用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資與津校各有優勢, 請高抬貴手投一票啦 ...
go

直資與津校各有優勢, 請高抬貴手投一票啦

因為本人近日都為個小朋友選中學, 有以下感覺, 亦都係取捨中

直資(優點)
- 多數校舍新(外表)
- 活動多元化
- 要交學費, 設備多D(外表)
- 因為要俾錢, 學生無甘什, 多是中產家庭
- 校風會好D
- 老師對學生比數較少, 照顧學習會好D
- 因為津校會一比40, 但係直資可以一比20-25

直資缺點
-
很多直資比較新, 未有合格率同入大學率睇到

-
老師比較新, 流動性比較大, 例如我去過一間直資, 佢校長說佢地有100員工, 40個人流失, 無咩特別, 我真係大驚, 甘都吾多咩

-
係六年中學, 愉快學習當然好, 但係會吾會接到香港普遍大學個收生標準, 仍有待觀測, 有可能好過津校, 亦有可能差過

-

津校優點
-
有經驗校長與老師(如果佢好, 就係優, 如果吾好想佢走都不會走), 所係優是缺, 真係吾知)

-
有良好合格率, 入大學率, (都係如果讀到大學)

津校缺點
-
守舊, 好難接受意見, 意見接受, 作風依舊(我間小學俾我feel)

-
校舍超舊, 大部份成20-30, 不過係外表來, 無所謂

-
成績永遠排第一, 一味死谷(不過可能甘先成才)

以上都純自己意見, 因為本人都在掙扎中, 如有其他意見, 又或者本人諗錯都歡樂指教ka,

我諗最重要係以小朋友角度去考慮,睇返佢既banding同性格,從而去選擇一間適合佢既學校比較恰當

如果係Band 1生,我一定揀津校。(都有好多學校唔會谷到行~)

唔適應津校仲有機會轉直資,相反,直資轉好津校就唔容易!

醒目開學勳章

hi,

因自己兒子屬於邊沿人士,成續非常飄忽,所以如直資收咗會放棄大抽獎!(當然選校時有做過research啦!)

yuk hei mun

可能津校要背負升/降banding的壓力,所以死谷成績係無可避免,BAND1頭要保持,BAND 1尾驚降級,BAND2想升級,反而一些BAND 2中的學校會以學生為本,發展多元化活動。
另外,在一些津貼英中簡介會,老師的着眼點在於你個學生是否符合學校的成績水平,而直資學校的老師着眼於如何提升學生素質,教與學方面靈活、多樣化,對學生態度較正面。

回覆 # 的文章

都係, 所以真係VERY難決定, 最大問題係決定左直就要放棄, 真無奈

原帖由 牛咪咪 於 08-12-19 16:04 發表
都係, 所以真係VERY難決定, 最大問題係決定左直就要放棄, 真無奈

係啦, 我都有呢個煩惱, 如果一齊公佈, 一定選間最鐘意. 聽聞坊間流傳, 自行時interview, 學校想收你, 會俾暗示叫你唔好讀直資, 是否有咁既事?

我一定會選津校, 除非係傳統名校 (聖皇喇拔...), 原因逐點講, 黑色字係我既意見。

直資(優點)
- 因為要俾錢, 學生無甘什, 多是中產家庭
大致上同意, 但又唔完全正確, 如果學費只係每月1000以下, 唔一定係中產都可以負擔得起
- 校風會好D
如果因為"多是中產家庭", 所以"校風會好d", 就絕對錯。理論上, 中產家庭既學生唔保證一定乖。事實上好多直資新校收既主要係band 2學生, 甚至有band 3, 當然佢地都有band 1, 但始終數目唔多。留意討論區內其他媽媽對直資校既評價, 一般都會提及校風問題, 唔見得明顯比津校好。

直資缺點
-
很多直資比較新, 未有合格率同入大學率睇到

冇錯, 暫時睇唔到, 不過你可以留意一d由津校變為直資校之後既變化 (我唔想講校名, 全港唔係好多間, 自己搵)

老師比較新, 流動性比較大, 例如我去過一間直資, 佢校長說佢地有100員工, 40個人流失, 無咩特別, 我真係大驚, 甘都吾多咩

津校優點
-
有經驗校長與老師(如果佢好, 就係優, 如果吾好想佢走都不會走), 所係優是缺, 真係吾知)
平衡d諗, 優勢一定係津校。直資校老師得到既mpf只係得月薪既5%同埋唔一定年年加增薪點, 津校老師就有15%而且一定年年加增薪點。無錯, 津校會有廢既老師賴死肯唔走, 但同時津校可以留住一批有經驗既好老師。直資校唔見得可以輕易炒廢既老師, 但就一定留唔住好老師。
要知道, 大學畢業生選擇做老師唔去商界搏, 就係因為佢地鍾意穩定, 呢一點直資校比唔到佢地, 所以直資校請既老師通常都係騎牛搵馬既年輕人。

津校缺點
-
守舊, 好難接受意見, 意見接受, 作風依舊(我間小學俾我feel)
唔係掛...理論上呢個年代縮班殺校, 想死咩?

如果是 band one 生和打算在港升大學,應先考津貼英中
或傳統英中變了直資那些中學,始終較有保障。現在很多新直資有負面新聞流出來,加上未有公開試成績,我恐怕交了6年學費未必有正比成果。

真係多謝晒甘多位0既意見, 如果吾係有D問題自己係睇吾到,