用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (針扎不到肉不會痛,但帶疫苗的針、、、)更新 ...
go

(針扎不到肉不會痛,但帶疫苗的針、、、)更新 [複製鏈接]

0    0    0    0

究竟發生了咩事, 可否分享?

是一間保良局學校的問題還是所有保良局學校的問題?

原帖由 唔明 於 08-12-17 21:51 發表
就  閣下投訴家教會處理會員求助個案之手法,指家教會違反宗旨第四點:讓家長與教師就教育事宜作出討論,就學校政策提出意願,協助校政建設。本校家教會自成立至今,一直堅守訂立的宗旨,擔任家長及學校/教師的溝通橋樑,不時與學 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Yes, I want to know what happen too, is which PLK school? Can you tell more detail??

They are talking about SHS

原帖由 willmom 於 08-12-18 03:38 發表
Yes, I want to know what happen too, is which PLK school? Can you tell more detail??

請問SHS即是邊間學校﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

原帖由 carchu12 於 08-12-18 09:52 發表
請問SHS即是邊間學校﹖

保良局蕭漢森小學

原帖由 唔明 於 08-12-17 21:51 發表
以上為校監給本人回應的第二部分,我可能錯誤地理解家教會的功能了,大家......保良局學校家長可不要走冤枉路去搵家教會.......

借此版面,探討我的案例,我以學生家長及家教會會員身份,向家教會提出以我兒子為例,討論如何加強家長與教師的溝通。這樣做有否做錯呢?

小朋友還在讀shs時, 我與 shs 家教某核心成員都頗投緣, 她也感到很無奈, 因為遇到有家長求助的話, 她們只可以幫助轉介到學校, 沒有任何參與事件的權力,只可以提供意見(但 意見接納;態度依舊), 家教會形同虛設!!!!

其實, 你方便具體講下 小朋友 的情況嗎?
是被針對和標籤 或 過度處罰 呢?
(我認為是他們慣用的手法:evil: )

原帖由 feelsogood 於 08-12-18 12:31 發表
我小朋友唔係讀plk學校的, 不過我自己係家教會成員
講真, 我唔覺得家教會有任何"權力"可言, (我地亦唔想攬任何權力上身) 我地會俾意見學校, 學校俾自由我地去攪活動, 揀校巴, 揀lunch supplier等, 但我地亦同時專重 ...

其實, 我不是期望 家教會 有甚麼權力, 但時下各大小學校也鼓吹 家校合作, 一間學校有幾百個學生, 我自己心目中 家教會 係一個收集意見的地方, 如果學校真的有地方要改進的話, 要提出意見之餘, 亦要觀察校方是否有 更進 事件.....

我同時亦相當專重校方, 絕無意干涉學校教學方法或者行政, 而大部份家長都是抱住 求助 的心態去找學校, 但問題是關於自己的孩子, 表現可能比較著急, 是人之常情! 但如果有人 (校方) 肯認真地聽一聽家長的訴求, 而不是一大堆 毫無感情的官方回覆的話, 肯定結果一定不會一樣的......(我個人認為是有沒有 heart 的問題!!)

我一定不會與 日本電視劇 的家教會比較.....我當然明白那不是真實的, 因為它只是  電視劇 , 我不會代入現實生活的!

原帖由 feelsogood 於 08-12-19 10:23 發表
你都好reasonsble呀
不過講開又講, 一間學校幾百人, 有時真係咩人都有, 我自己做家教會, 都聽過/見識過唔少無理既家長, 真係好顛的! 小小一個lunch box可以鬧晒全校老師校長, even話人唔知點去辦學, 唔理投訴etc etc ...

feelsogood:

我都同意 一樣米;養百養人 ......學校有幾百對家長的聲音, 所以 家教會 的存在是更見重要!

我明白大家(家教會)都是自願性質, 而且自己小朋友也在校內就讀, 我的朋友亦曾相當坦白地跟我分析過, 我亦明白當的厲害關係....

至於, 你提到(好顛的家長), 我不是偏幫他們, 但我自己會這樣諗 : 會唔會係他們之前巳積壓了很多不滿了, 但有冤無路訴之下, 借題發揮 呢?

不過, 見到你和自己小朋友的學校相處融洽, 真的值得高興!

原帖由 feelsogood 於 08-12-19 14:14 發表
再點唔滿意都好, 都無理由發顛呀
作為家教會委員, 唔止一次見到d"同僚"俾人剷到一面屁, 校車慢2分鐘又話監管不力, 飯盒唔好食又話黑箱作業..........我地做家長代表, 係要為大局著想, 其他細節既野, 唔係 ...

其實, 我都知家教會委員好難做, 點會唔去包容他們呢?吃力不討好的滋味是不好受....

可能我表達得不是太好....
每一個人的表達方式不同, 我就唔會發顛, 只會忍到回家....大哭一場

原帖由 feelsogood 於 08-12-19 14:07 發表
其實呢, 家教會做到幾多野, 好多時都depends on學校"下放"幾多自主權, 家教會委員, 咪又係小家長一個! 太大既決策, 都愛莫能助, 再講, 佢地work as一team人, 有時真係好多顧慮的
希望你小朋友既事可以早日得到解決,  ...

100%同意

樓主....如果你面對的問題 源頭 是學校本身的話, 而家教會沒有參與討論的權利時, 你都係 另覓出路 吧!

唔明:
撇開事實的真相唔評論先, 你一定是個負責任的媽咪, 我要支持你

如果件事真有代表性, 不妨上嚟訴說, 我諗呢度好多家長都會由你的角度, 或由家教會的角度去諗問題
一人計短, 二人計長

我哋期待你的分享

原帖由 唔明 於 08-12-19 10:41 發表
好多謝大家的關注,我相信大家都會以家長的角度去思考有關子女教育所帶來的問題,本人提出來是免得其他家長對家教會有所誤會而影響你解決問題的時間。
本人個案我堅信不是個別問題,它有一定點代表性,因教育局現正跟進,我現 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題