用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個女做咗waiting王?!
go

我個女做咗waiting王?! [複製鏈接]

我在這裡見到好多小朋友都好多間收..但我個女就做咗waiting王..好心酸!!!
我同佢都考咗好多間架...
收咗只得金巴倫
waiting: kv, skh, spc,
Reject: TT, soka
未in : spk, 宣道, 救世軍
未知結果: 聖大, 蘇浙

我個女是細b, 1006, 唔知是咪我in得唔好呢?
   0    0    0    0

我個女都做咗waiting王, 我都好心酸
我個女都是細b, 10/06
waiting: SC, Learning Habitat, Rosaryhill,
Reject: kv
未in : spk, 宣道, BCK, Heep Yunn
未知結果: ESF, Roselima

唔好咁灰心,我覺得interview好多時都係天時地利人和,好多元素, 是但一樣配合唔到都會影響個結果,加上今年的而且確競爭好激烈, 每次我帶個仔去interview都好似去打杖咁, 加上你個係細女,始終比較輸蝕, 相信d人黎緊開始交留位費就會有好多位release出黎, 唔好擔心...cheer up~

原帖由 lro14sheung 於 08-12-8 17:44 發表
我在這裡見到好多小朋友都好多間收..但我個女就做咗waiting王..好心酸!!!
收咗只得金巴倫

我個 ...

我個仔in左 4,5 間, 間間都收, 不過唔係名校, 只係d村校, 其實對我黎講一間肯收都已經開心, 所以黎緊spc 我都9成唔會去in, 你有間金巴倫都唔錯!!

THE QUEEN OF WAITING LIST

MY GIRL DIDN'T SAY A WORD WHILE INTERVIEW. THIS IS TOTALLY DIFFERENCE WHAT SHE IS AT HOME. I WAS SO UPSET LAST SAT ACCOMPANIED HER HAVE AN INTERVIEW IN HKPS. NO HOPE ALL WAITLISTED MEANS REJECT!!??

我阿女個年都係waiting 王 可能真係細女問題 影響表現 個時佢04年 先岩岩2歲 老師問佢乜都10問9唔應 係唯一 touchwood冇喊者, so唔好太介懷啦 差1個月既表現已經差好遠 but infact waiting都係冇chanch多 你可以再問多幾間 我覺得頭1年 比佢入d 村校/唔係明校都冇所謂 起碼train下佢冇甘怕醜都好 米下年再幫佢搵個間心儀既 到時佢大左1歲 又返憤學見慣人表現真係好好多架
原帖由 TikTikmami 於 08-12-8 21:12 發表
MY GIRL DIDN'T SAY A WORD WHILE INTERVIEW. THIS IS TOTALLY DIFFERENCE WHAT SHE IS AT HOME. I WAS SO UPSET LAST SAT ACCOMPANIED HER HAVE AN INTERVIEW IN HKPS. NO HOPE ALL WAITLISTED MEANS REJECT!!??:ig ...

咁唔好煩喇,讀金巴倫囉...睇其他BK家長既comments好好呀...唔使心酸喎!

我囝係大仔,不過因為有語言遲緩,所以in兩間,一間rejected,一間waiting...

我會疊埋心水返屋企樓下間 IS kinder,因為呢間學校一路以黎都無嫌棄過我囝....

至於要waiting 果間,就算之後有位我都唔會去讀喇...唔係玩小氣,而係我覺得我囝根本都唔係佢地既首選....如果係因為要搵人去填位,咁對我囝唔公平嘛...當然,呢點只係我個人感覺....

試諗下/欣賞下一早已經confirmed收你囡既金巴倫吧....呢間先至係一心一意、懂欣賞你囡的...

原帖由 lro14sheung 於 08-12-8 17:44 發表
收咗只得金巴倫

我個 ...

唔好灰心, waiting list仲有望, 其實好多媽咪都會好似我咁考幾間幼稚園, 有d好彩既, 幾間都收, 咁佢地可能都會交左幾間留位費, 但係當佢地揀定一間之後, 咁放番d位出黎, waiting list就可以補上, 放心啦!

唔駛唔開心既
有D小朋友慢熱D
有時我覺得見得5分鐘
睇到D乜呀..

所以我好欣賞金巴倫的面試
我地面試左差不多30分鐘
Interview 好全面
有足夠時間俾小朋友warm up
也可以睇到小朋友既 true abililty..

所以大家唔好灰心呀!
加油呀!
我係爸爸! 大家請多多指教

我個囡都係細B(1006),佢interview個時都係10問9唔答,只有HKBUK收咗PM session,
reject : SOKA, KV.
waiting : 迦南
我諗我會幫佢出年再來過,做大B,再接再礪.

好多謝各位的話...
其實我都相信金巴倫是間好的kg..
只是3年都無學卷對我來講是一種壓力...因只得我一個人有生產力..(別說了)
其他的都是人稱的名校...我只選有學卷的...
希望wait到啦..否則可能考慮救世軍式的全日的kg..(我諗會易入些掛)

I totally agreed with you. Last year, my son did serveral interviews for nursery. He was only 1 year old as he was born in Nov 06. NONE OF THE SCHOOL TAKE HIM!!! I was so disappointed!!!

So this year, I did apply interview nearly to EVERY SCHOOL. After 1 year, he did pretty good compared to last year. However, the acceptance rate is also 50-50. Got rejected, a couple on waiting and few school accepted.  

So it really depends on the school's requirement. Children who are on waiting list don't mean they are not good enough.  

Don't be 灰心!!!

原帖由 ShinTeresa 於 08-12-8 21:31 發表
我阿女個年都係waiting 王 可能真係細女問題 影響表現 個時佢04年 先岩岩2歲 老師問佢乜都10問9唔應 係唯一 touchwood冇喊者, so唔好太介懷啦 差1個月既表現已經差好遠 but infact waiting都係冇chanch多 你可以再問多幾間 我覺得頭1年  ...

唔好因為waiting而唔開心, 我發現, 如果小朋友鍾意個地方/人物, 表現係有分別. waiting不代表你小朋友比人遜色, 只係KG各有收生標準之嘛!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

my daughter is on the waiting list for both SC & KV as well....since she cried in the SC interview....i think that there will be no chance at all even she is in waiting list and maybe she really don't like that school....for KV...i think her performance is good but still on the waiting list...as discussed with my husband...we mostly likely will let her stay in the existing KG for K1

Totally agree with you.

Just like my son, his performance at KV interview was really good, but was put on waiting list.  For SC interview, i think just so so, not that outstanding, but was accepted.  So it just depends on the criteria that different school in selecing the students.

原帖由 Nov 於 08-12-9 11:51 發表
唔好因為waiting而唔開心, 我發現, 如果小朋友鍾意個地方/人物, 表現係有分別. waiting不代表你小朋友比人遜色, 只係KG各有收生標準之嘛!

I suggest you let your daughter become a 大女 because it makes a very big difference when the kid is still so small.  I struggled for a long time myself but then I decided to let my daughter become a 大女, she is in K1 now and she is the most advanced in her class, some of the smaller kids in her class are miles behind.

今年in 左幾間後, 我覺得每間的標準都唔同, 同時好看老師是否喜歡你, 個樣cute些一定有著數的, in個幾分鐘, 點知道個小朋友點呀, 所以大家唔好灰心呀, 最重要是找一間重視小朋友的, 一些太有名氣的學校都未必好. 努力呀.
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

我個女唔只係waiting 王, 仲係reject 王tim....其實我女係屋企好多野講同埋好明人地講咩, 不過面對陌生人真係怕羞d lor, anyway, 我覺得無收我女學校個d 真係唔識貨lor..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

我囝囝in左3間,2間reject左
得又一村收,不過我又無留位,因我囝囝讀緊迦南
聽人講又一寸麻麻地,迦南仲好d,所以無留位
依家仲有宣幼同禮賢要in。
其實我囝囝同你女女一樣內向d,同陌生人要warm up一段時間先多野講。係屋企不知幾多野講。
其實講真咁短時間in d咩呀?好大機會係講眼緣。

如果你對某間幼稚園好有興趣而佢又reject左你女女你可以寫信叩門,最好有網頁及video可以俾學校睇
咁佢地先可以多d資料去考慮麻!

努力,一齊加油,一定有一間又好又適合你女女的學校收佢的!

原帖由 yamiyami 於 08-12-9 17:38 發表
我個女唔只係waiting 王, 仲係reject 王tim....其實我女係屋企好多野講同埋好明人地講咩, 不過面對陌生人真係怕羞d lor, anyway, 我覺得無收我女學校個d 真係唔識貨lor.. ...
‹ 上一主題|下一主題