用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第三志願, ok啦!
go

第三志願, ok啦! [複製鏈接]

第三志願, ok啦!

亞仔0岩0岩打翻黎, 派到第三志願, ok0拉!

Re: 第三志願, ok啦!

beautymum

恭喜哂.........兼安樂哂

多謝!

醒目開學勳章

Beautymum :

恭喜哂 !

恭喜哂 !     

which school?

恭喜恭喜       

係呢!可否分享!

多謝!

其實唔可以話好好, 係間中中黎0既, 亞仔成績中等, 又知佢唔係讀書材料, 所以都係但求校風好, 唔洗去到d"非仔"學校, 已心滿意足, 加埋去年識得d朋友, 失手派左d"非仔"學校,唔夠一個星期就話有人打交, 好驚呀, 所以我都係保守派, 但求中中等等, 校風ok就算啦, 總結d街坊, 老師都話佢校風都唔錯, 亞仔又好鍾意佢個校舍,  咪擺佢係第三志願law!但未派前都係好驚, 驚都係會失手, 呢家派左到都叫ok啦!

恭喜恭喜!!!你既理念好正確.我個外甥仔都係同你個仔差吾多.都係"中中"佢媽咪都係求校風好, 唔洗去到d"非仔"學校, 已心滿意足.佢個班有個BANK1 既同學吾好彩派左去18志願,仲係校風好差,d學生成日出入警局.真係好慘!!我個大囡出年升中,我都好緊張呀!!   

Dear Beautymum,

今早細仔同學的媽咪講其大仔大女升中情形.以同一間學校同一班計,有個考20+,派第三志願,考50+的竟派第一志願.而有個媽咪,其女考20+,竟30志願都不入,派了一間不知是什麼的學校.而有個媽咪說其女女同班同學,考第一的竟派第五志願,而她女女就派第二志願.你話是不是謀事在人,成事在天.隨機號碼制度,真是有人歡喜有人愁.

所以比較起來,你還算幸運.

所以我都心滿意足!

其實不能以學生所派的志願來判斷,考第一的可能他全選些熱門和多人競爭的學校。而考第尾的就早早向現實低頭,第一志願便選擇間Band 3學校,所以也中了第一志願,
今年有多達八成學生派頭三志願,主要是家長和學生都清醒了,不再盲目追求名校。
君不見也一樣有學生派第三志願也哭過不停!!!

Beautymum:恭喜你!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

THANKS!

Beautymum:恭喜你!

其實校風好,好重要,你決定得好,上一年我個決定同你一樣,所以我個女讀得好開心, :

Rl
‹ 上一主題|下一主題