用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴要注意!!!
樓主: BBR
go

想買琴要注意!!!

問律師意見都唔駛收錢,教琴(賣琴比意見)好過做律師
唔知個幾個好有名的鋼琴家介紹人去買琴時有冇收commission ?

原帖由 janfion 於 08-12-12 15:50 發表
我都覺得教琴老師不應該收commission,只是小小意見便要多付幾仟元?仲要說到是行規?咁有時我們在網上都提供了很多幫到人的意見,我們的「意見」又有無人給我們commission?

至於話個老師幫個學生揀琴,要如何回報?咁下下講錢, ...

原帖由 BBR 於 08-12-12 16:08 發表
當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表 ...

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個意見我都要收錢啦....唔通問佢野無check過就唔收錢咩。

不過,現在又真的有很多方法,得到很多資訊,baby-kingdom都使我免費地學習了不少知識,這又是無可厚非的事實。

學生在學琴的經驗裡,一定要買兩部琴,(好多年前)...一部唔超過6000蚊,一部就係高級數的,比賽考試都好的。買琴只是培育一個學生十幾年的其中一環,最要緊的根本就不在琴的價值上,而是琴老師教得好唔好。

我唔可以親身教你,不過,對於一個玩樂器的人來說,就是同一個model,就算是新琴,的確是有分別的。一個細心的老師,就會跟足要求。我甚至會要求調音那邊要把琴鍵調得實一點,要週音師傅有我在的情況下才調音,目的,都係想個學生用一個最好的質素的琴練習。

我班琴學生在很多比賽內得到獎,(係好多年前,依家唔教了),個個都考聖三一,亦都是由我介紹買好品質的琴,但咁多年家長都無任何問題。

我估....樓主你的問題,應該係向你的介紹人,又或者係你個琴老師問。而唔係針對commission呢件事。

我講左好多次件事唔係發生响我身上,係發生係我朋友身上,講真琴老師一定覺得佢地收commission係有道理,但在於我地家長就一定覺得有問題. 我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電話你唔收錢問野,就算唔駛介紹宜家都好多唔駛錢的法律資詢.
我唔信個個老師收commission會同個家長講我介紹你買琴不過我會收commission喎 ,根本上就真係存在利益沖突,個次我去買琴時個老闆話比我知真係有琴老師介紹人去買琴私底下要佢地收貴D等個D錢比返個老師.
我唔駛你親身教我任何野,我個老師非常好. 而且我老師根本唔知有這行規,因為佢真係唔志在D commission,係我將個朋友的事講返比佢聽佢至知有咁"行規". 我只係覺得一個好的琴老師只要教得我小朋友學好鋼琴,佢已經係一個好老師,其他額外的事佢幫到就幫,幫唔到就算,如果要收錢至幫的話我會對這個人有所保留,係咁多.
响到講得出這"行規"就遇左好多"正值"的老師出黎講野,我只係想比唔知有這"行規"的mami聽有這行規等佢地知道,知多D無壞姐,如果D老師真係咁好將D commission比返個學生或者一早將收commission的事告知當事人,咁佢地可以唔駛理會這個post,因為我都唔係講緊佢地,亦無須解釋咁多,你地咁正值,學生又一早知道你地"行規"收commission 係為佢地好, 因為我出這個post用意係叫mami小心個D無操守的老師 只係一件好簡單的事,何必攪到咁複雜,我又唔係指名道姓話邊個.
而且我唔信唔收commission就唔係一個好老師,我相信一定有教琴教得好又肯比意見肯同小朋友去揀琴而"豆擰"都唔收的正值老師.
清者自清,操守無問題的老師根本唔會理會我這個post.

原帖由 petunia 於 08-12-12 20:26 發表

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個 ...

原帖由 BBR 於 08-12-12 20:56 發表

我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電話你唔收錢問野,就算唔駛介紹宜家都好多唔駛錢的法律資詢.

麻煩可否pm給我有關免費法律資詢的資料?

請問有沒有分是那類的法律資詢?是家事、房產、商業、刑事還是民事糾紛?如他們有提供屋契或改名之類服務,說是你介紹會否收平 d ?

不好意思這麽多的問題,但見你這樣熱心,資料又詳盡,相信你不會介意。 謝謝。

回覆 # 的文章

好多謝BBR的提點, 我正是岩岩要買鋼琴, 因我一心想買便宜的全新鋼琴, 只是無意間同老師傾開二手鋼琴的問題, 佢就好急問我, 你而家用的是什麼琴, 仲話要介紹俾我, 使得我都好奇怪, 使唔使咁急問我而家用的是什麼琴呢? 因我冇諗到要請老師介紹及要請老師邦手睇琴呢個問題呢, 我知道呢個老師都很忙, 有時同佢傾改時間的問題,都很難, 仲邊有時間同我一起睇琴呢?

唔係免費法律資詢,不過好多時有D mami有法律上的問題我可以幫到佢地,因為我响律師樓做左10多年,不過有時有些問題要律師才幫到佢地我就會比電話叫佢地打比去問律師,咁如果你唔係搵佢地做野就當然唔會話比小小意見你都收錢,基本上宜家好多律師樓都係咁,只不過外間有個誤會以為問下野都要收錢. 至於你如果真係要搵佢地做野的話咁當然可以平小小(雖然我係介紹人,但我唔會收commission )
你可以將你想問的事同電話pm我嗎,因為好多我都可以答到你,但我要星期一至覆你,因為這兩天是family day.

原帖由 peacenhope 於 08-12-12 23:29 發表

麻煩可否pm給我有關免費法律資詢的資料?

請問有沒有分是那類的法律資詢?是家事、房產、商業、刑事還是民事糾紛?如他們有提供屋契或改名之類服務,說是你介紹會否收平 d ?

不好意思這麽多的問題,但見你這樣熱心,資料又詳 ...

唔駛多謝,我都係將知道的說給大家知等大家提防下姐 , 只係唔鍾意某D老師拎"行規"兩個字講到收commission好似天經地義咁.因為這所謂"行規"我地好多人根本就唔知,我亦唔明點解老師攪到自己好似地產經紀咁,明明係教琴,無端端比下意見就話要收commission真係好攪笑,但又要講到唔志在,又話會比返學生 ,既然講到咁口嚮咁不如唔好收 ,唔好收就最好,因為由頭到尾佢地角色係教琴唔係做agent.一個好老師做好佢地本份(教好學生)已經夠,我相信個個媽咪都係咁諗.

原帖由 shelley 於 08-12-13 00:58 發表
好多謝BBR的提點, 我正是岩岩要買鋼琴, 因我一心想買便宜的全新鋼琴, 只是無意間同老師傾開二手鋼琴的問題, 佢就好急問我, 你而家用的是什麼琴, 仲話要介紹俾我, 使得我都好奇怪, 使唔使咁急問我而家用的是什麼琴呢? ...

講得好,教琴唔應該包括幫手買琴比意見要收佣金,講到個學生買琴後佢地跟得咁足,緊係啦,收左佣金,唔跟足都良心過意唔去啦,唔好講到咁偉大 ,除非你一毫子都唔收.家長信個老師至問佢意見,點知背後有佣金這回事,我唔信個個家長都知這"行規",我响學琴個到問D朋友佢地無一個知,有D重話唔怪之得一話買琴個老師咁緊張要佢去邊到買.

原帖由 BBR 於 08-12-12 20:56 發表
我講左好多次件事唔係發生响我身上,係發生係我朋友身上,講真琴老師一定覺得佢地收commission係有道理,但在於我地家長就一定覺得有問題. 我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電 ...

u are right

原帖由 mr_kong 於 08-12-15 23:14 發表
唔好話買部琴有佣分啦!有D無良的老師連幫學生買書都"食價"。(因為如果老師join左導師會,買東西會有折)
真係冇乜人性。:;pppp:

所以各位家長要帶眼識人,個世界真係有好多"黃皮樹了哥"

楚客莫言山勢險,世人心更險於山。 ...

BBR

多謝你寶貴的意見呀, 我阿仔都剛剛學緊琴, 我都真的不知道老師有 commission 收的, 知道後, 真的不敢相信呢個係 "行規 "
教育王國以外之相冊連結已被刪除

唔駛多謝 ,多D人知米好law,等自己可以小心D,知道佢地做埋agent個份,咁自己就自然買琴時會小心D,好似地產agent咁,你知佢收commission你都唔會信哂佢啦
係老師同琴行私下的所謂"行規" ,我相信如果D人唔收commission的話琴行無任歡迎,所以唔好講到好似琴行迫人收咁

原帖由 金毛B媽 於 08-12-19 11:00 發表
BBR

多謝你寶貴的意見呀, 我阿仔都剛剛學緊琴, 我都真的不知道老師有 commission 收的, 知道後, 真的不敢相信呢個係 "行規 " mouth:" />mouth:" />