用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的自閉症兒子.
樓主: numberfour
go

我的自閉症兒子.

唔好意思, 我收唔到資料, 請可否email給我

[email protected]

言語治療

已PM各位.

Can you also pm me? My son is 2.5 yrs old. On sat, the dr assessed his speech ability is below 1 yr old.. He cant say any word.

原帖由 spiga 於 09-1-4 22:44 發表
Can you also pm me? My son is 2.5 yrs old. On sat, the dr assessed his speech ability is below 1 yr old.. He cant say any word.

spiga.
已pm給你.

雖然我個仔依家講多好多野.但係佢ge行為問題..
又有排攪.

numberfour:
可否分享下你的小朋友 ...有甚麼行為問題 ???
因為我個仔情緒都好有問題的... 有時都唔知點做好 .....
你可PM 我的 ....
Sze0830

原帖由 numberfour 於 09-1-5 20:34 發表

雖然我個仔依家講多好多野.但係佢ge行為問題..
又有排攪.

回覆 # 的文章

please pm me as well, thank you.

原帖由 mummy-to-be 於 09-1-9 14:30 發表
please pm me as well, thank you.

已PM給你.

原帖由 sze0830 於 09-1-6 10:16 發表
numberfour:
可否分享下你的小朋友 ...有甚麼行為問題 ???
因為我個仔情緒都好有問題的... 有時都唔知點做好 .....
你可PM 我的 ....
Sze0830

每事作對...唱反調..
出街唔比我地買野...又話屋企有唔好買..
去街市又唔比買野..又話街市污JO..
冇耐性..唔肯等人買野.
但買佢自己野就好有耐性咁等.
好自私..好自我中心..
每晚沖涼要同佢講數..
又話唔沖涼...又話唔洗頭...
話尋晚都洗完..今日唔要再洗..

食飯又要講一大論數..一話食飯..
佢就話食飯喉嚨痛..肚痛咁..

成日想食幸福傷風素...借機話咳..唔舒服..鼻塞等..呃藥食..

買左一大袋燒賣比佢食..其實有十幾粒..
只係叫佢分享一粒比我..都唔得..
又細都大都未試過係佢手成功攞到野食..
除非佢食剩唔要至比我食啦..

成日話佢D玩具車爛左.
根本冇爛..
睇新聞見交通意外佢發瘋..
話電視入面D車撞爛左..要我維修好佢..

又要我將D玩具車放在天花板行..
滿足佢唔到又發脾氣..

每天鐘意玩電腦..
玩網上GAME..
但又要人陪佢玩..
去下廁所都唔得做下家務都唔得....唉..

最慘D GAME全部同車有關..
他的腦裏只有車..
出街咩都唔睇..只有喜歡睇馬路上D車行駛..
見到D車不是直行..他又發脾氣..

由細到依家睡眠不好..每晚他都大叫..
大家都係訓得2-4小時..不明白他為何每晚都睡不好..
有時還會夜裏狂打狂踢我..

還有很多,..不能盡錄.

原帖由 momo5006 於 09-1-18 12:22 發表
我个都有类似的情况,你的孩子几大啊?最令人担心的是有的情况是越大越有问题,唉!大家努力吧。

我的兒子剛四歲呀..

你孩子多大..?

咁大個點算? 我都好驚?
點同人相處?

原帖由 numberfour 於 09-1-14 03:54 發表

每事作對...唱反調..
出街唔比我地買野...又話屋企有唔好買..
去街市又唔比買野..又話街市污JO..
冇耐性..唔肯等人買野.
但買佢自己野就好有耐性咁等.
好自私..好自我中心..
每晚沖涼要同佢講數..
又話唔沖涼...又 ...

煩請pm言語治療班的資料給我。謝謝

原帖由 numberfour 於 08-12-10 19:17 發表
由2歲起知道他是自閉兒後很傷心..
說話能力係冇.

排政府兼收位又等好耐..都現在都未排到.
於是上兩個月起報了私人的言語治療班..
每星期上一堂,每堂50分鐘..

才8堂,他說話很多..
我叫佢做功課,佢竟然話:唔好同我講呢D ...

我想要有關冶療的資料可否E-mail給我

Thank You !

原帖由 numberfour 於 08-12-10 19:17 發表
說話能力係冇.

才8堂,他說話很多..

已pm各位

唔好意思! 可否再pm 給我!
Thank you!

原帖由 numberfour 於 09-3-3 13:51 發表
已pm各位

煩請pm言語治療班的資料給我。謝謝

Dear numberfour,

Does you son have Asperger Syndrome? I think social stories will help him.

可唔可以比你講的私人的言語治療班資料我. 感謝~

可唔可以比你講的私人的言語治療班資料我. 感謝~

說話能力係冇.

才8堂,他說話很多..

我仔都係就黎2歲,連一個字都未講過,所以我都想佢參加一d言語治療班,所以我都想要d 資料,可唔可以mail 俾我,謝謝!