用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣/葵青自行分配, 幫忙比下意見
go

荃灣/葵青自行分配, 幫忙比下意見

囡囡成績屬於band 1 中, 性格慢熱, 游泳成績較突出, 心儀學校係可風/蕭明, 唔知選呢2間會唔會唔穩陣呢

原帖由 jeans1016 於 08-12-19 17:08 發表
囡囡成績屬於band 1 中, 性格慢熱, 游泳成績較突出, 心儀學校係可風/蕭明, 唔知選呢2間會唔會唔穩陣呢

上星期六,可風開放日,未知有否去參觀。。

有去參觀了, 除左交通唔方便, 呢間學校都幾好, 佢最好既係講明只要自行分配有選佢地學校, 就一定有接見機會, 有d學校冇點講有幾個接見位, 填左都未必有得見。

禽晚都去埋安柱, 簡介會其實個個都差唔多, 只係2個自行機會, 每間又得5x個位, 所以選個陣好矛盾, 好驚選左d連接見機會都冇既學校。

原帖由 judywan 於 08-12-19 17:58 發表

上星期六,可風開放日,未知有否去參觀。。

原帖由 jeans1016 於 08-12-20 09:50 發表
有去參觀了, 除左交通唔方便, 呢間學校都幾好, 佢最好既係講明只要自行分配有選佢地學校, 就一定有接見機會, 有d學校冇點講有幾個接見位, 填左都未必有得見。

禽晚都去埋安柱, 簡介會其實個個都差唔多, 只係2個自行 ...

雖說會接見全部伸請,但安柱及可風自行要求都好高,兩間都係話自選擺第一位先有叩門機會。

我想問下有冇人知可風/安柱/李兆基有冇留位比聯繫小學呢?

原帖由 jeans1016 於 08-12-22 11:26 發表
我想問下有冇人知可風/安柱/李兆基有冇留位比聯繫小學呢?

呢3間學校好似冇聯繫小學喎

原帖由 jeans1016 於 08-12-19 17:08 發表

可試報考游泳較突出英文中學
  • 李兆基
  • 蕭明

其實去邊可以知間學校有咩課外活動係比較強呢? 我去d校網睇, 好多都淨係講有咩活動, 但就好少提到獎項, 我都希望揀到一間可以延續囡囡既管樂同游泳既學校

原帖由 elbar 於 08-12-22 12:02 發表

可試報考游泳較突出英文中學

李兆基蕭明

原帖由 jeans1016 於 08-12-23 09:33 發表
其實去邊可以知間學校有咩課外活動係比較強呢? 我去d校網睇, 好多都淨係講有咩活動, 但就好少提到獎項, 我都希望揀到一間可以延續囡囡既管樂同游泳既學校

...

你女兒真的很叻,游泳、音樂都有成績,讀書又不差,有沒有想過林護,林護好注重音樂,有管樂團,亦有管絃樂團,屢獲殊榮,可以上林護網站看看http://www.lamwoo.edu.hk/music/music.php

游泳方面,林護不及李兆基,是沒有校隊的,但他們今年也有不錯成績,可以看一看:
http://www.lamwoo.edu.hk/achievement/2008-11-06_swimming_championships_prize_list.pdf

反正自行可選2間,可選李兆基及林護。

林護我好鍾意丫, 但聽講呢間學校只錄取全級頭幾名, 而且佢地面試佔分數比重好高, 女女好怕羞, 又內向, 所以唔敢亂試

原帖由 Today123 於 08-12-23 12:32 發表

你女兒真的很叻,游泳、音樂都有成績,讀書又不差,有沒有想過林護,林護好注重音樂,有管樂團,亦有管絃樂團,屢獲殊榮,可以上林護網站看看http://www.lamwoo.edu.hk/music/music.php

游泳方面,林護不及李兆基,是沒有校隊的,但他們 ...

原帖由 jeans1016 於 08-12-23 12:47 發表
林護我好鍾意丫, 但聽講呢間學校只錄取全級頭幾名, 而且佢地面試佔分數比重好高, 女女好怕羞, 又內向, 所以唔敢亂試

祇收全級頭幾名也不一定,小兒當年也有得面試,有一個名次很後的也有。但林護真的很注重面試。小兒當年有個女同學,全級第三也不收,據說面試表現不太好。幸好最後扣門(考筆試)都入到。

我覺得你女兒選李兆基的話,被取錄的機會頗大。若不介意女校,另一間選簫明,也有機會。

你女運動好,不妨試下協恩。據知你校今年都有人入協恩,因為運動好收的,當然她成績也不差。

原帖由 jeans1016 於 08-12-23 12:47 發表

游泳成績突出真係可以考慮李兆基,全個葵青同荃灣區只係得佢地有泳池, 就知佢地幾咁重視游泳, 你囡囡一定可以加分

原帖由 RT 於 08-12-23 13:31 發表
游泳成績突出真係可以考慮李兆基,全個葵青同荃灣區只係得佢地有泳池, 就知佢地幾咁重視游泳, 你囡囡一定可以加分

裘錦秋也有泳池,不過當然不可能與李兆基相題並論。

Hi, Today123

可否分享一下令郎面試林護的經驗,如要讀的英文文章是否很深,小組討論是什麼題目,要留意什麼等,謝謝!!

原帖由 Today123 於 08-12-23 13:07 發表

祇收全級頭幾名也不一定,小兒當年也有得面試,有一個名次很後的也有。但林護真的很注重面試。小兒當年有個女同學,全級第三也不收,據說面試表現不太好。幸好最後扣門(考筆試)都入到。

原帖由 cowboymama 於 08-12-23 14:30 發表
Hi, Today123

可否分享一下令郎面試林護的經驗,如要讀的英文文章是否很深,小組討論是什麼題目,要留意什麼等,謝謝!!

我沒有問他考什麼,因為我當時對小兒沒太大信心的。所以不想再去想那麼多。不過他考完出來,說了一句“幾易”。

他最終都入到林護,但不知是自行時已收還是統一時抽中的了。

Today123,

恭喜恭喜!!想是令郎英文水平高,才能說"幾易"。知可否告知他小學是否全級頭幾名呢?是否仁紀/仁立學生?
另外請問你覺得林護有什麼優點缺點呢?學校校政開明嗎?是否肯聽家長意見?
對不起,問題很多,若有些問題不方便答,可否pm我?萬分感激!!

原帖由 cowboymama 於 08-12-23 15:21 發表
Today123,

恭喜恭喜!!想是令郎英文水平高,才能說"幾易"。知可否告知他小學是否全級頭幾名呢?是否仁紀/仁立學生?
另外請問你覺得林護有什麼優點缺點呢?學校校政開明嗎?是否肯聽家長意見?
對不起,問題很多,若有些問題 ...

他是仁立的,成績祇是band1中,並非前10名。但他的英文可以說是好的,中文算是幾好,數學就普通。可能面試用英文,所以他才說幾易。

祇能簡單回答一下。林護優點應該不用說了,否則好像賣花讚花香。缺點就是太細間,其他都沒什麼。不過老師方面就有好有不好,不是說他們的學歷,而是有少部份幾賴,例如數學不給家課等。
校政方面算是開明,校規雖嚴,但會給機會。

Today123,

謝謝你寶貴的分享,對將來選校十分有用!
小兒現只是P5,屬Band1學生,英文、數學幾好,愛好音樂(percussion),林護是心儀學校之一,相信P6時自行階段會一試,但统一階段則仍考慮留在深水埗校網抑或調往葵青網(新搬葵青區)。請問统一階段放林護第一位是否也很難抽到呢?第二位可否再放英中呢?

原帖由 Today123 於 08-12-23 15:50 發表

他是仁立的,成績祇是band1中,並非前10名。但他的英文可以說是好的,中文算是幾好,數學就普通。可能面試用英文,所以他才說幾易。

祇能簡單回答一下。林護優點應該不用說了,否則好像賣花讚花香。缺點就是太細間,其他都沒什 ...

原帖由 cowboymama 於 08-12-23 16:38 發表
Today123,

謝謝你寶貴的分享,對將來選校十分有用!
小兒現只是P5,屬Band1學生,英文、數學幾好,愛好音樂(percussion),林護是心儀學校之一,相信P6時自行階段會一試,但统一階段則仍考慮留在深水埗校網抑或調往葵青網(新搬葵青 ...

葵青區統一第二志願選英中機會微乎其微。

林護有大約33-35個聯系位給仁立及仁紀,相對其他幾間英中,學位是少了些,不過抽籤講運氣,所以我覺得影響不大。不知你兒子是深水埗那間小學,若是有名氣的,而你兒子又喜愛音樂,自行時機會頗大,祝你成功。