或也可叩門。但朋友現不在港,未能查詢及澄清,請見諒。

你朋友叩門成功否。

原帖由 jeans1016 於 08-12-24 11:12 發表

李兆基上年我陪人聽是不需要的。但安柱我06年聽,是要的。安柱扣門好像不用考筆試,他們會選自行時有選他們而落選的學生當中最高分的。可風就不知了。

原帖由 jeans1016 於 08-12-24 11:09 發表
我唔肯定學校知唔知, 但上次去聽林護, 佢地都有講放第一、二志願唔會影響到佢地接見學生

林護最實際,一律考筆試。

Hi, Megafish

謝謝你的分享,很有用。你現在是否讀林護中一?老師教得好嗎?是否關心學生?對學校整體印象如何?

原帖由 Megafish 於 08-12-24 01:13 發表
林護面試內容---My last year experience

1 以英語朗讀一篇文章—about 2-3 minutes and the topic was about Christmas
2. 簡單英語會話-
3. 以小組形式用英語討論一內容圍繞日常生活事物之話題—

- 6-8 candida ...

Hi, judywan

朋女囡囡最終派到安柱(她自行及统一也有揀安柱),故不用叩門。

原帖由 judywan 於 08-12-24 13:06 發表

你朋友叩門成功否。

原帖由 cowboymama 於 08-12-25 10:43 發表
Hi, judywan

朋女囡囡最終派到安柱(她自行及统一也有揀安柱),故不用叩門。

原來如此,安柱叩門位應已於自選面試時選定。所以只接受自選時有選該校的學生。

醒目開學勳章

原帖由 judywan 於 08-12-25 11:33 發表

原來如此,安柱叩門位應已於自選面試時選定。所以只接受自選時有選該校的學生。
今年安柱個校長都講左要兩次申請,都要 把佢個間放第一位先有機會叩門.
‹ 上一主題|下一主題