用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關聖保羅男女減免學費
go

有關聖保羅男女減免學費 [複製鏈接]

代友問有關聖保羅男女減免學費,同住祖父母另外有物業需否申報?
   0    0    0    0

Hi Mandy2002,

Every DSS school must have Fee Remission Scheme by regulation.  The link below is the SPCC's one.

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_fee.htm

扶貧的宣傳技倆。何必認真看待!

1.填一大輪表,衰過申請綜援!
2.年年申請,出年唔俾,點算?
3.迫令學生退學的理由多到極,例如你不積極參與活動﹝因唔夠富貴﹞。
4.......

還有學校遊學團,每次4-5萬元,人人都去,孩子沒得去,總不是味兒

原帖由 b-7 於 08-12-13 14:58 發表
扶貧的宣傳技倆。何必認真看待!

1.填一大輪表,衰過申請綜援!
2.年年申請,出年唔俾,點算?
3.迫令學生退學的理由多到極,例如你不積極參與活動﹝因唔夠富貴﹞。
4....... ...

1. 任何資產審查都要填表,張表格只係九頁紙,扣除最後三頁宣誓及聲明,實際只是填六頁,比申請綜援張表簡單。
2. 經濟狀況每年不同,我哋打工都年年加人工啦,佢講明你搵幾多,佢減幾多,計算方法十分透明。如果加人工加到出年間學校唔俾減免,我認為值得恭喜。
3.迫令學生退學的理由可能多到極,但是如果是因為富貴與否,就唔使喺迫令退學果陣先審查。學校大可以在收生時把關,專收富貴學生。但實際情況是,中一申請表連父母姓甚名誰都費是問,更無需填寫父母職業同受聘機構,呢啲其實係好基本的資料,如果學校一心要收富貴學生,係咪應該問吓呢?

學校是多富有的學生,學費就算減免,其他課外活動.旅行也不會有減免,真要考慮清楚

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-13 18:02 發表

1. 任何資產審查都要填表,張表格只係九頁紙,扣除最後三頁宣誓及聲明,實際只是填六頁,比申請綜援張表簡單。
2. 經濟狀況每年不同,我哋打工都年年加人工啦,佢講明你搵幾多,佢減幾多,計算方法十分透明。如果加人工加到出年間 ...

但可以附上Parent letter and Reference letter from VIP.

宜家有成人禮遊學團又外地交留生計劃,遲些又有寄宿及唔知乜乜計劃,絛數愈玩愈大,要有心理準備。

高級餐廳一定高消費

如果你說的是聖保羅男女中學,可以肯定全級都有份參予的活動不會另外收費,如每年十一月舉行的學生活動週,以往中一在港參加活動,中二到北京,中三到南沙,中四外展等,都不用另外收費。旅行旅遊巴的車費也是學校出的。來年的中一生,除了中三暑假到澳洲的活動要收費﹝仍然可有減免制度﹞,其餘都是學費。當然個別同學參加的活動,則要收費。至於學校舉辦的遊學團,不需四五萬,有些只需飛機票便成!

原帖由 ernestchow 於 08-12-13 06:35 PM 發表
學校是多富有的學生,學費就算減免,其他課外活動.旅行也不會有減免,真要考慮清楚

原帖由 cstchan 於 08-12-14 09:20 發表
如果你說的是聖保羅男女中學,可以肯定全級都有份參予的活動不會另外收費,如每年十一月舉行的學生活動週,以往中一在港參加活動,中二到北京,中三到南沙,中四外展等,都不用另外收費。旅行旅遊巴的車費也是學校出的。來年的中一 ...

但都是少d$都唔得,機票.旅行的零用都要呱,如中下家庭,真是吃力,真要三思!!!!

原帖由 cstchan 於 08-12-14 09:20 發表
如果你說的是聖保羅男女中學,可以肯定全級都有份參予的活動不會另外收費,如每年十一月舉行的學生活動週,以往中一在港參加活動,中二到北京,中三到南沙,中四外展等,都不用另外收費。旅行旅遊巴的車費也是學校出的。來年的中一 ...

學校錢咪又係學費得來,所以要加學費來應付。

如果家庭收入有突變,對小朋友會好hurt呢。

我地識得幾個係裡邊讀既都係唔使交學費或者有學費減免既.
我覺得d家長係公務員多過有錢人
如果你同住祖父有樓收租就可能要報, 最好打去問下先, 記住填完表要宣誓的, 學校可能會做家訪check下.

原帖由 LittleKidult 於 08-12-15 10:07 發表
我地識得幾個係裡邊讀既都係唔使交學費或者有學費減免既.
我覺得d家長係公務員多過有錢人
如果你同住祖父有樓收租就可能要報, 最好打去問下先, 記住填完表要宣誓的, 學校可能會做家訪check下. ...

我都識d家長係高級公務員,所以捐錢重建學校都幾多吓

其實係中一簡介會有人問過點解F.1收2佰人但F.5得番百五十。皆因這批家長(有教育津貼的公務員或有錢人)會將小朋友於F3/F.4送去外國留學,SPCC只是他們的Stepping stone.

問這問題呢個家長就心水清,少左五六十人交學費點算(仲要交全費個D)

所以申請減免的同學除非學業好標青,就會有label存在,我細仔都讀過出名私校,係有label的

全港唔係得一間學校揀嘛!!免費的好學校大把啦,點解攪到兒子的中學階段危危乎呢??

如果讀讀下申請唔到"減免學費",唔通要轉校咩!!

原帖由 ernestchow 於 08-12-15 16:13 發表
所以申請減免的同學除非學業好標青,就會有label存在,我細仔都讀過出名私校,係有label的

SPCC  沒有明顯label同學,學校對德育做得足,反而担心學校營運經費及支出,好似教局都無監管,無底深潭

其實SPCC 唔係你話讀就讀,收生要求幾高(除成績要好外,英文同普通話都要有返咁上下)。若果佢肯收,我想信好多人比得起都會去讀。不論校風同學術都很出色。講真句係佢到考包尾去到其它學校可能考好高分。

原帖由 狄麗絲 於 08-12-15 16:47 發表
其實SPCC 唔係你話讀就讀,收生要求幾高(除成績要好外,英文同普通話都要有返咁上下)。若果佢肯收,我想信好多人比得起都會去讀。不論校風同學術都很出色。講真句係佢到考包尾去到其它學校可能考好高分。 ...

羊群心理的錯覺,考包尾的成績絕對一般,會考好成績的都有在外面補習

原帖由 cman_li 於 08-12-15 16:59 發表

羊群心理的錯覺,考包尾的成績絕對一般,會考好成績的都有在外面補習
係F.1會係咁, 高d form 唔知會唔會, 因為上年f.2都有近10個插班位, 而通常成績唔好都係原校升上去既, 如果計英文/普通話, 就原校普遍都好好, 而且有d真係日日補習, 連老師教既都唔係好理會.....

SPCC係好學校,但不要以為係這間學校會學到異於常人的學術知識,始終要同學自發努力。

入SPCC就要考慮六年內的冢庭經濟能力及工作是否穩定,不要冒金融海嘯的風險,無謂將大人的金錢遊戲影響小朋友接受教育的途徑。如果要每個月買一支Buffet E11 (HK$8000)單簧管才可以學好管樂,妳會如何?下個月要買E13 又點算呢?

‹ 上一主題|下一主題