用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Hooked on Phonics 好唔好 ?
樓主: CAP
go

Hooked on Phonics 好唔好 ?

醒目開學勳章

想請教咁多位mama:
我囝囝現13個月大,請比d 英文字佢認吓, 可以買咩教材呢? ybcr / local 書店 d 認字咭呢? 如ybcr 又需唔需要buy 全set 呢 (連ybcl) ;而phonics 我見你地都認為應該2歲後才適合學,咁GC / HOP 好呢?
請各位比d 意見我...thx

原帖由 skylark1817 於 09-2-8 00:54 發表
GC是整套是有配合韻文歌仔的.

Letter sound can learn earlier and it is not so difficult. Actually the progress of your kid will tell you whether it's appropriate or not. I see some kid can complete HO ...

呢幾日我又在比較gc & 東西的phonics...
東西有較深的Learning to Read with Phonics
產品特色
繼Phonics Kids 後,可延伸使用Learning to Read with Phonics 英語字母拼讀法。
本書可複習字母的發音、認識更多母音組合並學習字母特殊組合,完整而有系統,引導孩子進入英文閱讀領域。 內容簡介
1.字母的發音 產品內容:2書 + 2CD 定價:港幣128元
用已學過的字母發音拼出簡單的字彙,舌頭體操練習,讓咬字更靈活清晰 。

http://www.ewbook.hk/new/index2.htm

會唔會用埋就比gc的較深入呢?
另外, 佢o地在台灣是for教師用的, 配套有poster、很有趣的字card、有很多game、教具, 好似好專業同比較能提起學習興趣嗎?
你知啦,
教bb唔難, 要提起佢o地d興趣比我o地教先係最難!

原帖由 miumiu809 於 09-4-2 19:27 發表

東西有較深的Learning to Read with Phonics
產品特色
繼Phonics Kids 後,可延伸使用Learning to Read with Phonics 英語字母拼讀法。
本書可複習字母的發音、認識更多母音 ...

MIUMIU 809

其實東西D 書幾
好, 我都買了幾套合我小朋友用,
我買了PHOINCS KIDS1
好寶寶說英語
Sight Word kids

細佬現在2 YRS 10 個月,
A_Z大細階好熟, 
玩在學 A-Z布關生字.
點寫A_Z , 同開始教仔成句字句讀, !

我想問, 如Hooked on Phonics
這一套是可合他呢?

http://www.hookedonphonics.com/learn-to-read-kindergarten

同埋如上網訂, 點訂, 我的英文唔太好,唔識訂, !

THANKS@

回覆 1# yanyvonne 的文章

我早兩個多月前在此網站訂了,真的比香港便宜很多呢!
Learn to Read Kindergarten + Learn to Read First Grade 大概 hk$ 800 香港一套都要HK1,300.
http://www.amazon.com/Learn-Read ... ref=pd_bxgy_b_img_a

不過我覺得太細的小朋友,未必會喜歡,因為只是跟CD讀,有d悶,所以我比較喜歡Phonic kids多d.
我之前只是留意letterland, jolly phonics and hook on phonics.但在看過這個早教媽媽的網站後,我都覺得'東西'的書幾好,早前有媽媽提點在'元泰'訂有七五折tim.都家不妨也參考吓 http://hk.myblog.yahoo.com/longl ... =4414&next=4413

原帖由 Panda_mother 於 09-6-6 23:29 發表
Learn to Read Kindergarten + Learn to Read First Grade 大概 hk$ 800 香港一套都要HK1,300.
http://www.amazon.com/Learn-Read-Kindergarten-Hooked-Phonics/ ...

YES 我都認賂東西出的書. 真系幾好. 一套書, 有整齊曬入面要的野.

不過  想問..  Hooked on Phonics 邊套比較合我小朋友  ? 因為個網實在很多 , 都唔知邊個比較合用,  !

THANKS你的意見 / !

魅力公主 醒目開學勳章

[url=http://forum.baby-kingdom.com/vi ... =page%3D1&frombbs=1]http://forum.baby-kingdom.com/vi ... =page%3D1&frombbs=1[/url]
購自柏斯$1380
二手價$500包星期日送貨到九龍區

封面及內頁,共兩頁畫花了,但不阻閱讀 ,套書其他內容均99%新
必需入50%即$250到本人恆生戶口後,再約交收
有問題請查問
如需更多相片,請pm聯絡

hi! winchoy16888,你問左柏斯點呀....套教材得9得呀....
因我e+1516呀......

原帖由 winchoy16888 於 09-1-23 10:48 發表
MiuMiu809,  我上過你個blog, 發覺你真係好有心機教你女女, 我真係有啲慚愧! 因自己英文有限"好多買佐返黎要揀好耐才教得到个囡

hk$800有齊三套????咁平....你訂左未呀????

原帖由 Panda_mother 於 09-6-6 23:29 發表
http://www.amazon.com/Learn-Read-Kindergarten-Hooked-Phonics/ ...

skylark1817
你真好叻....對d教材咁有認識...我想請教你一d野...希望你可以俾d意見....我小朋友e+係柏斯學完letter sound(hop教材)可以升班,想問跟住個個level係咪好難...因我都知如要係ctr學一定要係香港買佢教材...但又因係外國訂真係好平,所以想自己試下,但又驚如我教唔到,搵ctr教套教材又唔係係hk買又唔得...所以想問下你意見....
many thx!!!!

原帖由 skylark1817 於 09-1-30 17:47 發表

我自已會買gc 加hooked on phonics (暫簡稱HOP):
1. gc有phonics dvd,教得比HOP慢d,家長起初自學較易,小朋友亦可孰悉d簡單letter sound及混音,而且書本較淺及colorful。
2. HOP是較似text book,分多個level,每個level一個 ...

what level....thx!!!

原帖由 seven_cola 於 09-6-8 21:15 發表
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... =page%3D1&frombbs=1
...

醒目開學勳章

你同我的諗法一模一樣啊 .......
我之前都諗過kindergarten level自己教,
因教材在網上買平很多很多,
後來同朋友傾過後,
都係俾小朋友繼續在 centre學

- 自己要返工, 放工後先自己學,
我驚無時間學或學得來會拖慢了小朋友的進度
- 自己英文一般, 驚發音不正會教錯小朋友
- 若在 centre學就一定要在centre買教材,
若自學不成, 就會浪費左金錢再買過相同的教材
- 在美國的家長可以用教材自己教是因為這是他們的母語,
而英文始終是我們的 second language

原帖由 wongpsv 於 09-7-28 17:30 發表
skylark1817
你真好叻....對d教材咁有認識...我想請教你一d野...希望你可以俾d意見....我小朋友e+係柏斯學完letter sound(hop教材)可以升班,想問跟住個個level係咪好難...因我都知如要係ctr學一定要係香港買佢教材.. ...

你小朋友E+有冇讀呀?如有係邊度讀呀?THX!

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-30 15:26 發表
你同我的諗法一模一樣啊 .......
我之前都諗過kindergarten level自己教,
因教材在網上買平很多很多,
後來同朋友傾過後,
都係俾小朋友繼續在 centre學

- 自己要返工, 放工後先自己學,
我驚無時間學或學得來會拖慢 ...

醒目開學勳章

我的小朋友在以下的其中一間authorized learning centre學
http://www.polyedhk.com/contactus.asp

若你有興趣, 再pm給我我再話你知是邊間,
因我不是想賣廣告

原帖由 wongpsv 於 09-7-31 13:46 發表
你小朋友E+有冇讀呀?如有係邊度讀呀?THX!

http://hk.myblog.yahoo.com/timtimyi/article?mid=50
睇下呢度有得賣.

我要有RECEIPT架.....

原帖由 miumiu809 於 09-7-31 17:14 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/timtimyi/article?mid=50
睇下呢度有得賣.

skylark1817

You re really an expert in phonics.  Pls check PM, thanks.

LionMM

miumiu809
我也剛剛在東西(現在叫Rass Language)買了Phonics Kids另也買了Bon Bon ABC給我25月的仔仔,這兩套看來簡單對小孩子很討好,我雖然尚未開始用(因仍在替仔仔反覆溫習letter name...小楷個別比較弱)但仔仔經已會自己從他的專用書架拿下來看,指指點點

我沒有買GC,因為看來對初學的BB很麻煩...還有我也買了東西的sight word kids, sentence blender和IPEN方便配套...
我尚未聽過東西的product是否很"台灣英文"音,但我
不會全依賴播VCD,我自己也會讀給他聽...

我反而有興趣你說的東西出品的Learning to Read with Phonics...我在他們的網站找不到呢...請問那兒有得賣?

原帖由 miumiu809 於 09-4-2 19:27 發表

產品特色
本書可複習字母的發音、認識更多母音 ...

Music is my Life, my Love, my Everything,

想請問各位在繼續讓孩子學好phonics,會用
hooked on phonics,
letterland, 還是
jolly phonics呢?

這3套phonics learning system 有甚麼長處段處
(尤其是對我們這些都會在家協助孩子start up 學習phonics的家長)呢?

希望有孩子用過的家長分享教路...Thanks.
Music is my Life, my Love, my Everything,

原來都有好多家長買phonic kids 比小朋友!  我都買左2套, level 1-6 都已經比阿仔睇晒, 佢超鍾意.  近呢幾個月我冇播佢睇, 但佢都仲記得, 依家有時仲會自己走去書櫃攞本書出來叫我讀.  有日爸爸出去廚房開完支奶返入房, 見到佢已經攞左本書入房, 仲自己讀晒成段tim!  我個人認為平平地都唔錯ar!