用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs 英華, 你哋會點揀?
go

DBS vs 英華, 你哋會點揀?

請大家俾d意見,謝!

論名氣應是DBS,不過家長背景非富則貴,如果家庭背景不俗,我會選DBS.

如果以學校環境及名氣,當然DBS高一線。但我相信讀YW可能小明友會開心D。

Of course is DBS la, Ying Wah is no comparison, ask those Ying Wah supporters, any of their sons are accepted by DBS but it happened that they have declined the offer and let their son go to Ying Wah instead, sure the Next's Magazine  want to interview them!

原帖由 MumTang 於 08-12-8 17:57 發表
請大家俾d意見,謝!

英華現在不輸dbs
他在今年及去年~搶走很多dbs的獎唷
再過幾年~應該可以勝過dbs了

但dbs~名氣真的很大
不可否認啦

想想
dbs~今年差不多1900多人考
英華都有1800以上~
兩家差不多差不到100人

而~paul  boy今年才900多人報考

see, that's what I am talking about, the point is not how many applicants they have, is how many people will choose Ying Wah if their son is accepted by DBS.

Come on, Ying Wah's standard is not even close to DBS, who are you fooling?

原帖由 ma90a31 於 08-12-8 20:57 發表
英華現在不輸dbs
他在今年及去年~搶走很多dbs的獎唷
再過幾年~應該可以勝過dbs了

但dbs~名氣真的很大
不可否認啦

想想
dbs~今年差不多1900多人考
英華都有1800以上~
兩家差不多差不到100人

而~paul  boy今年才900 ...

Just to declare interest here, my son applied both to DBS and Ying Wah last year, and he didn't get 2nd interview from both schools.

原帖由 rookiemom 於 08-12-8 21:20 發表
see, that's what I am talking about, the point is not how many applicants they have, is how many people will choose Ying Wah if their son is accepted by DBS.

Come on, Ying Wah's standard is not even ...

of course if you have both offers, will choose DBS, unless $ matter.  Quite surprise to see this topic. After DBS announce results, there will be  lots of seats withdrawn from Ying Wa for sure.
8-)

Yes, surprise!!

毫無疑問,一定係男拔!

everyone know the answer..... DBS of course.

原帖由 Mamahui 於 08-12-8 23:35 發表
毫無疑問,一定係男拔!

我講緊小學咋。為滿足家長虛榮心,絕對應該揀dbs,想小朋友扎扎實實讀好書,應該揀yw。

唔岩聽既家長唔洗勞嘈,亦唔需要鬧我,只要搵個在學的小朋友拼對下,就知道學校做左幾多,教過乜。

我好坦白咁講啦,yw現階段可能最輸蝕係傳聞過去一段時間內中學成績倒退左。

所以,yw除左苦心經營小學部之外,更根本的做法係應該苦心經營中學部。如果yw中學的outcome夠亮麗,各位睇法又如何?

雖然我很BUY 林校長, 但我會選DBS, 因佢全英文學校. 我老板係DBS舊生(NN年前), 佢既英文好勁!(只讀完中學.)

醒目開學勳章

喜歡dbs係因為佢o既傳統, 入到學校好容易感受到佢地團結o既氣氛, 特別係中學~~

喜歡yw係因為佢地o既衝勁, 覺得d小朋友好活潑可愛, 特別係小學~~

轉左直資應該會好好多.....可以自己揀top的學生。

原帖由 gracechung 於 08-12-9 11:21 發表
我講緊小學咋。為滿足家長虛榮心,絕對應該揀dbs,想小朋友扎扎實實讀好書,應該揀yw。

唔岩聽既家長唔洗勞嘈,亦唔需要鬧我,只要搵個在學的小朋友拼對下,就知道學校做左幾多,教過乜。

我好坦白咁講啦,yw現階段可能最輸蝕係傳 ...

同意......但仲要考慮埋家庭背境,冇返咁上下家底入讀DBS,小朋友唔自卑都幾難

原帖由 Geni 於 08-12-9 11:47 發表
喜歡dbs係因為佢o既傳統, 入到學校好容易感受到佢地團結o既氣氛, 特別係中學~~

喜歡yw係因為佢地o既衝勁, 覺得d小朋友好活潑可愛, 特別係小學~~

我都好同意你的講法. 因DBSPD太過有名氣, 太過有種貴族學校的感覺,所以D教職員可能都會看看家長的家境,另小朋友與小朋友之間都會互相比較. 但相反, 在YW可能會有不同的感覺, 林校長給家長或小朋友的印像都很好, 小朋友在這裡應該會讀得開心D.

原帖由 gracechung 於 08-12-9 11:21 發表

我好坦白咁講啦,yw現階段可能最輸蝕係傳 ...

醒目開學勳章

其實我覺得自唔自卑(仲有自大)好睇個家長點教, 其實小朋友自己係冇呢d concept, 好多時都係父母有意無意之間灌輸俾佢地.

我仲記得我小學o既時候有2個好有錢o既同學, 當時我係唔覺得有乜o野特別, 只不過去完佢地屋企之後同阿媽講一個同學個屋企個雪櫃門會出冰唔駛好似我地咁自己雪, 另外o個個同學住淺水灣, 屋入面有樓梯, 講完就俾阿媽鬧"貪慕虛名"... 我當時真係莫名其妙   

仲有, 幼稚園o既時候樓o下o個家人會接我放學去佢地屋企託管幾個鐘, 有次佢地請我食apple, 係細細個o個種, 咁我真係未見過細apple(因為阿媽買親都係大個o個種), 我咪問點解d apple咁細o羅, 就咁就俾o個家人鬧o左一身~~~ 其實你話係咪d大人諗多o左呢~~

同意.

根本呢兩間係唔同級數既學校, 我仔仔有考英華, 但就無考DBS, 無咁大個頭費是帶咁大頂帽啦.

既然考得DBS, 又取錄既話, 無理由唔讀.

原帖由 jennytms 於 08-12-9 12:15 發表
我都好同意你的講法. 因DBSPD太過有名氣, 太過有種貴族學校的感覺,所以D教職員可能都會看看家長的家境,另小朋友與小朋友之間都會互相比較. 但相反, 在YW可能會有不同的感覺, 林校長給家長或小朋友的印像都很好, 小朋 ...