用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女學校收生標準
樓主: ctymama
go

英華女學校收生標準 [複製鏈接]

原帖由 catnips 於 08-12-29 19:53 發表
有關英華和St stephen's Girl,請問是否所有申請的學生都會有面試的機會?

謝謝!

我同佢講緊係早兩年,未開放既狀況,而家個個都有得見,無乜參考價值

Thanks Sindy & Violet.

Ying Wa Girls' School 2007HKCEE Results
No. of candidates: 186
No. of candidates with 6E or above (incl Chinese & Eng): 181 (97.3%)
No. of distintions : 159
No. of credits : 759

兩間會考成績真係有d差距

原帖由 加菲貓 於 08-12-30 15:23 發表
Ying Wa Girls' School 2007HKCEE Results
No. of candidates with 6E or above (incl Chinese & Eng): 181 (97.3%)

都唔係差好遠遮。
唔知邊間讀書壓力大D?我想揾間冇咁大壓力嘅。
有人話St.Stephen's D女仔好寸,我就有D驚,因我囡囡好文靜,而且好緊張同學點睇佢。

加上明報嘅補充資料:

英華HKCEE
最佳成績9A
人均奪A率:0.845
6科14分以上:85.5%
整體合格率:99%
入大學率:98.7%
高考最佳成績:3A2B

聖士提反HKCEE
最佳成績10A
人均奪A率:1.017
6科14分以上:79.1%
整體合格率:96.5%
入大學率:----
高考最佳成績:-----

不知是否可說St. Stephen's 最top嘅學生成績好D,
但Ying Wa 學生平均成績好D(因6科14分以上及整體合格率都較高。

原帖由 加菲貓 於 08-12-30 15:23 發表

因為英華學生只可最多報9科, 所以無人10A, 拿A架次數亦較St Stephen's Girls少, 不過始終係數字, 唔可以代表晒所以野, 其實學術成績上兩間都差唔多, 揀邊間好睇個學生架性格, 我個女比較文靜, 自信心唔係好強, 所以揀左英華, 佢依家讀得好開心, 佢話小息靜過以前小學, 可能無男生, 同學普遍都好乖, 我又唔覺佢好忙.

原帖由 linglingbobo 於 09-1-3 16:32 發表
不知是否可說St. Stephen's 最top嘅學生成績好D,
但Ying Wa 學生平均成績好D(因6科14分以上及整體合格率都較高。

加菲貓:
可以多些分享英華嘅嘢,例如:
(1) 師生關係如何?
(2) 聞說各科按成績採用分組教學,會有標纖化嗎?壓力  大嗎?
(3) 對成績平平嘅學生,是否照顧足夠?
(4) 音樂、舞蹈是否學校的強項?

原帖由 加菲貓 於 09-1-6 14:32 發表
因為英華學生只可最多報9科, 所以無人10A, 拿A架次數亦較St Stephen's Girls少, 不過始終係數字, 唔可以代表晒所以野, 其實學術成績上兩間都差唔多, 揀邊間好睇個學生架性格, 我個女比較文靜, 自信心唔係好強, 所以 ...

(1) 開學至今只有幾個月, 個女無話D老師唔好, 只係仍然覺得同小學老師架感情比較深D. 我就較多機會接觸過校長, 佢好smart同nice.
(2)(3) 全級5班, 中, 英, 數都按能力分8組教, 1-3班分5組, 4-5分3組, 校長話咁樣分組沒咩原因, 只係方便編排, 至於邊班, 邊組係好班, 唔係好明顯, 各有各同學估, 只係有D要補課, 就知道佢程度係點, 不過我諗遲D派成績, 就會清楚D. 有無壓力, 就因人而已, 好似校長話, 小學時佢地可能係10名以內, 但係依到就可能名次係好後, 所以個學生要接受到. 我成日同個女講, 唔洗要佢考到最好, 但唔好太差就得啦!
(4) 點為之強項? 人人都要學樂器就一定係, 唔報校內架, 就要証明係校外學緊.

原帖由 linglingbobo 於 09-1-9 21:45 發表
加菲貓:
可以多些分享英華嘅嘢,例如:
(1) 師生關係如何?
(2) 聞說各科按成績採用分組教學,會有標纖化嗎?壓力  大嗎?
(3) 對成績平平嘅學生,是否照顧足夠?
(4) 音樂、舞蹈是否學校的強項?

...

加菲貓:
謝謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題