用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

lasalle primary school

what did u choose finally?
hope my son has such luck too

原帖由 03brian 於 08-12-10 15:12 發表
my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd  ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 weiwai 於 08-12-9 14:33 發表
校長想約我一起傾下選校事宜,給我些guideline
太好了...

希望樓主能分享一下校長給你的專業意見 guideline,好等其他有需要的家長作為參考。謝謝你。

回覆 # 的文章

choose Lasalle

現在讀p1嗎?
LS是否1間非常傳統學校呢

原帖由 03brian 於 08-12-11 23:36 發表
choose Lasalle
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

乜有人話佢 "老姑婆, 無兒無女"咩?
原帖由 BBTWIN 於 08-12-10 10:49 發表

freshman,超級誠實人 = 老姑婆, 無兒無女

叮鈴,你講得好好
睇番以前既post, 發覺佢一唔夠人講,就消夫。然後用另一分身出黎再扮專家

原帖由 叮鈴 於 08-12-9 16:22 發表

超級誠實人﹕唔好成日用分身,咁都係唔誠實的表現,仲有成日鬧人白痴,會教壞自己個小朋友的,我地做家長的要做好身教(這是你教落的),唔好做左壞榜樣俾你教導過的家長睇。.

原帖由 mumom 於 08-12-12 17:38 發表
叮鈴,你講得好好
睇番以前既post, 發覺佢一唔夠人講,就消夫。然後用另一分身出黎再扮專家

係bk有某幾個人係專搵交鬧,係咪全部都係1個人來架??

回覆 # 的文章

明年才讀p1

03BRIAN,
just want to know if u are 15 or 20 points in 1st round! So many people can't get the LS offer.

20 points. at least 20 points may have chance in the 1st round.

20 pts.. you are really lucky and blessed by god.

My son also had 20 pts last year but failed to secure a place in LS

我有2個小孩
請問有什麼事呢

原帖由 曲曲 於 08-12-15 12:03 發表
樓主,
唔好意思
請問你有2個小孩嗎?
我在另一topic見到你說單親
得你同bb2個(bb得15個月)

剛見完校長
佢真係好有心,慢慢同我傾,也給了意見。
但抱歉,現階段不宜透露咁多,這是我應承校長的

原帖由 Hello-Hi 於 08-12-11 14:04 發表

希望樓主能分享一下校長給你的專業意見 guideline,好等其他有需要的家長作為參考。謝謝你。

實在很好運呀
恭喜你
原帖由 03brian 於 08-12-14 13:54 發表
20 points. at least 20 points may have chance in the 1st round.

原帖由 曲曲 於 08-12-15 12:03 發表
樓主,
唔好意思
請問你有2個小孩嗎?
我在另一topic見到你說單親
得你同bb2個(bb得15個月)

可能你只睇過我1, 2兩topic
所以才覺得亂

多謝祝福

原帖由 曲曲 於 08-12-15 15:58 發表

我只係覺得有點亂
因你講過得你跟bb兩個

希望你小朋友找到合適的學校
‹ 上一主題|下一主題