用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 參加小一學位大抽獎是否失有機失去聖若瑟的留位呢? ...
go

參加小一學位大抽獎是否失有機失去聖若瑟的留位呢?

據我所知,政府會寄信給成功報讀直資小學的家長,或他們是否繼續參與小一學位大抽獎或保留其成功報讀直資小學的學位。但一些私校也要家長放棄大抽獎,否則即使交了學費或留位費、也不保証預留學位給他們的子女。

各位聖若瑟家長,我交了留位費,但沒有看見甚麽承諾書,請問聖若瑟是否容許巳留小一學位的學生繼續參與小一學位大抽獎呢?

多謝分享。

貢獻勳章

聖若瑟係私校,唔係直資,所以唔會受影響。如果第二回合大攪珠派到喇沙,你咪去喇沙註冊囉 (當然,留位費係無得取回 !);相反,你在大攪珠唔妥當,咪去 St. Joseph 交學費囉。

joemyt, 多謝你的回覆.

我致電教統局, 職員說所有私校會上報教局自己收生的名單,而教局亦會按名單寄信詢問家長是否選定了那私校而願意放棄大抽獎 (家長當然可以參與大抽獎因為私校不受教局資助), 並通知私校有關家長的決定,私校是否保留學位給繼續參與大抽獎學生是學校的決定。不知聖若瑟會否上報教局收生的名單和容許留位生繼續參與大抽獎呢?

多謝分享!

貢獻勳章

與我去年的情況一樣。我個仔在自行分配失意於喇沙(20分),於是教育局會將亞仔個名自動轉去第二回合大攪珠。同一時間,聖若瑟收左亞仔,於是就去留位買個保障。最後,當然係第二回合派左間唔精神的小學,所以我最後都係讀 St. Joseph。全程無收過任何教育局的信,就連政府派果間小學都唔駛去註冊,直接去 St.Joseph 交尾數買校服。 呢個就係私校的做法。

至於直資 (如英華 / 拔萃),如果間學校收左你,而你去交錢,學校會要你簽份同意書,咁你就無得玩政府派位。

明白嗎?

joemyt, 多謝你的回覆 ...
原帖由 joemyt 於 08-12-15 18:30 發表
與我去年的情況一樣。我個仔在自行分配失意於喇沙(20分),於是教育局會將亞仔個名自動轉去第二回合大攪珠。同一時間,聖若瑟收左亞仔,於是就去留位買個保障。最後,當然係第二回合派左間唔精神的小學,所以我最後都係讀 St. J ...

joemty,
我今年的情況同你相似,都係失意於喇沙.而St.Jo 就收了我囝囝,請問你囝囝現在讀得開心嗎?在這個討論區見到St. Jo小一媽咪幫囝囝準備考試好似好辛苦同緊張咁,我担心這是否一間好'谷'的學校呢!

貢獻勳章

你估喇沙會好輕鬆嗎?D家長唔討論,只不過係個個都閉門做車。我有個朋友,佢個仔 P.1 及P.2 頭都係喇沙仔,但P.2 過左一個學期,父母才發現亞仔的作業好多都無做,但老師係無出過聲,當家長問老師,老師才回覆:係咩,你地做家長都有責任嘛! 此小朋友後來轉了校.......

講番正題, 我都覺得 St. Joseph 少少谷。但無辦法,間間都係咁 (屋村小學除外),學校唔谷你地家長又會話佢無料既姐! 只要每日溫下書,每個星期做個總結,咁樣到考試時,就唔係咁辛苦!