用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Hooked on Phonics 好唔好 ?
樓主: CAP
go

Hooked on Phonics 好唔好 ? [複製鏈接]

原帖由 skylark1817 於 09-1-21 14:03 發表
我3套都有用。
Phonics kids內容最簡單,最易用,最平。基本上播VCD就得,但只能給基本認識(單音及簡單混合音),為日後認真學phonics打底,可以當電視睇。我自已覺得細路仔聽了phonics kids,大致可掌握letter sound.

GC全套有1 ...

skylark1817,
如果你3套都有齊就最好嘞!
可唔可以再比d意見我呢? 因為我覺得phonics非常重要!亦都係會選呢三套phonics教材, 如我的情況如下:
1: 我們住美國, 亦會以後定居在美國
2: 女女現在19個月(打算得她2.5-3.5歲才開始教phonics)
3: 自己完全未學過phonics.
4: 我是full time 媽媽.
5: 價錢不是問題, 亦唔介意用一套以上的phonics教材.
6: 唔中意比過多dvd女女睇, 不過每1-3天15分鐘左右都可接受
以我的情況, 可唔可以分享下你會suggest我點選呢?
唔該晒你呀!

原帖由 miumiu809 於 09-1-30 13:53 發表

skylark1817,
如果你3套都有齊就最好嘞!
可唔可以再比d意見我呢? 因為我覺得phonics非常重要!亦都係會選呢三套phonics教材, 如我的情況如下:
1: 我們住美國, 亦會以後定居在美國
2: 女女現在19個月(打算得她2.5-3.5 ...

我自已會買gc 加hooked on phonics (暫簡稱HOP):
1. gc有phonics dvd,教得比HOP慢d,家長起初自學較易,小朋友亦可孰悉d簡單letter sound及混音,而且書本較淺及colorful。
2. HOP是較似text book,分多個level,每個level一個box set,有text book,內有好多words (因是美國書,用字會較在香港出版的書多及少出現,特別是動詞),好多故事書,多到睇唔晒,認真學較好。
(備註:按HOP網上的資料,美國好似都幾多人(及學校)用,在amazon買,其實好平,可以自已上網睇下,就算寄到香港都比香港坊間的教材平。但要留意,如打算在香港的特許中心上堂,它們會要求學生在香港買教材)
3. 2歲前,都是學認及講英文大細楷的letter name (A, a, B, b),自已教就可以,不需特別教材。(HOP最似level就是教letter name,可以自已看看是否合用)
4. 2 - 3歲後,letter name記到後,如HOP,可以用letter sound level,有書、CD及CD-Rom(裡面是game,都幾好玩),大人自學後教小朋友都唔難 (唔明可以睇gc vcd,各種phonics開始都是差不多的)。本地開的HOP班,是用20堂(每星期一堂)教的,所以不需太急。家長平時亦可以播gc的vcd輔助。如肯俾多d時間小朋友,一般半年內應實記到26個letter sound。
5. HOP 的kindergarten level是混音階段,如3歲前學,其實是需要多d時間掌握,因重點是要學拼,並不只是強記整個word怎讀。按我看到的小孩,如剛3歲,從letter sound到kindergarten是較難的,因需掌握這新技巧,故起步要有耐性。當然,如小孩較大,語言能力較強,相對會較易。在這方面,平日以gc的vcd輔助,作用會較好,因其vcd的速度是較慢及表達清晰的。HOP內有好多小故事書,建議小孩全部讀完才上HOP 的first grade。我個人覺得,如3 - 4歲開始學,就算是1年內完成kindergarten level也是不錯的。

6. 在letter sound階段,有一點家長是需留意的,HOP的拼音體系,部份的letter sound會與其它體系有不同,例如"L",HOP是與gc (甚至Longman出的phonics書)的音是不同的。不過,到了混音階段,最終讀的word發音是一致。對這點,建議家長需留意,並向小孩提點。我和我的小朋友都不覺得是問題。

原帖由 skylark1817 於 09-1-30 17:47 發表

我自已會買gc 加hooked on phonics (暫簡稱HOP):
1. gc有phonics dvd,教得比HOP慢d,家長起初自學較易,小朋友亦可孰悉d簡單letter sound及混音,而且書本較淺及colorful。
2. HOP是較似text book,分多個level,每個level一個 ...

hi skylark1817,
十分感謝詳盡的回覆!!
我本身也有考慮用phonics kids的DVD作輔助+ HOP, (因個人真的不喜歡HOP的DVD, CD-ROM就好的多了!) 多得你的分享, 我才知道原來GC的一套是較完善. GC是整套是沒有配合韻文歌仔的嗎?

我女女15個月懂26個大小階的字母letter name, 而我們又住在美國的話, 你覺得也是待3 or 4歲才由letter sound 學較合適嗎?

thanks again!

回覆 # 的文章

GC是整套是有配合韻文歌仔的.

Letter sound can learn earlier and it is not so difficult. Actually the progress of your kid will tell you whether it's appropriate or not. I see some kid can complete HOP First Grade at 4-5 years old.

By the way, as I know, the DVD published by HOP is not related to phonics.

原帖由 skylark1817 於 09-2-8 00:54 發表

Letter sound can learn earlier and it is not so difficult. Actually the progress of your kid will tell you whether it's appropriate or not. I see some kid can complete HO ...

THANKS FOR YR HELP~
我下個月回來會上GC睇~~

多謝你詳盡既回應, 其實兩套我都好有興趣, 不過我多數會考慮用GC先.  如果一路學落去都 OK 既, 我會用埋 HOP.

thanks

原帖由 skylark1817 於 09-2-8 00:54 發表

Letter sound can learn earlier and it is not so difficult. Actually the progress of your kid will tell you whether it's appropriate or not. I see some kid can complete HO ...

hi Pertra,

我諗13個月學phonics就太細, 之前 miumiu809提過, 最好係3歲開始學 phonics (miumiu809, 對嗎 ?  請幫忙回應), 不過我囡而家未夠兩歲, 我就比佢學住字母先.

thanks

原帖由 Pertra 於 09-2-13 13:42 發表
I am also a working and only have time to read book with my son during night time.

My son is now 13 months, he is using baby you can read english material, coco reading book - flash cards, GC dots ca ...

我有fd買了整套 GC教材, 仲借左隻 Phonics VCD給我, 但我播左幾次給我BB看, 又等佢臨瞓時播聲俾佢聽, BB完全冇興趣, 不停說No No No (佢唔鍾嘅都會say No); 我覺得係D公仔, 畫面同音質嘅問題, 我同我老公都覺得好悶, 所以我仲未決定到買邊套!

原帖由 miumiu809 於 09-2-13 08:47 發表

THANKS FOR YR HELP~
我下個月回來會上GC睇~~

原帖由 CAP 於 09-2-13 16:06 發表

多謝你詳盡既回應, 其實兩套我都好有興趣, 不過我多數會考慮用GC先.  如果一路學落去都 OK 既, 我會用埋 HOP.

thanks

我同你諗法一樣呀~~:

原帖由 CAP 於 09-2-13 16:14 發表
hi Pertra,

我諗13個月學phonics就太細, 之前 miumiu809提過, 最好係3歲開始學 phonics (miumiu809, 對嗎 ?  請幫忙回應), 不過我囡而家未夠兩歲, 我就比佢學住字母先.

thanks
...

我諗一般情況之下,可以咁講啦~

我自己就會再睇下BB情況如何, 因為我女女15個月已經識晒大細階字母, 而家已經叫做幾熟. 中英顏色都識了十種了,我會等佢再識晒形狀、數字呢D最基本嘅認知嘅時候再考慮開始Phonics.
因為佢都算好有語言天份,現在19個月已經講完整句子了. 發音都ok啦... 如果再到了佢發音很好時, 再加上真正接觸英文時就好有可能會提早開始先教佢letter sound了. (因為都未決定2歲定3歲返學, 好有可能2歲, 咁提早了接觸英文, 亦會提早少少教phonics)

另外, 我見到有bk媽咪的20個月大的仔仔已經會拼簡單的字了, 所以, 幾時開始, 真係要媽媽自己睇情況而決定

原帖由 pigletmom 於 09-2-15 01:54 發表
我有fd買了整套 GC教材, 仲借左隻 Phonics VCD給我, 但我播左幾次給我BB看, 又等佢臨瞓時播聲俾佢聽, BB完全冇興趣, 不停說No No No (佢唔鍾嘅都會say No); 我覺得係D公仔, 畫面同音質嘅問題, 我同我老公都覺得好悶, ...

會唔會你已經比慣了一些娛樂性很豐富的dvd佢睇了?

你囡囡好叻呀, 可以講句子添呀 , 我囡同你囡囡差唔多大, 而家都只係講有限既單字, 同埋認到好多單字, 全職媽媽果然係唔同d

原帖由 miumiu809 於 09-2-16 18:23 發表

我諗一般情況之下,可以咁講啦~

我自己就會再睇下BB情況如何, 因為我女女15個月已經識晒大細階字母, 而家已經叫做幾熟. 中英顏色都識了十種了,我會等佢再識晒形狀、數字呢D最基本嘅認知嘅時候再考慮開始Phonics.
因 ...

原帖由 CAP 於 09-2-16 23:44 發表
你囡囡好叻呀, 可以講句子添呀 , 我囡同你囡囡差唔多大, 而家都只係講有限既單字, 同埋認到好多單字, 全職媽媽果然係唔同d
你有用flash card, 是嗎? 我女女始終唔多喜歡學字, 認字只係認到好少.

我只係同佢flash 過數點, 不過可能太遲開始, 我囡唔鍾意睇, 最終都放棄左, 所以都無flash過生字.  佢而家識既生字好多都係係your baby can read 學返黎ga.

原帖由 miumiu809 於 09-2-17 20:49 發表
你有用flash card, 是嗎? 我女女始終唔多喜歡學字, 認字只係認到好少.

唔會喎, 因為我都唔想比佢睇咁多TV, 佢之前淨係睇左Your baby can read, 佢識好多字! 而家睇完, 我都唔知俾咩佢睇, 仲source緊! 其實我都已經買左一D "Phonics"俾佢睇, 但佢全部都唔鍾意, 睇兩眼便走開; 如果我陪佢一齊睇, 佢會話 No, 然後掙扎走開; 佢而家淨係睇緊 Preschool Power, 佢出奇地鍾意睇, 不過呢隻DVD淨係教自理能力, 唔係 Phonics! 佢喜好好分明, 所以我都唔知點好!
我想問下而家係咪一定要學Phonics架, 是否學校須要? 我地以前都唔洗學架!
我記得我買 "YBCR"之前, 都有考慮過 GC, 但當時BK嘅家長都唔係好recommend, 個都都話D公仔核突, 所以我先冇買!

原帖由 miumiu809 於 09-2-16 18:24 發表

會唔會你已經比慣了一些娛樂性很豐富的dvd佢睇了?

其實果d家長係咪話GC Rexder d公仔核突呢 ? 我睇過demo真係幾x ga.

我都有問朋友借GC Phonics比我囡睇, 佢又ok wor.

原帖由 pigletmom 於 09-2-18 00:29 發表
唔會喎, 因為我都唔想比佢睇咁多TV, 佢之前淨係睇左Your baby can read, 佢識好多字! 而家睇完, 我都唔知俾咩佢睇, 仲source緊! 其實我都已經買左一D "Phonics"俾佢睇, 但佢全部都唔鍾意, 睇兩眼便走開; 如果我陪佢 ...

我終於買左 Hooked on Phonics俾我阿B, 見佢成套都係2千零蚊, 比Dymock平成倍!
我而家用CD教佢, 因唔想佢睇咁多TV, 佢用左幾日, 都好鍾意聽, 我有時播letter name的CD俾佢當背景音樂, 其實佢未夠18個月已經識晒A-Z & a-z, 不過發音唔係好準; 我覺得呢套教材好有系統, 不愧為 USA No.1 Phonics, 我覺得唔洗等到3-4歲才用, 而家我工人日日同佢玩flash cards 及 聽cd, 阿B而家對D字母冇咁confused, 之前會攬錯 b, d, p之類!
我自己同GC compare過, 覺得係GC的音質好悶, 而HOP嘅發音及聲調較生動, 而且GC係 VCD, 又冇show口形, 其實唔須要有畫面, 而且d公仔真係唔係好得, 之前我老公唔鍾意呢套教材都係因為佢d公仔, 尤其是果個肥Daddy, 佢話唔想阿B以為咁樣先正常! 其實而家D Daddy Mommy多數都好fit, 都唔知佢地個designer有咩問題! 仲有d公仔都唔知係咩; 我覺得係牛, 但我阿B會話係 pig! 不過佢地而家喺BK賣到咁行, 唔知會唔會叫BK block左我! 不過以上純粹個人意見!

‹ 上一主題|下一主題