用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學?
樓主: MaMaTracy
go

福建中學? [複製鏈接]

原帖由 Elona 於 09-1-20 16:20 發表
我而家都心大心細, 個仔已經被優才取錄咗, 但福建有似乎唔錯, 好煩 !!

優才也是一間好學校,Elona覺得難以抉擇時,何不問下用家意見?有時小六生的point會很到位的.

我好似3分鐘都冇, 一定唔得.
不過, 算啦. 可能係天意, 現在希望
可以抽到第一自願好過..........:
好開心加入這個大家庭............

Elona,
   1.首先優才同福建是不同理念的學校,是睇吓你鐘意边种?
2.兩間學校"消費"形式不同?
3.一間較平民而上進;一間較本地而"巴閉"(包括同儕家庭背景等)
4.即使註了優才,也可取回註冊証,don't worry。
5.福建辦學有歷史及經驗;但優才就起步中。
      仔細想想吧!

原帖由 volley 於 09-1-20 18:00 發表
一間較本地而"巴閉"(包括同儕家庭背景等)

唔好意思!我見你用"巴閉"呢個形容詞,我個心好唔舒服....

其實小兒是比較懶散, 而我希望佢學好D 英文, 優才D 英文唔又比較free, 但學費真係幾貴, 三月福建中學收佢再算啦
Tomorrow is better

dabbycheung ,
sorry for wrong wording and gave you negative feeling, it means "highly privileged " for those who attracted by their school idea. Sorry sorry……

Elona,
Pls check PM.
原帖由 Elona 於 09-1-20 20:17 發表
其實小兒是比較懶散, 而我希望佢學好D 英文, 優才D 英文唔又比較free, 但學費真係幾貴, 三月福建中學收佢再算啦

我在17/1又係 Second interview 優才及福建, 優才學生午膳是可外出的, 見過兩所學校的學生, 感覺福中純樸啲。

如果我冇記錯,優才要F.3才可一星期外出午膳兩次左右。請問你是否17/1同一日去呢兩間中學面試?
原帖由 citygirl 於 09-1-20 23:52 發表
我在17/1又係 Second interview 優才及福建, 優才學生午膳是可外出的, 見過兩所學校的學生, 感覺福中純樸啲。

原帖由 volley 於 09-1-20 22:58 發表
dabbycheung ,
sorry for wrong wording and gave you negative feeling, it means "highly privileged " for those who attracted by their school idea. Sorry sorry……

唔洗Sorry!只係我誤會左你,我以為「巴閉」=「不知所謂」 。不過優才家長唔係個個都咁「巴閉」,最唔「巴閉」果個一定係我!

算啦, 優才失敗, 而且給我的印象太商業化, 考慮少一間啦!

Thanks for your comment!  我會放棄優才因為我前夫唔捨得比今貴既學費
唯有寄望福建啦 !

原帖由 citygirl 於 09-1-21 06:49 PM 發表
算啦, 優才失敗, 而且給我的印象太商業化, 考慮少一間啦!

Elona,
你除了選優才,福中, 還有那些你會選擇? 我小囝只學中文年多, 所以和本地學生比較完全無得比, 你有無意見比我??????(如李國寶,顏寶鈴,保良局羅氏基金....) Thanks!

小兒的成績一般, 所以我In 咗好多間中學, 大部份中學Interview 只會考英文, 所以你不用擔心, 我認為
李國寶 – Band 3 校風差
顏寶鈴 – Band 1 很著重英文, 小兒interview 嗰日, D 學生負責流程工作, 全部講英文, 而且學校設施齊備有室內泳池, 校風不錯, 把握機會怏D去apply
保良局羅氏基金 – no idea
此外東九龍滙基不錯, you could try

原帖由 citygirl 於 09-1-22 12:10 AM 發表
Elona,
你除了選優才,福中, 還有那些你會選擇? 我小囝只學中文年多, 所以和本地學生比較完全無得比, 你有無意見比我??????(如李國寶,顏寶鈴,保良局羅氏基金....) Thanks! ...

Elona,
多謝你的寶貴意見..

真奇怪有咁多人問福建中學!?﹝好似係做馬﹞

其他直資都話自己係英中,做賣點﹝雖然大多掛羊頭賣狗肉﹞,但福建中學卻擺明係中中,咁佢憑什麼收家長學費呀?

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前福建中學教師之流的本地大陸話呢?

第三,見佢居然在網上公佈面試學生名單,真係夠晒「大陸化,有關家長大可去教育局或私隱專員投訴!

報名編號

Candidate No.

中文姓名

Chinese Name

英文姓名

English Name

面試時間

Interview Time

A001黃俊華HUANG CHU WA9:00
A004楊浩琳YEUNG ELTON LAU LAM9:00
A005鄧曜男TANG YIU NAM9:00
A007張濠安CHEUNG HO ON9:00
A010李芷霖LEE TSZ LAM9:00

[quote]原帖由 b-7 於 09-1-22 15:58 發表
我相信唔係囉!呢度問既係觀塘的福建中學喎!

其他直資都話自己係英中,做賣點﹝雖然大多掛羊頭賣狗肉﹞,但福建中學卻擺明係中中,咁佢憑什麼收家長學費呀?
分中、英文班的。此校網頁話要英文達滿意程度才可入讀英文班。

首先感謝各位家長對本校的支持!無論成功與否都不需太開心或傷心=)

由於近來正直考試期,因此本隊只回覆E-MAIL未能有空回覆此壇的問題,我在此深感抱歉!對不起各位!

剛考試完畢後,本人將繼續在此及E-MAIL解答各位家長的問題。

另外亦感謝各位家長對有疑問的家長作出回答。謝謝!

原帖由 b-7 於 09-1-22 15:58 發表

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前 ...

對於以上的用家所提問的意見,由我作出回答或澄清。

首先,我並不認為家長對本校抱有興趣並詢問問題為做馬,這方面由家長自己說會比較好。

第二,本校為觀塘福建中學,設有中文班及英文班,而其教授語言均有不同,以下為教授語言列表:
                     中文班                     英文班

中文              普通話                     普通話
英文               英語                         英語
數學              廣東話                      英語
地理              廣東話                      英語
歷史              廣東話                      英語
普通話          普通話                      普通話
中國歷史      普通話                      普通話
(家政              廣東話                      英語)
(美術              廣東話                     廣東話)
音樂              廣東話                     廣東話
電腦              廣東話                       英語  
通識教育      廣東話                      廣東話
體育              廣東話                      廣東話

()者為學生互換上課

以上所聘請的老師大多數為本地大學畢業,本校的教師資歷如下:大學學位59%、認可教育文憑4%、碩士35%、博士2%。
教師年資有10年以上則有25人、5-9年有41人、0-4年有26人。而本校的副校長亦為資深英文科老師、現任課程發展議會英國語文教育委員會委員、香港學術及職業資歷評審局學科專家。

第三條家長所問的問題將交由本校的學校招生組老師於稍後解答您的問題。十分抱歉。

謝謝家長的提問。

親善大使
此帳號為福建中學10-11年度的親善大使所擁有,若家長有何疑問可傳送電郵至[email protected] / [email protected]    或 加入facebook: sfs 親善大使
本隊很樂意為您解答疑問。
2010-12-18 本校開放日
*聲明:福建中學10-11年度的親善大使只於教育王國設有帳號及本電郵來解答家長問題。

b-7,

唔好咁陰謀論, 我身邊既朋友同小兒的班主任都話福建中學好, base on result佢每年會考的成績真係唔錯, 此外重得到教育局連續三年正增值最高評級, 唔係間間直資有咁既成績, 重有福建既學費真係超平, 只係幾佰蚊, 雖然係中中, 但校風好好, 所以咪受歡迎囉 ! :;pppp:

原帖由 b-7 於 09-1-22 03:58 PM 發表

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前 ...

互動式廣告
‹ 上一主題|下一主題