用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學?
樓主: MaMaTracy
go

福建中學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

碧加,妳好勇敢,我好佩服妳的胆量,連第一輪自行選校都不參加,我就没有妳的胆量,我打算在最後一天(19/1)才交表,因為就算福建中學給我兒子有第二次面試機會,但都不是即刻知道結果,是否被取錄,要待到三月尾才知,所以唯有加多一個保險。

我都很希望我兒子能成功被取錄,否則的話,我也是和妳一樣,寫多些求情信,到時希望妳能多多指教我如何寫才好。

今天等了成日都還未放榜,打電話向學校查詢,他們說要待到明天下午才在校網上公佈,唉!又要擔心和緊張多一晚。

碧加,想請問妳兒子面試那天是幾點,完結後有没有說容易或困難?我兒子是兩點鐘面試那輪,他說有容易,也有困難。

在此,我祝願我們兩家的兒子能成功同時被取錄進入福建中學就讀,大家彼此成為同學。

原帖由 碧加 於 09-1-13 11:30 發表
請大家冷靜!

fss-ambassador 很盡責,本人兩次e-mail給他求解都能即日覆回,仲好有耐性和詳盡。如果囝囝入讀福中能以他做榜樣就好la.

EggBB:我囝囝10/1也面試了,所以我的心情也和您一樣焦急,如明天落選了,我們會嘗試寫求情 ...

福建網站公佈左第二輪面試名單o勒!

http://fukien.school.net.hk/

醒目開學勳章

碧加,我的兒子落選了 , 他很不開心,還哭了,我與他爸爸也都是很不開心,現正想辦法如何可再爭取面試機會,寫求情信不知是否有用呢?又如何寫才好呢?請問妳能否教我?幫助我?

妳兒子是否幸運入選了?如是,真是恭喜恭喜

找唔到個list? 在那裡? / yeegi

原帖由 ytpeople 於 09-1-14 21:41 發表
福建網站公佈左第二輪面試名單o勒!

http://fukien.school.net.hk/

我仔仔都係第一輪面試 2:00PM,
佢出來都話好易, 足足2個hrs有多.
佢入了第2 輪, 我都好開心, 不過
佢D同學仔只得幾個有得面試, 表姐
都冇得面試. 現在我統計過, 有 332人
入第2輪面試, 實收學生 220人, 即每3個人有2個可以入讀. 我現最担心係學費問題, 一比要比6年, 真的有壓力.
好開心加入這個大家庭............

尋晚就o係網頁「求真擇善」的校訓上面。o岩o岩睇過,一click入去褔中網頁,就有入選第二輪的名單彈出。
Good Luck!:-x
原帖由 yeegi 於 09-1-15 12:01 發表
找唔到個list? 在那裡? / yeegi

找到啦, 唔該曬! 有名呀!  Good Luck to other mother too.

原帖由 ytpeople 於 09-1-15 13:46 發表
尋晚就o係網頁「求真擇善」的校訓上面。o岩o岩睇過,一click入去褔中網頁,就有入選第二輪的名單彈出。

唔記得問, 第二輪面試要考什麼, 有什麼要預備, 有D 緊張 / yeegi

原帖由 ytpeople 於 09-1-15 13:46 發表

EggBB,

Sorry呀,因為昨日一整天哺住福中網頁等消息,無回應到你tim!
終於係list到找到囝囝個名,一天光晒,起碼成功左一半。
不過你不用灰心,福中學位220個,應該留起部份等7月放榜再揀蟀的。若是次面試不獲取錄,你的資料會自動放在「備取名單」內,屆時叩門時會獲優先考慮的。

努力不氣餒!

原帖由 yeegi 於 09-1-15 13:59 發表
唔記得問, 第二輪面試要考什麼, 有什麼要預備, 有D 緊張 / yeegi

福中親善大使剛剛覆我第二輪面試是需要父母陪伴學生與校長/副校長/助理校長/主任進行面見,父母不需要使用普通話及英語回答。大多都是詢問家長對學生的支援是如何等等。面見時間較短,但可能等候時間較長的。

Good Luck!

謝謝資料, 到時見招拆招, 大家努力 / Yeegi

原帖由 碧加 於 09-1-15 20:02 發表

福中親善大使剛剛覆我第二輪面試是需要父母陪伴學生與校長/副校長/助理校長/主任進行面見,父母不需要使用普通話及英語回答。大多都是詢問家長對學生的支援是如何等等。面見時間較短,但可能等候時間較長的。

Good Lu ...

2nd interview 啱啱今日見咗,但好似隨意問嘢,唔知有嘜嘢收生標準呢?

等我都回應下先.
我都見了第二輪了, 當日我同仔仔係禮堂等, 之後叫名行去其中一位主任到面試, 係open的. 佢只係問了幾個問題, 都係我答.
問我住係邊, 同邊個住, 邊個照顧個仔, 讀書方面我話都係搵補習社. 問我個仔運動方面, 只係得羽毛球, 有冇拿過獎等. 只係用了2,3分鐘, 便叫我等通知.
我的感覺佢地唔係考小朋友, 係睇下你的家庭環境, 有冇足夠金錢去支付日後的學費等.
咁我一定入唔到, 我住公屋, 冇工人, 同公公婆婆住. 算啦, 打定數, 入唔到等個仔都可以死心.
好開心加入這個大家庭............

我地問咗Sat做嘜?點識呢個推薦人?爸今天駛唔駛返工?好似隨意「揭」到邊問到邊咁。不過仲要睇二月公佈全港學生排名,我諗呢個比較關鍵D!

beauty-wife, volley,

我地星期六面試後,腦海留下很多???
(1) 面試在禮堂,應該輪完左面一批再到我地右面同是11:00的一批,但竟然輪緊左面一批中途叫左囝囝個名,等我地以為幻覺tim,叫左3次名三仔乸才尷尬地舉手,瘀!我地之後又叫翻左面個批。
做乜抽起我地見先呢?
(2) 面試者為助理校長,佢只問囝囝喜愛科目、功課遇難題會點、有無代表學校出外參賽、近期邊一單新聞較深刻,完全無問父母問題。
話明父母面試,考生陪同嘛!點解父母唔駛出聲?
(3) 我見其他考生問成15分鐘起碼,點解我地3分鐘就起身bye-bye,連考生資料也未揭晒?

???好worry!仲要worry到3月放榜,救命!

碧加,
   Don't worry too much."隨緣"吧!唔到我地控制咁多!

星六個面試, 我都系3分鐘唔駛, 主要問小囡曾經得過什麼獎, 愛看那類型書及功課遇到問題會怎樣?  Ah 囡當天唔舒服, 連自己的資料都差點講不出來, 一句起, 兩句止, 對答唔理想 (我覺得, 但知佢有盡量提起精神). 最後, 翻翻份申請file就問我有沒有問題要問, 未隨意問如個唔取錄, 我再來叩門, 成功率會較高?  好失望的答案是--- No, 到時D位是預留給別未曾申請過的學生!

原帖由 碧加 於 09-1-20 10:42 發表
beauty-wife, volley,

我地星期六面試後,腦海留下很多???
(1) 面試在禮堂,應該輪完左面一批再到我地右面同是11:00的一批,但竟然輪緊左面一批中途叫左囝囝個名,等我地以為幻覺tim,叫左3次名三仔乸才尷尬地舉手,瘀!我地之後 ...

我個仔都係星期六Sec Interview, 問既問題同你地差唔多, 我覺得小兒有機會取錄, 但外圍環境近屋村比較雜, 想問家長點睇 ?
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-1-20 14:54 發表
我個仔都係星期六Sec Interview, 問既問題同你地差唔多, 我覺得小兒有機會取錄, 但外圍環境近屋村比較雜, 想問家長點睇 ?

多謝甘多位的分享!
原來三幾分鐘的面試都好正常,令我安心左D!唯有等!等!等!
我多次視察現場,都發覺學生放學後就零星在路口上小巴,或過隧道去樂華巴士總站乘車,並非聯群結黨搭車去wet,加上留校午膳,所以近屋村的問題不太擔心。

我而家都心大心細, 個仔已經被優才取錄咗, 但福建有似乎唔錯, 好煩 !!

原帖由 碧加 於 09-1-20 04:03 PM 發表

多謝甘多位的分享!
原來三幾分鐘的面試都好正常,令我安心左D!唯有等!等!等!
我多次視察現場,都發覺學生放學後就零星在路口上小巴,或過隧道去樂華巴士總站乘車,並非聯群結黨搭車去wet,加上留校午膳,所以近屋村的問題不太擔心。 ...
Tomorrow is better
‹ 上一主題|下一主題