用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Hooked on Phonics 好唔好 ?
go

Hooked on Phonics 好唔好 ? [複製鏈接]

大家有無用過 ? 有咩 comment ?

同 GC Phonics 比較, 邊套好D 呢 ?

Thanks

5    0    0    0

too expensive, this one below 500

英語拼讀PHONICS王(十書七碟)<全英文書學習發音>
http://hk.youtube.com/watch?v=3OqYtJKIyck

都幾得意, 小朋友應該會睇. 不過就咁睇個video, 裏面都無教點拼, 可能有其它碟D內容無見到. 如果全部都係咁就唔夠啦.

都幾得意係邊到多D唔該

原帖由 CAP 於 08-12-16 13:33 發表
大家有無用過 ? 有咩 comment ?

同 GC Phonics 比較, 邊套好D 呢 ?

Thanks

hooked on phonics: 我之前影咗d內頁:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=796

workbooks 的內容, 故事書, cd rom 的game都好唔錯. 不過覺得d musci vedio唔係咁ok, 如果你打算主力用dvd歌仔教就要考慮下. 相反, 如果你有時間,心機主力用其他配套教bb, dvd歌仔只係輔助就ok

另, 我比較過gc & 東西套phonics, 2套好似, gc套dvd清晰,簡單d, 但東西多了歌仔,韻文... 如選呢2套,我會選東西.

柏c我買佐一套 不迢吾係太適用﹕明曰問吓老師

hi miumiu809,

即係如果自己無咁多時間陪小朋友一齊學既話, 用hooked on phonics 就無咁好 ?  因為主要係用CD Rom同 workbook ?

GC phonics & Phonics kids 我都有比較過, 真係好似, GC 真係清晰d, Phonics Kids 就輕快 d, 而GC係外國人發音添, 就係因為呢個原因考慮GC, 咁你有無比較過呢兩套既發音呢 ?

原帖由 miumiu809 於 09-1-16 10:16 發表

hooked on phonics: 我之前影咗d內頁:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=796

workbooks 的內容, 故事書, cd rom 的game都好唔錯. 不過覺得d musci vedio唔係咁ok, 如果你打算主力用dvd歌仔教就 ...

I've also compared these 2 sets. I agree with CAP!! The pronunciation of GC Phonics is much better. I've chosen GC phonics instead of phonics kids.

Actually I've found some pronunciation in phonics kids very strange. i wonder whether it is read by native speaker?

聽聞話 phonics kids 唔係 native speaker 發音.

有錯請指正.

原帖由 sw.leung 於 09-1-20 12:53 發表
I've also compared these 2 sets. I agree with CAP!! The pronunciation of GC Phonics is much better. I've chosen GC phonics instead of phonics kids.

Actually I've found some pronunciation in phonics  ...

我都聽講過phonics kids唔係native speaker.

我3套都有用。
Phonics kids內容最簡單,最易用,最平。基本上播VCD就得,但只能給基本認識(單音及簡單混合音),為日後認真學phonics打底,可以當電視睇。我自已覺得細路仔聽了phonics kids,大致可掌握letter sound.

GC全套有10幾本書及多隻DVD/CD(好似分8 or 9 levels),內容較詳細,如想認真自學,應起碼用這套。但建議父母要一齊學,因基本上學混合音是較複習的。

Hooked on phonics的正式教材是沒有VCD,主要是用CD及workbook,低級的有CD-Rom,但主要是作複習。如在網上從外國訂,價錢並不貴。在HK,有授權centre教,但需留意,必須在它那處或本地授權書店買教材(當然會貴D)。Hooked on phoncis有多個level,內容較詳細,同時較深(因是美國書),workbook內學併音的詞語較多,必須父母協助一齊學。

MiuMiu809,  我上過你個blog, 發覺你真係好有心機教你女女, 我真係有啲慚愧! 因自己英文有限"好多買佐返黎要揀好耐才教得到个囡

原帖由 evayw 於 09-1-18 00:26 發表
Hi, MiuMiu809,  我上過你個blog, 發覺你真係好有心機教你女女, 我真係有啲慚愧!
你女女好叻呀, 我希望我女女也可以學到多啲野!
如果聽你嘅心得, 5個幾月嘅BB應該用 "Your baby can read"有效啲, 咁你女女係幾大開 ...

我女女叫做5個月開始睇, 不過,好快自己真係唔想比太多DVD佢睇就減到幾日先用一次... 老實說, 我不覺得從your baby can read中, 女女學到好多嘢.. (當然有大部份媽咪對呢套教材都有好高的評價)
如果真係在呢兩套選, 當然先用!your baby can read.
phonics唔洗咁早教, 等佢熟識晒abc先教, 我自己打算2.5- 3歲左右先開始

原帖由 CAP 於 09-1-19 23:21 發表
hi miumiu809,

即係如果自己無咁多時間陪小朋友一齊學既話, 用hooked on phonics 就無咁好 ?  因為主要係用CD Rom同 workbook ?

GC phonics & Phonics kids 我都有比較過, 真係好似, GC 真係清晰d, Phonics Kids  ...

hooked on phonics: 可以咁講啦! (不過其實無論邊套都好, 我們都要倍住bb一起學架啦)

gc & phonics: 嗯?! 我又真係唔知wor... 因為我在外國, 都只係上過網比較呢兩套教材

原帖由 skylark1817 於 09-1-21 14:03 發表
我3套都有用。
Phonics kids內容最簡單,最易用,最平。基本上播VCD就得,但只能給基本認識(單音及簡單混合音),為日後認真學phonics打底,可以當電視睇。我自已覺得細路仔聽了phonics kids,大致可掌握letter sound.

GC全套有1 ...

thanks for your sharing!!!
係咩? phonics kids 內容最簡單? 不過, 佢多了很多韻文幫助小朋友記&提升學習興趣, 是嗎?
gc 我只係睇佢地的demo, 好似就咁講完就冇其他了,是不是在level高一點的內容中呢?
咁你個人覺得邊套好d呢? 點解你會3套都有? 互相配合來用更加好?
thanks!

原帖由 winchoy16888 於 09-1-23 10:48 發表
MiuMiu809,  我上過你個blog, 發覺你真係好有心機教你女女, 我真係有啲慚愧! 因自己英文有限"好多買佐返黎要揀好耐才教得到个囡
咁又唔洗慚愧和自責嘅, 其實唔洗太過著重在學術上嘅, (雖然自己有時都過火咗:p) 只要你用心陪佢, 就算係從玩/生活之中, 都可以學到好多嘢架! 唔一定只係英文. 大家一齊努力啦~

我都明白無論用咩教材都要家長陪同小朋友一齊學, 不過我 d working mom 日頭要返工  , 睇dvd 就只有靠工人姐姐日頭陪個囡睇, 至於睇書同其他既學習, 唯有夜晚放工返到屋企先可以陪個囡一齊學習, 所以d時間都好趕, 而且有時都好矛盾, 一方面唔想個囡睇咁多電視, 另一方面又想比d教材佢學到多d野, 其實真係好羨慕你有咁多時間陪個囡學習同比較咁多教材呀.

原帖由 miumiu809 於 09-1-25 21:52 發表

hooked on phonics: 可以咁講啦! (不過其實無論邊套都好, 我們都要倍住bb一起學架啦)

gc & phonics: 嗯?! 我又真係唔知wor... 因為我在外國, 都只係上過網比較呢兩套教材 ...

原帖由 CAP 於 09-1-26 15:36 發表
我都明白無論用咩教材都要家長陪同小朋友一齊學, 不過我 d working mom 日頭要返工  , 睇dvd 就只有靠工人姐姐日頭陪個囡睇, 至於睇書同其他既學習, 唯有夜晚放工返到屋企先可以陪個囡一齊學習, 所以d時間都好 ...

好明白你的矛盾!!! 就好似我自己,都有買D 有DVD嘅教材,雖然每一次都陪住佢睇, 但始終個感覺都唔係咁好, 每次10分鐘就STOP咗唔比佢睇, 有時也會3幾日先比佢睇一次, 我幸運D, 係個full time mommy, 所以只睇咁短時間都work.
越來越接觸/觀察得多bb, 越發覺每個bb都好唔同! 或者你睇下bb嘅性格再作取捨, 好似我女女, 天生很容易分心, 注專力差, 於是特別擔心TV對佢嘅影響, 唯有靠多D自己同佢玩、睇書... 以我經驗係, 每1-3天才給10-15分鐘的dvd已經好夠, 然後每天我再同佢重溫/玩同一類教材/書 ,不用太多時間, 就算每天才10-20分鐘, (總之多管齊下...) 效果也很好, bb一樣學到好多嘢!

但我妹妹個BB, 天生超強專注力, 個人認為適當地陪佢睇D教育dvd都不會對他的專注力有太大影響.
最緊要係唔好比壓力大家, 反正遲早學識某d嘢唔係認真一個大問題, 反而影響了他們的專注力/ 對閱讀的興趣才是個深遠影響呢!

原帖由 miumiu809 於 09-1-25 21:57 發表

thanks for your sharing!!!
係咩? phonics kids 內容最簡單? 不過, 佢多了很多韻文幫助小朋友記&提升學習興趣, 是嗎?
gc 我只係睇佢地的demo, 好似就咁講完就冇其他了,是不是在level高一點的內容中呢?
咁你個人 ...

其實Phonics kids 及 gc 的VCD都有卡通歌仔,小朋友是容易消化及應該鍾意睇的,家長亦很舒服。但問題是,我覺得看VCD像看電視,小朋友可能記得每個字母的發音、每個播出的word的讀音,但很少會process所接收的信息,故未必能自已"拼音"(blending),但"拼音"正正是學phonics的目的,故改由家長(或導師)教會好d。

家長其實不用太擔心,教材本身是給小朋友的,既然小朋友都應該明,大人利用教材自學亦不會太難(我自已原本都不識,但陪太子讀書一段時間後,自已的發音都好d)。此外,小朋友在家的讀書的專注力很短,每日有15min都執到,故不會太花大人時間,一星期有2-3日都好好。

(gc全套phonics有十多本書、1A、1B、2A.. 8B,有VCD及CD,是不錯。另,gc有readers,包括VCD,我覺得都幾好。)

就我的小孩,hooked on phonics是在其特許中心上堂學的,letter sound level較易上手,kindergarten level 開始學混音,通常是3個letter的word (如b_at、c_at、p_at),部份3- 4 歲的小朋友會開始覺得難,一般需家長在家陪著溫習。看了gc,學混音的確是易d,因部份2個letter的音 (如at、ig)已記了。grade 1就有比較多生字,我覺得最少K3或以上學會好d,因就算識讀,都唔識個字點解。
‹ 上一主題|下一主題