用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
樓主: 加加媽咪
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進 ~

Hi Shirley, 好耐冇見你喇, 你好嗎??

囡囡開學的用品都差不多預備好哂, 不過個心好似仲有好多野未預備好........好彩Sat唔洗返工可以休息吓, 下星期已請定3日假期, 1日開家長會, 1日新生參觀學校, 1日就倍囡囡返學. 數數吓仲有5日囡囡就開始返學的生涯, 其實都幾擔心唔知佢適唔適應........

係呀Shirley, openday係31號呀, 時間係10:00am-12:00pm 唔好搞錯呀!! 唔知果日會唔會見到你同駿駿呢??

仲有siu lun st.peter 冇N1 o架, 要係9月份滿2歲8個月先入K1, K1只係有上/下午班, 冇全日班架.

hi, 你地好! 我仔仔今年9月都係讀兆麟聖彼得堂k2, 係插班生.之前佢係青山村聖彼得讀,今年因為搬家所以轉過來兆麟. 以後大家可多多交流

Alice / YYMom 歡迎你哋,

YYMom,
原來你囝囝係由青山村果邊轉去siu lun 既K2插班生, 難唔難入呀?? 轉校要做d咩手續??
唔知你囝囝會唔會同agenline 同 zoemum既囝囝同班呢??

Alice,
8月31日學校open day你會唔會去學校參觀呀?

加加媽咪,

老師教的班別每年都會有可能不同的, 網頁上剛剛刊登了新的架構圖, 裡面列明老師所教的級別, 你可以上去睇下。
我估係由 A - D 排列!

angeline

HI
有無mama知道31/8/2004新生參觀日到底真正目的
係o羊呢?係唔係等家長和學生去認識自己老師及知道
自己就讀的班別???現在非常煩惱因難請假,當日不出席
唔知有無問題呢?另一煩惱唔知比小孩搭校車or交傭工
接送好呢???唔知碼頭區至學校收費幾多呢???

mandylo

angeline,

星期五晚囡囡的班主任黃老師打電話俾我, 叫我/爸爸是但一位出席星期一的家長會, 星期二就同埋囡囡一齊返學校參觀, 睇吓班房的位置, 坐邊個位, 書包櫃的位置等...

你有冇去到家長會呀??  情況如何???  

mandylo,

我諗新生參觀日都係想家長同小朋友一齊認識吓學校同老師, 盡可能我都會出席, 至於校車的問題, 學校通告有03-04年的收費表參考, 大約HK$320, 你可以打電話俾校車負責人問吓詳細情形. (陳先生, 電話 64468118)

加加媽咪,

我都估係黃老師, 是幼班級長, 等我再估下邊個係輔助老師先..hehe    劉, 陳, 何, 譚老師邊位係呢?  
低班家長會我有去, 無乜特別, 最主要係聽下邊幾個老師負責教囝囝o者。

angeline

angeline,

我都睇過學校架構圖, 不過有2位黃老師都係級長喎???? 邊個先係呢??......
咁你囝囝讀邊班呀? 有冇同上年的同學仔同班呀??
你小朋友今年會唔會搭學車??

加加媽咪,

我囝囝讀上2A, 一定會有同學仔同班的, 因為每年編班會大兜亂, 即是每班分配幾個是舊同學, 其餘就是新同學,  等小朋友可以認識多些新朋友, 都唔錯的。 我唔會搭校車, 因為我住在附近!  我估係黃笑玲老師, 我覺得會係 A - D 班咁排列, 因為低班同高班都係咁, 至於輔助老師就好似唔係順序, 當日曾經介紹過, 但是, 因為太多老師所以唔係好記得。

angeline

加加媽咪,

明天家長會你會唔會帶囡囡一齊去, 會有老師幫你照顧囡囡的!

angeline

angeline,
今日去咗家長會, 班主任係黃笑珍老師, 輔助老師係何麗萍老師.

加加媽咪,

你有無帶囡囡一齊去家長會呀, 咁其他科目呢, 英文科同普通話係邊個教呀?  好似八卦左d添 ..... :

angeline

我無帶囡囡去呀, 費時佢去到係都要跟住我哋, 嘈住其他人..
至於其他科目的老師, 我都唔係好清楚, 因為我坐得比較後, 又介紹晒幼/低/高班的老師, 多到都唔係好記得.....  

黃笑珍老師同何麗萍老師有冇做過你囝囝既班主任呀??

Hi 各位媽媽

我想問下聖彼得堂(兆麟苑)是否要一年前就報名?  請問考試是怎樣的? 會考什麼?  上堂又是用什麼形式?  唔好意思因真是想了解多些將來或會幫囡囡報讀.

謝謝!!   

轉校只是填一張簡單的form, 等有位的話就有個會面, 老師同小朋友傾吓計. 我仔係上2b.

加加媽咪 寫道:
...
YYMom,
原來你囝囝係由青山村果邊轉去siu lun 既K2插班生, 難唔難入呀?? 轉校要做d咩手續??
唔知你囝囝會唔會同agenline 同 zoemum既囝囝同班呢??
...

係呢, 想問吓兆麟苑呢面多唔多蚊, 要同小朋友做防蚊措施嗎? 正校嗰面因近山所以較多蚊, 每天都要搽蚊膏或貼蚊貼先返學. 兆麟苑呢面唔近山, 但有花園, 唔知情況如何?

hello 各位媽咪

囡囡今日幼班開學, 我特登請假同老公送佢返學, 啱啱先回家坐定定上吓網留言, 終於都可舒一口氣.........因為囡囡今日好乖冇喊, 都唔知幾心急要返學, 去到班房前同我 say byebye 後都冇返轉頭望我哋就入咗班房, 反而我就有d擔心同唔捨得.......

囡囡真係大個女喇...... 心裡都好安慰    

加加媽咪 , 係個好開始呀 雖然我仔明天才開學, 但昨日開放日佢返去玩得好學心, 仲玩足兩個鐘 !希望佢都適應得好啦, 因為教學模式轉左, 而且仲要開始寫字

YYMom,

我囡囡昨日開放日都玩足兩個鐘, 雖然露天活動場冇開放俾小朋友玩, 但都玩得好開心, 好彩走的時候冇扭計, 不過返到屋企就訓係sofa 到話好倦.

至於蚊的問題, 昨日我有幫囡囡貼蚊貼, 但今日忘記了, 不過都冇俾蚊咬到, 真好彩....

另外轉教學模式方面, 早d開始寫字俾小朋友適應吓, 應該係好事, 希望你囝囝都能適應新的學習環境.
‹ 上一主題|下一主題