用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴要注意!!!
go

想買琴要注意!!!

我朋友之前想買kawai琴,個教琴老師好熱心話介紹比佢去邊到買好,重幫佢約哂時間去睇,有一間佢自己搵到問老師好唔好,佢話ok咁佢去睇,個賣琴猛問佢係米邊個介紹佢黎佢話唔係(因為係佢自己上網搵),最後平左幾千蚊比佢,但佢comfirm前打左比個琴老師,個老師叫佢比個琴行聽,聽完後,個琴行問返佢你又話無人介紹你?佢話係呀,係佢自己搵到你地架,點解咁問?原來好多時D agent同琴老師會同佢地拆數,佢地介紹人上去買琴,咁琴行會比返錢佢地,間間都係咁,就算新世界個間專買kawai個間都係咁,所以如果話比琴行知有人介紹反而我地雖然有折扣,但相對折扣會小左(因為佢地要比commision個介紹人 ),所以唔好相信D介紹人,你可以問佢地意見,但千萬唔好話佢地知你想响邊到買,分分鐘無得平幾千.
而佢個琴老師一聽到佢話上邊到買就立即打電話去琴行(個琴老師唔識間琴行)話介紹人上去叫琴行識做,因為琴行好多時樂意比commission這些agent同老師,因為靠佢地比生意,佢地有本簿mark低哂D老師資料,琴行重話佢知曾經有個人帶個朋友上去買琴,之前同琴行講左佢同人上黎買琴叫琴行唔駛理佢地,佢會sell個friend買琴,個人獅子開大口,佢個friend最後比多一萬蚊買個琴都唔知,琴行比返成萬commission o個個人.
所以買琴想平多D千萬唔好比琴老師或agent知你去邊到買,佢地無處不在

Hi BBR,

我都想買琴,你可否pm我有關嘅資料,如去邊間琴行買抵D?

Cheers!

其實我唔知邊到買好,個個人鍾意的牌子不同,好似我鍾意kawai好手感,有D人鍾意yamaha,我只係想講買琴時真係唔好信D介紹人同琴老師介紹就會平D,因為佢地會收琴行commission所以係會平小左,你可以問老師意見但唔好比佢知你去邊到買,或唔好比琴行知你係人地介紹

原帖由 kellymami 於 08-12-8 13:53 發表
Hi BBR,

我都想買琴,你可否pm我有關嘅資料,如去邊間琴行買抵D?

Cheers!

這是行規,間間琴行都係咁的了,介紹你去買琴的人,就會收到commission.  我教琴都已經係好多年前的事了,都唔記得左係收到幾多個percent,不過,應該係5%左右啩,因為我記得當年介紹一個yamaha U1為例,都有幾千蚊收。

不過,我就未聽過如果你自己唔經介紹去買琴的話,琴行就會把commission果d錢用來平俾個客了。

其實,都有數得計,得果5%,部琴如果賣平俾你3000蚊,我都係收少150蚊,果度幾多錢啫?教多半堂都係番度了。

以我知道的消息,好多琴行其實內部都有個小discount用作「tum」客人買琴,無論有無人介紹,佢地果個discount好多時都會照俾,唔關介紹人事。

至於琴老師會點樣利用果d commission,就視乎老師的做法了。家境好的,咪收左個d commission,始終這是行規麻,做壞個行規對整個教琴界無好處。

有d家境好差的學生,我會坦白告訴他們有commission,不過叫佢地唔好公開,因為咁樣會做壞行規。

不過,我同意,買琴一定要搵一個好的有心人介紹,事實上真的有很多存心不良的「琴老師」,係唔係都介紹學生買貴價琴,呢個係佢地專業操手上有問題。

而同時,事實上就算是同一個型號的鋼琴,都會有質素上面的差別。所以買琴時,找個可靠的人去工場選琴,是很重要的。

唔係比commission個客,係琴行因為唔駛比commiss個agent或老師所以可以再平D比我地,例如個琴係$26000,本身可以平$3000,但如果佢要比commission個老師/agent咁琴行最多平到$1000比我.係個琴行老闆同我講,因為之前我去左買琴我問過琴行老闆,我之前講o個個friend個老闆本來平成$2000比佢,但佢話如果係老師介紹佢只可以平幾百比我朋友,我只係覺得所謂行規我地根本就唔知原來老師私下會收commission,你話講到明agent就話姐,我信個老師至問意見,但原來私底下佢叫你去個到買但我地不知情下個老師收左commission,咁個心當然唔舒服亦都覺得老師操守有問題同埋有利益沖突(琴行比得commssion你,你一定話個琴好,重要你買月貴月好)當然唔係個個老師都係咁,但我地唔會知架ma,我個friend個琴老師教左佢好多年重要係朋友,你點諗到暗中佢收左過千commission,而自己又買貴成二千.
琴行係話個個去買琴佢地都有discount比,但如果佢地要比commission咁變左比我地discount都小左,好似我去某間問過,我話邊個介紹佢地比9折我,之後我叫朋友幫我問可以講到8折,個琴幾萬,比小10%個到係講緊幾千蚊.
個個老師好似你咁有良心就話姐,收百幾蚊commission(比無所謂),但唔係個個都似你.
原帖由 petunia 於 08-12-8 14:54 發表
這是行規,間間琴行都係咁的了,介紹你去買琴的人,就會收到commission.  我教琴都已經係好多年前的事了,都唔記得左係收到幾多個percent,不過,應該係5%左右啩,因為我記得當年介紹一個yamaha U1為例,都有幾千蚊收。

不過,我就未 ...

BBR,

我覺得並不是每個老師都是樣, 我當年買琴老師在通X琴行職員面前話把所有COMMISSION扣在琴價內所我再可以平約5-7%,而且遠陪我到荃灣簡琴.所以這是個別例子.

但如果老師幫妳去試琴我自己覺得是應該有報酬給回老師.
我覺得妳位老師是非常緊張要知道妳去那麼買琴這是妳老師的操守問題.

(只是個人議見)
Fung Ying

原帖由 fungying 於 08-12-8 16:38 發表
BBR,

我覺得並不是每個老師都是樣 ............... 我覺得...老師是非常緊張要知道妳去那麼買琴這是..老師的操守問題.

其他的內文很長,未能細看,但 fungying 的睇法我是很同意的。

我個老師無問題,我係話我朋友個老師,至於我個單係朋友介紹 ,我同我個女D同學傾過,佢地都話唔怪得一話買琴D老師就好熱心,但又從無同佢地提佢地會收commission一事,咁我都認為如果個老師浪費時間同你去睇琴你比返車馬費(commission)係好應該(但都唔應該過千law,幫下眼就有幾千都好唔應該姐),但如果只是同你講去邊間買好之後就收幾千蚊就有點兒..... ,宜家係講緊幾千唔係幾百,因為我上次去個間琴行個老闆唔知點解咁老實,咩都講哂比我地聽,D老師數簿都比埋我地睇(佢叫我千萬唔好同人講,米佢無生意做),見到好多都食水好深,佢話通常D老師會打比佢地講明大約買幾錢琴,佢地會收幾多(好多時都過千,有D重幾千),所以琴行要比個D老師commission的話根本佢地就唔可以平好多比我地,如果唔係佢地無錢讚.有錢邊個唔想搵,不過我都係唔想有mami比人搵笨姐,因為好多人都唔知有這條"行規"(我地又唔係教琴點會知),只會以為老師真係咁好人幫我地去睇琴.

我唔係話所有老師都係咁(當然有例外),但真係有D無良老師喎,同埋真係有好多mami都唔知有這一回事,我只係想講比唔知個D mami知,我預左踢穿會有"好多人"話 .
同埋又係我同我朋友親身經歷,想話比大家知下姐 ,知多D無壞姐.

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-8 16:53 發表

其他的內文很長,未能細看,但 fungying 的睇法我是很同意的。

From my experience (just within these three months), the walk-in price is never lower than those quoted by agent/ piano teachers.  The agent/ piano teachers will assist you to choose the right piano and so it is fair that they should receive some benefit (i.e. a commission).  However, the level of commission expected by different people is different and this will be reflected in the quoted price.  So, I suggest mums/ dads should compare them in advance and MAKE SURE THAT THE AGENT/ PIANO TEACHER YOU USED IS DIRECTLY DEALING WITH THE PIANO COMPANY (if he is also dealing with another agent and you end up paying 2 tiers of commissions).

我知新琴老師會無咁多comission,但二手琴就分分鍾講緊幾千上落,因為二手無個標準去睇,所以有D老師會叫學生買二手咁佢地就多D commission.我當然相信有良心的老師,但無操守都好多

I agree with petunia that the walk-in price will not be lower than the price quoted by piano teachers who will get commission.  There is usually a marked price, which is very high.   The dealers can offer huge discount over that price, from a couple of thousands to even half price.  They of course will tell you that they cannot offer better discount if they need to pay commission to the piano teachers, for they are already ripping you off, plus no need to pay the teachers.
For my students, I usually recommend a few models, and then call up my agent to quote the best price for these models, negotiation starts from the discounted price, not the marked price.  I will rebate 5% to them after a month.  I will take the rest of the commission as I have spent time and effort to try out and handpick the piano for them.  I will then write down the serial no. and ask them to go to try again if they think necessary.
I will recommend them to shop around to compare the price I quoted (bearing in mind another 5% from me) against the price the dealers quoted to them as a walk-in customer.  Surely, there is a big difference.

P.S. Testing and picking out the right piano is not at specific shop but in that piano company's warehouse.  You only go to the shop to find out the model you prefer.

EsmondMaMa = Esmond'sMom

同意你說法,始終鋼琴老師係教琴,唔應該去sell琴收commission.
P.S.二手琴都唔平,我個friend個部Kawai買左成$30,000,佢去幾間睇過大約都係這價$

原帖由 gershwin 於 08-12-11 15:07 發表
我是鋼琴老師,但對comission冇咩留意,我知到Tomlee大約有5%左右,但我覺得二手琴D琴唔係貴,無理由有幾千上落,我相信老師叫家長買二手琴係因為1)如果係好老師,二手琴較平,家長容易決定買琴與否,讓佢個學生快D有琴彈,或可以彈個 ...

If the teacher can help her own students to get a quality-assured paino at the price that she couldn't get outside, then why not offer help?  Besides, a piano teacher with stable students won't be getting new students too often, and some already have a piano at home.  I think it is part of the teacher's responsibilty to get the student a good piano at a good price.  What will you think if you need to ask your teacher to give you adivce or information in getting a piano and the teacher tells you that she's unable to offer any help?
Besides, as petunia said earlier, teaching another hour's lesson, the money is there already.
Of course, there are teachers who hard-sell pianos and getting themselves advantages over really helping the student.  To me, picking out pianos for students really takes time and effort.  It's not beneficial to me at all.

當然人人做法唔一樣,有好好的老師亦有好壞的老師,有D老師會比意見個學生買咩琴好(但止於比意見,又其是買新琴,佢地只會話你知邊幾間好,邊個model好,因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇)亦唔會話你要同琴行講邊個介紹你去買琴,因為唔想有利益沖突(好似我個老師都係咁,佢話左比我聽邊幾隻好,或者邊到買好,但我問佢駛唔駛話佢介紹佢話唔駛,因為佢唔志在個小小commission,唔想好似sales咁,而且有利益沖突,因為佢係教琴唔係賣琴).學生問意見咁做老師當然唔會拒絕比意見,但當中有無利益沖突就真係值得商榷,既然老師講到自己咁好咁唔志在咁又何必收個"小小"commission,何必唔做好人做到底?我只係唔明白個個老師既然講到咁唔志在D"小小"commission咁又何必收呢?

"因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇"  This is not true.  If your teacher tells you that, it's simply because she has no connection with the dealer or she doesn't have the ability to pick out the best one amongst a few of the same brand, same model.

"但我問佢駛唔駛話佢介紹佢話唔駛,因為佢唔志在個小小commission,唔想好似sales咁,而且有利益沖突,因為佢係教琴唔係賣琴"
But what if the commission goes back to the student?  Quite a lot of teachers are willing to go through the trouble and rebate the student the commission.  Not all teachers are sales.  I wouldn't like to see my students paying extra while I have the ability of getting a rebate for them.
If your teacher 唔志在個小小commission that means she has the connection of getting it, then why not get it for you?

其實又唔係個個老師係咁,不過好彩你講出黎大家分享,如果唔係真係唔知老師同琴行之間有咁樣的行規 ,但正如你所講,你踢穿左人就遇左比好多人話 我諗大部分係琴老師 ,我都覺得琴老師唔應該收佣金,佢地係教琴唔係賣琴,我亦唔相信個老師收左佣金後會比返個學生,好多老師話唔志在,咁唔志在又點解要收呢?一個好老師只要教好小朋友就已經足夠,我唔會覺得佢唔幫我買琴或唔比意見就唔係好老師,因為我請老師返黎係教琴,唔係比意見我買琴. 講真一句如果我個琴老師比左意見後比我知道佢原來偷偷收左佣金,我會對個老師誠信大打折扣,就算佢幾叻都係假.而且佢收得佣金就真係有利益沖突,所以最好唔好啦.
但係我相信只係有好小部分老師係咁樣(操守有問題).
好讚成之前個琴老師的講法 "我自己唔鍾意同家長sell 琴,費事搞到好似做賣琴一樣,見到D comission開心到笑,令到自己專業掃地,何苦?"

原帖由 BBR 於 08-12-12 11:36 發表
當然人人做法唔一樣,有好好的老師亦有好壞的老師,有D老師會比意見個學生買咩琴好(但止於比意見,又其是買新琴,佢地只會話你知邊幾間好,邊個model好,因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇)亦唔會話你要同琴行講邊個介紹 ...

我都覺得教琴老師不應該收commission,只是小小意見便要多付幾仟元?仲要說到是行規?咁有時我們在網上都提供了很多幫到人的意見,我們的「意見」又有無人給我們commission?

至於話個老師幫個學生揀琴,要如何回報?咁下下講錢,又有點令人失望,咁要收幾多才算合理?

當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表佢唔係好老師,我好同意我老師講佢係教琴唔係幫你賣琴.為左小小錢令自己操守同資格比人懷疑何必呢?我買琴時佢比左好多意見我,但止於意見,無話指定你要去邊到買,連我响邊到買佢都係事後至知,我亦好相信佢的專業操守同資格.