用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 your baby can read VS 杜曼
go

your baby can read VS 杜曼 [複製鏈接]

本人bb將快9個月大了,現正尋找可行之教材,現在考慮”your baby can read" (需要買)& 杜曼(自製flash card),請問各位媽媽有咩建議比我呢?
   0    0    0    0

我兩套都有用過, 之前係大眾買了杜曼flash cards, 不過BB好似冇咩反應, 我就冇咩心機教; 後來才知道有
your baby can read,
而家用左幾個月, BB好鐘意睇, 我覺得佢進步好大, 所以值得試! 9個月要開始睇啦!

原帖由 kineey 於 08-12-12 09:29 發表
本人bb將快9個月大了,現正尋找可行之教材,現在考慮”your baby can read" (需要買)& 杜曼(自製flash card),請問各位媽媽有咩建議比我呢? ...

兩個教材教d野都唔同。一個係language, 一個係train右腦。如果想bb均衡發展,應該2樣都做。

Why you think these two are different. Can you explain in details? Thanks.

原帖由 monenfant 於 08-12-17 22:41 發表
兩個教材教d野都唔同。一個係language, 一個係train右腦。如果想bb均衡發展,應該2樣都做。

醒目開學勳章

個人~ 係用your baby can read嘅~
bb睇咗兩三個月(7-10mth)就算到字, 仲對字母好有興趣(~14mth)
睇到disc3之後, 開始用doman嘅flash card, 無用! bb唔鍾意flash, 但係就對圖字card好有興趣!
再讀埋蒙特梭利家長班.. 唔會再用flash card喇! 雖然都唔贊成睇tv, 但係始終ybcr係將d字同意思associate埋一齊, 我覺得到佢學幾種語言時有d幫助~ 我個仔18mth時已經講到好多事物嘅中英文喇!
‹ 上一主題|下一主題