用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
樓主: 加加媽咪
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進 ~

吓.... 教學模式轉左咩, 唔通我聽漏左, 我聽到就好似係幼班開始先, 低班同高班無變喎, 咁而家教學模式係點轉呀?  唔該!   

由幼班開始轉的是加入以英文教中國文化的課題. 而以前低班係廣東話&英語教學, 高班就係廣東話&普通話教學. 但今年開始低班每天都會有一小時的英語教學及一小時的普通話教學.我指的就是這個, 希望冇confuse大家

Hello 各位好,

今日K2同K3都開課了, 不如講吓小朋友的表現如何??

各位媽媽好呀,

我個女女現在17個月大, 要2006年先可以正式入k1, 見你地介紹st peter, 這間學校有那些優點, 可以介紹吓嗎?

又聽其她媽媽話, 什麼 "啟思" "oscar" 咁, 究道屯門有幾多間較好的幼稚園可以考慮呀, 等我可以集中火力去了解下,唔知你哋有無資料呢?

我正在考慮明年給她入n1, 學習群體生活及常識. 居住屯門的媽咪, 有無介紹呀,

我家住在何福堂那面, 幾近 "拔臣", 這間如何呢?

呢到咁多可愛的小朋友, 日後女女就可以同好多朋友仔玩了.

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

dlh525 寫道:
Hi 各位媽媽

我想問下聖彼得堂(兆麟苑)是否要一年前就報名?  請問考試是怎樣的? 會考什麼?  上堂又是用什麼形式?  唔好意思因真是想了解多些將來或會幫囡囡報讀.

謝謝!!   

dlh525,

唔好意思, 因為忙於囡囡開學的事所以咁遲先覆你的問題, 有關報名的事, 如果你想小朋友05年9月入學, 咁你今年就要幫小朋友報名, 通常會係10/11月份開始派表, 11月面試, 11月尾收到通知是否取錄, 面試的形式係帶小朋友入課室玩, 睇吓小朋友玩玩具時的表現如何, 同問家長一些簡單的問題了解下小朋友等...

至於教學形式, 你可以去學校網址睇吓會清楚d, click here <聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園>, 報名表格都可在網上下載, 你不妨留意一下.    

今日係囡囡第三日返學, 可能之前佢習慣咗夜訓, 朝早成9點幾先起身, 依幾日要佢7點鐘起身返學確實唔容易, 好彩佢都算乖唔係花好多時間都可洗面刷牙梳頭換衫返學, 仲由屋企行路去學校, 都好叻女架. 今日已經係星期五喇, 囡囡10:00已放咗學, 我啱啱打電話返屋企問吓囡囡今日返學的情況, 本來老師話9月2日派書同書包, 但係今日都仲未有, 要下星期先派, 因為未有書包喎~~!! 等我早兩日仲同囡囡講有新書包同新書添.......

下個禮拜囡囡要返足5日學, 每日仲要返多1個鐘(放11:00), 唔知佢會唔會扭計呢??? 希望佢可以好似今個禮拜咁叻啦!

我仔仔k2今早已經收到新書包, 同埋我見班房放左新書, 可能開始派書了 : 同埋見班房門口貼了上學期的行事曆, 仲會派手冊.

YYMom,

你仔仔今日攞咗書包喇, 家長會個日老師話今年會轉用"護脊"書包喎, 係唔係呀?? 唔知同之前果款有咩唔同呢??
其實新生參觀個日係課室都已經見到印有囡囡名字的手冊, 仲話9月2日會派發, 唔知係咪d書包未齊貨所以唔派住, 同埋K1今個禮拜返學返個半鐘, 費時小朋友咁快要攞住個書包掛.

仲有呀, 老師有冇話要每日帶備紅色外套, 等凍的時候可以隨時著上, 我諗緊個書包除咗放書包之外, 唔知仲有冇位放件外套呢??

加加媽咪

你好! 我個仔讀青山村果間,今年k1, 佢地話k1d書未齊所以唔派書包住,等下個禮拜d書齊晒先一次過派.我諗siu lun都可能一樣.

外套你可以放在書包入面,叫你囡囡覺得涷就攞黎著.不過會比較重....通常老師都叫家長放多一套衫落書包入面,萬一整污糟左都有得換.
Ding

我都要今晚返去先至再詳細研究個新書包, 不過以今早所見, 外型同市面上的護脊書包差不多, 比以前的款式"硬淨", 應該會背得舒服啲. 我相信可以放書同外套, 雖然我呢兩天都唔記得帶

hi
唔知有無mama比小孩搭1程校巴呢?唔知得唔得???

mandylo 寫道:
hi
唔知有無mama比小孩搭1程校巴呢?唔知得唔得???

應該得, 朋友以前都係比囝囝搭一程, 放學先搭, 不過詳情都係問番校巴公司好, 因為清楚d。

我個女又係青山村果間,我想問吓幾時交學費?  

點解青山村的學費貴過兆麟o既???      

兆麟苑幾錢?

半日 $ 1,365

winglamcarmen

青山村每月5號之前要交學費.
aiya..點解兩間學校學費唔同嘅    ..我個仔k1半日$1418 ???
Ding

Hello Ding / winglamcarmen 歡迎你哋呀!!

雖然你哋既小朋友係青山村果邊返學, 不過都好想大家可以係依度分享吓小朋友返學的情況, 以後多d入嚟傾吓計, 好嗎??

點解"兆麟"同"青山村" d學費唔同既, 唔知其他雜費又點呢??
"兆麟"上學期書簿費 $855, 茶點$280, 節日慶祝會費$110.

係喎, 講講吓原來我都未交今個月學費添.......
我仲以為係每月10號前交???

不過今日都未收到書包同書喎~~~~    

加加媽咪, 兆麟係可以每月10號前交學費架, 今早都仲見到好多人排隊交學費

我仔已經派左書, 同埋今日開始有功課啦...

係呢, 你地知道 兆麟係星期一, 三同生日會著運動衫嗎?
‹ 上一主題|下一主題