用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關聖保羅男女減免學費
樓主: Mandy2002
go

有關聖保羅男女減免學費

Dear Emestchow,

請問Label 是甚麽意思 ? 謝謝!

我有個同事個女係呢度讀, 我同事自己好低調, 好少講個女學校d野, 雖然佢都係打工仔, 但佢都月入過8萬人工, 仲未計佢老婆.

我鄰居個仔以前係度讀, 但佢係唔洗交學費未轉直資果隻, 真係普通人家.

唔係轉咗直資就好啦. 唔計難入呢part, 我都好想囝囝入. e+學費咁貴...

個人覺得要考慮好多問題:

1)如果入到, 又可以交到學費的話.......

2)同學非富則貴, 若中下家庭, 同學之間好多比較, 是否對少年人心理發展有不好影響.

3)家長之間亦有許多比較, 不一定是別人看低你, 而是你自己心理形成問題

4)整個中學階段甚長, 而且也是少年人將來的朋輩形成期, 若同學們家底都高, 自己卻一般或較差, 可能朋輩不能健康形成.

原帖由 lky3107 於 08-12-16 10:46 發表
我有個同事個女係呢度讀, 我同事自己好低調, 好少講個女學校d野, 雖然佢都係打工仔, 但佢都月入過8萬人工, 仲未計佢老婆.

我鄰居個仔以前係度讀, 但佢係唔洗交學費未轉直資果隻, 真係普通人家.

唔係轉咗直資就好 ...

非常同意你的看法,勉強給你學費減免又如何?以後慢長的校園生活的洗費,才要三思

原帖由 lky3107 於 08-12-16 10:46 發表

唔係轉咗直資就好 ...

SPCC 無轉直資就少左好多區外學生,亦無吃香。之前SPCC係邊都甚少人知啦

原帖由 ritawong 於 08-12-16 11:20 發表

label是標簽了學業差的同學

Thanks

細囡讀了幾個月,仍未覺外間講的富貴情況。不知是否我反應遲鈍!!

非常盛讚同學的質素,大多團結合作,MSN時大家都是傾功課,鼓勵/提醒對方要溫習或做功課。口試完會向未應考的同學毫無保留地透露問題,不會為1分半分已競爭。我時常教導小朋友,大家都係面對同一公開試,應時常交流互相鼓勵,校內成績無謂有太大競爭。

上月尾一個星期活動係免費;上課用筆記,簿,筆記紙,file通通係學校比埋,上星期六去元朗屏山鄧市祠堂,及這星期旅行,車費都唔洗比.星期五xmas party都唔洗出錢....學校供應埋食物。

富貴同學當然大有人在,但間間中學都有咁樣情況。我大囡在沙田就讀,同學的普遍家境好像與細囡的同學差不多,有很多同學有車接送,更有同學家在全球各地都有別墅,香港有幾頭家。大家都讀同一本書,聽同一位老師的教導。有甚麼問題??只是讓小朋友自細接觸社會不同階層。

細囡的同學有住深水埗,彩虹村…..一般平民百姓家…..包括我自己都係非常一般人家。

我非常感恩兩個囡囡都入到一所適合她們程度的學校!!

多謝PMUN 的分享!

原帖由 Pmum 於 08-12-16 12:40 發表
細囡讀了幾個月,仍未覺外間講的富貴情況。不知是否我反應遲鈍!!

非常盛讚同學的質素,大多團結合作,MSN時大家都是傾功課,鼓勵/提醒對方要溫習或做功課。口試完會向未應考的同學毫無保留地透露問題,不會為1分半分已 ...

Student activity week暫時係免費。但這些開支學校能維持幾耐,下次要收費又點, no commitment 係免費。醫管局開頭都話提供優質醫療,宜家連急症都收費。

聖保羅男女學費已接近直資資助限額頂點, 算是一間高學費直資校.  

去一間高學費校申請學費減免, 猶如去大酒店申請吃長期限額自助餐, 朝朝夕夕與一大班自費客人共食. 主餐免收, 額外付費酒水和小費總會有吧, 如何避免, 做到瀟洒自如, 融合共處.

上星期六? 係咪D/E/F是旦一班?
原帖由 Pmum 於 08-12-16 12:40 發表

非常盛讚同學的質素,大多團結合作,MSN時大家都是傾功課,鼓勵/提醒對方要溫習或做功課。口試完會向未應考的同學毫無保留地透露問題,不會為1分半分已 ...

原帖由 LittleKidult 於 08-12-16 13:30 發表
上星期六? 係咪D/E/F是旦一班?

11月尾 Student Activity Week (F.1-F.4 & F.6)

原帖由 davidmimi 於 08-12-15 16:34 發表
全港唔係得一間學校揀嘛!!免費的好學校大把啦,點解攪到兒子的中學階段危危乎呢??

如果讀讀下申請唔到"減免學費",唔通要轉校咩!!

全香港係有好多好學校, 但係現行既制度下, 係咪你想入邊間就邊間呢? 我地住南區既, 有邊間學校(男仔)係好好既呢? 至少直資係要考入去, 比較少有"扶轆"入到既情形出現.
如果個小朋友能力可以, 但全香港男仔最top又去晒考QC, 而QC又得幾十個自行位, 咁果批比較後既男仔就要去大抽獎, 係南區, 比你抽到果間英中(南區得一間男仔英中)又點? 會甘心嗎? 見到d成績差過自己小朋友既入到QC, 但又要輔導, 心裡只嘆自己唔好彩?

原帖由 LittleKidult 於 08-12-16 14:10 發表

全香港係有好多好學校, 但係現行既制度下, 係咪你想入邊間就邊間呢? 我地住南區既, 有邊間學校(男仔)係好好既呢? 至少直資係要考入去, 比較少有"扶轆"入到既情形出現.
如果個小朋友能力可以, 但全香港男仔最top又 ...

如你經濟環境許可,真是無問題

如父母好想小朋友入, 學校又收佢(今日報紙話成1x收1), 又交到學費(或者有機會減免學費更好),  咪入囉, 好多問題可能到最後都係擔心都未定, 紿終都係自己既決定. 幸福係自己手.

呢間真係好學校黎架.
原帖由 LittleKidult 於 08-12-16 14:10 發表

如果個小朋友能力可以, 但全香港男仔最top又 ...

原帖由 lky3107 於 08-12-16 15:34 發表
如父母好想小朋友入, 學校又收佢(今日報紙話成1x收1), 又交到學費(或者有機會減免學費更好),  咪入囉, 好多問題可能到最後都係擔心都未定, 紿終都係自己既決定. 幸福係自己手.

呢間真係好學校黎架.
...

當課外活動的錢,承受不了,家長吃力,孩子又覺得為什麼別的同學有,而自已又沒有,那種不是味兒的感受,別人又明白嗎?

原帖由 ernestchow 於 08-12-16 15:43 發表

當課外活動的錢,承受不了,家長吃力,孩子又覺得為什麼別的同學有,而自已又沒有,那種不是味兒的感受,別人又明白嗎?

交到全費又承受到課外活動的錢,入SPCC是正確。要博減免學費或抱免費的心態要考慮凊楚。

咁除咗學費之外,一年要為課外活動預幾多 budget 呢?