用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (針扎不到肉不會痛,但帶疫苗的針、、、)更新 ...
樓主: 唔明
go

(針扎不到肉不會痛,但帶疫苗的針、、、)更新 [複製鏈接]

我都覺得有些事要適當的放低, 太執著有時對自己和他人都不是好事....

原帖由 唔明 於 09-2-24 09:48 發表

很多謝你的意見及參加討論,家教會如何做我不知道,校監的回應我才知校方有開會檢討、、、
不知道你是否有考取tic的証書呢?或者以旅行團為例大家交流下:
假設有位團友跟你團在進食團體餐後向你表示不適及憂慮有否後遺症,你會否要該名團友自己提議下d預防方法?或者其他處理方法呢?tic是有指引如何處理的。
很感謝你的參與讓我可以從其他角度思考,若許可的話,我很有興趣知道家教會在校內舉辦活動與校方是如何互動的?家教會內的校方老師有可參與?好多謝你啊!(你有考慮小童身體因素和疫苗關係嗎?你對注射疫苗後可能引起的反應有認識嗎?)
因為要轉繁體字及其他原因遲了回應請見諒。

我應該係4前年考到tic既導遊牌了...如果有遊客遇到以上所講既例子, 當然導遊本身同埋旅行社都要自己檢討下有咩可以做得更好啦! 但佢地自己唸左之後, 但個遇事遊客唔收貨(即係好似你而家遇到既情形, 唔接受校方既解釋or道歉), 咁你作為領隊/導遊, 咁你會點? 比著我, 我都可能會問下個遊客, 要做既事我地已經做左, 咁請問你想我地點你先滿意呢? 而家你亦正正面對同樣問題, 你有冇問過你自己, 要校方點做, 你先滿意/接受呢?
至於每間學校既家教會不同, 我好難代表所有家教會去答你如何同老師互動, 去安排活動。我小朋友學校既家教會就有互動協調既。
而打針風險/反應我都略知一二, 所以我都唔比自己小朋友打。打預防針 = 將細菌打入體內, 以安全既細菌數量, 激發自己既免疫系統製造抗體。所以小朋友有d打完會發燒, 有d又未必會。是否適合打針, 有好多原因。有d食緊抗生素, 有d發緊燒, 有d藥物敏感....如果下次學校再攪呢d疫苗注射活動, 我勸樓主都係唔好參加啦! 反正自己帶佢地去健康院又好, 醫務所又好, 始終安心d啦。

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 09-2-24 17:32 發表

咁請問你想我地點你先滿意呢? 而家你亦正正面對同樣問題, 你有冇問過你自己, 要校方點做, 你先滿意/接受呢?

我也想問同樣的問題?

醒目開學勳章

原帖由 freshman 於 09-2-24 12:38 發表
恕我直言, 原本是小事一宗, 卻因你的無知、又過份緊張、不懂處理又態度惡劣, 將小事化大, 還咄咄迫人, 這樣對件事不但沒有幫助, 還教壞你小朋友正確處事方法及態度,還可能影响小朋友在學校與老師相處嘅關係。

感冒未 ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1689551&extra=&page=3

醒目開學勳章

原帖由 freshman 於 09-2-25 14:12 發表
這個討論跟你所 quote 嘅討論有乜關係呀? ning 姐姐

無......

一件還一件嗎, 唔該用吓個腦先啦

OK.....

原帖由 freshman 於 09-2-25 14:08 發表
**打預防針 = 將細菌打入體內, 以安全既細菌數量**

首先不是細菌(bacteria), 是病毒(Virus), 也不是安全既數量, 而是病毒之碎片, 即不是完整的病毒, 在任何情況下也不會引起病毒原可引起之病,所以對身體絕無不良影 ...

多謝賜教! 不過我就認為非政府需要既預防針, 都係可免則免好d。

原帖由 唔明 於 09-2-25 14:28 發表

我的回應:
多謝你參與討論,讓我可以從多角度去思考問題,基於本人學的是簡體字及家務繁多,假日又是我的家庭日,回應會慢一點,請見諒:)
你說對了,連當事人想怎樣都不問,把責任都推在老師身上,對她公平嗎?對了,我多謝校監的回信才知道學校有開會檢討,所以交由教育局跟進,在不影響當事人的情況下我會和大家分享我的心路歷程,呀、、、我又有家務要做了,我相信你所在的學校有你在家教會,應變、、、沒有問題。

唔好咁客氣! 大家上得黎bk傾下呻下, 又可以增進唔同既知識, 又可以分享下教仔/處事心得, 做家長都做得開心d呀!
你仔仔有你咁好既照顧, 你唔洗太擔心啦! 你記得要保持愉快既心情, 咁先可以影響埋你仔仔校園生活開心d架! 希望你件事可以盡快解決啦!

原帖由 BookloverJ 於 09-2-25 15:50 發表
, 芝麻綠豆咁小既事, 都要擴到咁大呢搞, 仲要講到咩分享心路歷程咁嚴重, 呢個樓主家長真係每位校長/老師既惡夢!
唔知係咪受文革毒害呢, 點解有少部份大陸人做野咁偏激既, 小小野都要搞到好似階段鬥爭, 兼且係你死我活, 要將敵人鬥臭鬥跨都唔肯收手既!

說話又唔係講......大家 立場 唔同;價格觀有所不同!

其實, 我由一開始巳經好留意樓主的留言, 因為樓主的留言分開了幾段......去到現在開始有點明白了!

我的理解是........樓主在打針前一天巳經 寫手冊 和 打針當天亦 致電 班主任, 通知 校方 兒子不打針, 校方仍然出錯, 當事人感覺氣憤是在所難免的, 致電 校長 投訴之後, 班主任 雖然致電道歉, 但 校長 遲遲未有親身回應樓主的投訴和提出日後的改善方案, 所以樓主才會向保良局和教育局方面投訴吧!(如有誤解之處;敬請樓主指正)

原帖由 freshman 於 09-2-25 16:26 發表
認真無知!!!  打流感疫苗只會幫身體免疫系统多作練習, 增強抵抗力。

香港實在太多無知嘅人, 連政府最終都肯花那麽多納稅人嘅錢去資助兒童打流感疫苗, 參加比率竟然如此低。相信政府在健康教育方面, 還要下很多功夫: ...

我唔認為我自己無知, 你亦都唔洗話自己知好多。每個人唔打都有佢既理由, 前排無線都有個資訊性節目有講以上話題。
要幫身體免疫系统多作練習, 增強抵抗力。呢樣野唔代表個個都想, 正如學校老師成日比練習簿做, 都係想佢好。但有d家長都唔想子女用哂d時間去做呢樣野, 童年生活唔應該如此消耗掉。家長唔打針, 係唔想冒有副作用既險。就算比例係幾細, 唔想就係唔想。唔該你唔好用你既價值觀去套係其他人身上。唔想冒險同無知係兩樣野, 唔該唔好咁膚淺。

原帖由 freshman 於 09-2-25 16:26 發表
認真無知!!!  打流感疫苗只會幫身體免疫系统多作練習, 增強抵抗力。

香港實在太多無知嘅人, 連政府最終都肯花那麽多納稅人嘅錢去資助兒童打流感疫苗, 參加比率竟然如此低。相信政府在健康教育方面, 還要下很多功夫

其實, 我同 sillvia_ng 的想法一樣, 非政府立法要打的防疫針可免則免了!

我唔明白點解你要話人 無知 呢?

政府話當中風險很低.....打的話就是有見地; 唔打的話就係 無知 ?????

風險低唔等如100%安全; 人地想法跟你不一樣就是 無知 嗎?

原帖由 BookloverJ 於 09-2-25 18:26 發表

呢件事好明顯就係老師個人疏忽, 人為錯誤. 樓主責難個位老師好應該, 對方亦道了歉.

人為錯誤, 校長可以提出D咩既改善方案呀?有咩方案可以確保家長通知老師既事老師一定記得做架? ...

上述的說法.....100%不認同!!!

想問 閣下....你認為 校長 的日常工作是甚麼 呢?

而且有家長向校長投訴, 在了解事件之後..................

親身回覆 當事人 事情更進了, 係基本禮儀, 如果....真是 校務 煩忙的話, 理應請 秘書或書記 代勞出一封信去回覆 事主!!!

‹ 上一主題|下一主題