用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in過2009-2010年蘇浙K1的媽咪請入來啦!
go

in過2009-2010年蘇浙K1的媽咪請入來啦! [複製鏈接]

Today my daughter went  to 蘇浙 to interview K1 am .Ooh,there were many daddys and mams with their kids.I was very nervous,because i didnt know so many people to interview  this  kindergarten.My kid`s expression was general . So how about your kids?

0    0    0    0

My daughter's performance is good today, the teacher said she looks good!  

原帖由 sweet6138 於 08-12-6 22:40 發表
Today my daughter went  to 蘇浙 to interview K1 am .Ooh,there were many daddys and mams with their kids.I was very nervous,because i didnt know so many people to interview  this  kindergarten.My kid`s ...
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

恭喜你呀!我個心七上八下
原帖由 blueroselam 於 08-12-6 22:48 發表
My daughter's performance is good today, the teacher said she looks good!  

我都想知道呀!另外,錄取的決定權是不是在面試老師那裏呀
原帖由 christine07 於 08-12-6 22:57 發表
我今日都有帶囝囝去interview真係超多人呀,我個囝表現都係一般,算啦 我都打算以平常心去面對 知唔知幾时有結果呀?係唔係2月5日前呢?真係要等咁耐呀???

...

我都有帶囝囝去in呀, 但因我in 09:00, 所以好鬆動, 不過in 我的老師就認真麻麻地, 成日睇住張紙 (唔知係唔係問題紙), 仲好似唔知問咩好....而我個仔又唔係即刻答到佢, 到我個仔答佢時又咁啱有老師同佢講野, 所以聽唔到答案, 跟住我個仔又唔肯再講多一次, 所以我都諗住無望了.....我諗間學校應該唔係收太多學生, 因佢地有學前班的學生, 所以未必有咁多位收唔係讀緊的學生, 加上個老師強調咗好多次"你真係唔考慮下午班?", 而我只係答約學校真係冇上午班的位, 唯有讀下午班啦....所以好大機會唔收我個仔..... >.<

老師問你是否願意讀下午班,可能都想收你的仔讀下午班,反而in我個女的老師沒問我
原帖由 auntiecheerful 於 08-12-7 08:39 發表
我都有帶囝囝去in呀, 但因我in 09:00, 所以好鬆動, 不過in 我的老師就認真麻麻地, 成日睇住張紙 (唔知係唔係問題紙), 仲好似唔知問咩好....而我個仔又唔係即刻答到佢, 到我個仔答佢時又咁啱有老師同佢講野, 所以聽唔 ...

我都想知道蘇浙小學點樣呀,學生是不是band1的

唉,我都好擔心唔收我女女呀!!佢直頭一粒聲都冇出過,仲要表現得好怕羞,老師都搖晒頭,冇佢辦法,後尾返到屋企見佢仲係呆呆地先知佢原來係發燒唔舒服呀,早知同佢改期啦!!

The teacher started the interview with a Mandarin question to my baby , I wonder if all the interviews start like that ? Can mommy tell ?

如果好似你個女女,真係陰公!
原帖由 fsbb 於 08-12-8 10:27 發表
唉,我都好擔心唔收我女女呀!!佢直頭一粒聲都冇出過,仲要表現得好怕羞mouth:" />,老師都搖晒頭,冇佢辦法,後尾返到屋企見佢仲係呆呆地先知佢原來係發燒唔舒服呀,早知同佢改期啦!! ...

Me too.The teacher interviewing  with  my baby talked to me in Mandarin.It  was  very lucky that my baby could speak in Mandarin.
原帖由 tiffho 於 08-12-8 23:58 發表
The teacher started the interview with a Mandarin question to my baby , I wonder if all the interviews start like that ? Can mommy tell ?

Anyone use English to interview?

o...ur baby is so smart !!

原帖由 sweet6138 於 08-12-9 00:20 發表
Me too.The teacher interviewing  with  my baby talked to me in Mandarin.It  was  very lucky that my baby could speak in Mandarin.

我想問吓知唔知道幾時有結果
因為我今日去Interview
Miss講, 早幾日好多小朋友來面試, 人山人海
佢話2009年K1會開11班(am+pm)
原本我都係15/16唸緊呢間學校好唔好
今日去完之後, 我好鐘意呀!!
1)Miss好好人
2)我剛剛見到有班唔知係K1orK2學生, 裡面都有好幾個外籍小朋友,我囝囝讀緊果間, 1個都冇
3)我今日先知道, 原來K1學費好平呀!!
最奇怪Interview內容非常簡單, 淨係比咗玩具比佢玩, 同佢講吓野, 約7-8分鐘, 然後就走得, C6問我, 咩已經Interview完, 咁快可以去人。
係咪每個家長現場都要填寫一份表格
內容係問讀am or pm 班。

o..i dunno there are other interview date except 6/12.
BTW, how many kids in a class ?
if 11 classes are open this year....they accept many kids lor ?!

我地都係全普通話提問,  但我個仔怕陌生人, 又唔識聽普通話, 所以唔識回答, 要我翻譯先識答部份問題, 仲要答得超級細聲, 好在老師有耐性, 問題內容大致如下(可能有漏):

老師問家長:
1)在家裡用咩語言同小朋友溝通?
2)平時邊個照顧小朋友?
3)選擇讀上午班定下午班?
4)假日會去那裡?

老師問小朋友:
1)你叫咩名? 識答
2)你幾歲? 識答
3)台面的生果, 老師未講佢就攞係手, 跟手老師問佢係嘜? 識答
4)問書面的公仔係嘜? 識答
5)問鐘唔鐘意看書?  唔答
6)問鼻子, 眼睛在那裡? 識答
7)到差唔多走時, 跟住自己打開其中一本書, 係度講晒其中一頁的所有形狀, 顏色.

最後老師都無咩問題, 跟住送個匙扣比佢, 但要我提佢先識講thank you. 再講bye-bye

全程如果唔係老師留心佢講野, 否則一定聽唔到小朋友講既答案.

我地in9點, 係操場人多, 但不致於水洩不通

albb:
你果的問題, Miss 全部都冇問我同囝囝
去到淨係 Miss 同囝囝對話
Interview大約係咁樣:
比咗幾個塑膠公仔可以手拖手有color果的 ,然後同囝囝講, 而家去公園玩, 你會同邊個一齊去玩呀!!
囝囝對話之中, 又講又笑, 都表現好活潑, 之後老師就同我講解學校機本課程, 然後再比form我填, 選擇am or pm
唔知係咪因為我係"後補生"
我08/12/2008先打電學校問早前9月份冇交表, 而家想報名, 點樣做, 老師好好人安排咗我10/12/2008立即Interview
"希望中獎"

原帖由 albb 於 08-12-11 02:18 發表
我地都係全普通話提問,  但我個仔怕陌生人, 又唔識聽普通話, 所以唔識回答, 要我翻譯先識答部份問題, 仲要答得超級細聲, 好在老師有耐性, 問題內容大致如下(可能有漏):

老師問家長:
1)在家裡用咩語言同小朋友溝通?
...
‹ 上一主題|下一主題