用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs 英華, 你哋會點揀?
樓主: MumTang
go

DBS vs 英華, 你哋會點揀?

well, yes, i am a parent and my kid has already gone into a school which i think is good (according to my standard).  Thanks!  

原帖由 HoHoMom 於 08-12-15 15:46 發表
Oh, just presuming you are a parent here, wherever your kids might go.  If not .....

Right.....

原帖由 wlmom 於 08-12-15 16:02 發表
well, yes, i am a parent and my kid has already gone into a school which i think is good (according to my standard).  Thanks!  

每間學校都有其優點和缺點, 我認為最重要是自己的小朋友讀得開心.

totally agreed with you.

原帖由 littlecat 於 08-12-16 14:41 發表
每間學校都有其優點和缺點, 我認為最重要是自己的小朋友讀得開心.

今時今日好多家長都係呢種諗法。
就我個人來講,可能我想法保守,
我認為讀得開心係唔夠,我始終期望完成六年小學之後,
最低限度要建立到"規矩",
行為上的,學習上的都要自律。

並且,我認為今日的社會個人主義已經太氾濫,
我希望小朋友係學校裡要學識為人設想,
想團隊利益先於個人利益。

我對學校在教學上都有要求,
教學係學校最重要的責任,溫習家長一定要做,
但總不能期望家長同學生"自動波"識晒,
我最討厭書就冇乜點教,但試題就出到深一深,
或者教成個課題,只得一張工作紙做功課,
咁樣既教學基礎既攪得唔好,冇延展性,又缺乏支援。

以上只是我個人喜好,如果不認同者,本人亦不打算要與人爭辯。反正我幾廿歲人,唔會因人幾句就改變自已睇法,亦唔打算要改變別人想法。

原帖由 littlecat 於 08-12-16 14:41 發表

經常看到一些言論話「d人入唔到x先入y之嘛」

憑什麼有這樣結論?偏見?鄉愿?

發表個人意見時請對自己和別人保持尊重。

回覆 86# NK媽 的文章

Totally agree!!

每間學校都有其優點和缺點, 我認為最重要是自己的小朋友讀得開心. 英華現在不輸dbs
最緊要岩小朋友讀

我們是平凡人,虛榮心一定有,放榜一聽到是DBS就會<哇>一聲,如果是YW就會<你就好啦>,如果有機會當然要試吓,不過壓力是有,讀唔掂退學大有人在,<人有白鴿眼>到處都有,真的要睇父母如何身教。

Hi Cecichan,

Really agree what u r talking, sometimes i think if too pushing kids to go to a reputation school...they will feel much pressure.......