用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

原帖由 kaifu 於 08-12-9 13:48 發表
freshman = the resurrected wisekid2007?

英雄所見略同

你講得好正確
因為係學校建議我帶呀仔去做test,所以交了張test result copy比老師(我by hand交的,唔想呀仔知)
頭先收到老師電話,話校長想約我一起傾下選校事宜,給我些guideline
太好了

原帖由 jjbaby0307 於 08-12-9 14:10 發表
其實樓主都無需太介懷四間學校唔收, 好多時學校和小朋友面試時大家都係選擇緊對方是否good match.  學校唔收唔代表你個仔唔得, 只係大家唔match.

其實香港都有好多唔同模式的私小直資, 有啲好傳統eg SFA, 有啲重音 ...

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 weiwai 於 08-12-8 10:25 發表
請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

Raimondi = 高主教書院小學部

sorry for the typos

It is a very good private school at the Hong Kong side

對於1d另類思想既人來說,可能係

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 11:16 發表
徵求意見 = 公開挑戰 ???
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔該晒
可惜太遠了

原帖由 balabala 於 08-12-9 14:34 發表

Raimondi = 高主教書院小學部

sorry for the typos

It is a very good private school at the Hong Kong side

正如你所講,呢個係所有家長都要面對的問題,包恬資優and non資優

原帖由 fratelli 於 08-12-9 10:45 發表
為人父母,當然明白妳的擔心同concern........但呢個係所有家長都要面對的問題,唔係好關資唔資優事囉!
資優生或許只有某方面成績突出,that's why 面試私校時佢地未必會發現小朋友的優點,況且正如其他家長所講,標籤未必係一件好事,不如當妳囝囝係普通小朋友咁學習,同時跟進評估,父母加以適當栽培,囝囝那怕沒有成功的機會呢!...

原帖由 weiwai 於 08-12-8 18:09 發表
我從來冇堅持資優一定要讀私校/直資
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔心吧???

我仔就係唔米特別outstanding,所以冇學校爭住收囉..

今早打左幾間了

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:19 發表

咁我又唔係好清楚喎, 你係邊個網呀? 最好每間學校都睇下佢地既小學一覽, 應該有註明有幾多個持有特殊學位教師。再唔係每間打去問。 反正佢都唔知你係邊個, 試下問下都好呀! ...

ma90a31,
可否透露埋比我呢

原帖由 olima 於 08-12-9 09:26 發表
ma90a31,

可否透露是哪間官津學校﹖或請PM我。謝。

多謝你明白

原帖由 pearjadema 於 08-12-9 09:58 發表
其實差不多個個 媽咪都會考私校&直資做後備, 這位媽咪同我地都係一樣如果派位派得好都可能會讀津校, 只是如果現在有私校or直資在手會安心d,並唔係非讀私校&直資不可 ...

原帖由 freshman 於 08-12-9 09:46 發表
好心你啦, 連我用諷刺語調都未識分, 認真低B。自己對乜叫做資優都未識分, 真無知, 還不停四處講自已個仔係資優, 真笑死人。

莫說是現在 WISC III assessment 經已過時, 即使在 WISC III 取得 130+ 也不應算是資優,  ...

你真係好識分資優係乜?詳細講黎聽下好嗎?

當然,你都識講用iq分數來分資唔資優根本唔準確

130分或以上的有好大機會都未必係資優,咁,125分的有可能仲聰明過超過130分以上的。你信唔信?你認同有咁個可能嗎?

資優唔係分數,你用這個分數去判斷人地個小朋友係資優與否,證明你不懂什麼是資優。

超級誠實人﹕唔好成日用分身,咁都係唔誠實的表現,仲有成日鬧人白痴,會教壞自己個小朋友的,我地做家長的要做好身教(這是你教落的),唔好做左壞榜樣俾你教導過的家長睇。

TO: freshman

http://www.chineseteachlearn.com/creativemind_iqvscq.htm

那個取諾貝爾獎的物理學家小時候智商都無130喎。但我相信佢一定叻過好多而加超過140的資優人士。

http://www.netsermon.org/story/story397.htm
你話馬汶算唔算天才?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8363414&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1

我看到正義的力量呀!!!!

有冇人知道有其他"分身"名??

呢個係咪佢分身呀,初來報到,唔想踩屎呀...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685209&page=1#pid26444623

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1682793&page=2#pid26418269

原來都有唔少心水清既人

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 17:16 發表
我看到正義的力量呀!!!!

有冇人知道有其他"分身"名??

呢個係咪佢分身呀,初來報到,唔想踩屎呀...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685209&page=1#pid26444623

http://forum.edu-kingdom.com/vi ...

原帖由 kaifu 於 08-12-9 13:48 發表
freshman = the resurrected wisekid2007?

呢個TOPIC 真係好正! 其實那freshman 的出現可以刺激收視, 你唔使唔開心。
計我話你應該還原基本步, 選小學無論津或私都要看看六年後升那一所中學。 因若你打算讀本地課程的話, 其實係咪資優都影響唔大,  反而你睇下佢會唔會懶散, 若係進取型就找一間程度高的, 通常呢種學校又會派位派得好, 若你怕煩就去新一條龍直資。

原帖由 叮鈴 於 08-12-9 16:48 發表
TO: freshman

http://www.chineseteachlearn.com/creativemind_iqvscq.htm

那個取諾貝爾獎的物理學家小時候智商都無130喎。但我相信佢一定叻過好多而加超過140的資優人士。

http://www.netsermon.org/story/stor ...

freshman,超級誠實人 = 老姑婆, 無兒無女

我都讚同其他bk媽咪ge講法 - 其實, 我諗大部份學校對資優生無乜特別偏好, 都係睇面試時覺得個小朋友適唔適合間學校.  唔知道你話in左4 間私/直有無包括呢間, 如果你住港島區 - 港大同學會.  因為我有朋友o既小朋友係呢間學校度讀書, 佢話間學校喜歡收iq高ge小朋友!

原帖由 weiwai 於 08-12-6 13:09 發表
in左4間私/直,冇1間有second interview
剛剛做了IQ test ,是資優,言語方面

想問,邊間小學喜歡收這類小朋友呢

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

Agree!但如果已經知到小朋友是那方面優勝,可以比機會佢一展所長。
原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:42 發表
冇1間肯收, 真係好難放鬆mouth:" />

好明白樓主心情,只要一日成為人母,就會明白,那怕系平凡得不得了的小朋友,系父母心中最系最優秀,佢地學習,生活等一切,都填滿左自己個腦袋,簡單一句:佢好又擔心唔好就更擔心!呢種心情系正常父母心態。我個大女得3歲,未出世怕佢唔夠稱,出世時怕佢唔夠順(產),出世後怕佢唔夠一切,我林一世我地都地都無得輕松!
樓主小朋友而家未能有心儀學校接受,作為母親,擔心系自然而來,但我相信,如果有一天有心儀學校已收取佢小朋友,佢會更難放松自己,因為那時才是另一階段開始,我們作為外人只好幫佢解答所需已經系最足夠的了。
正如上一個回復,我都系覺得,既然已得知小朋友系語言方面有天份,不如多啲比佢發揮,如表演講笑話,故事,甚至對話配音等都可以,如果面試時無此機會,試下系資料上顯示,好多時未必系小朋友唔夠分,只系高分嘅人太多,或者系收生標准唔同。好既學校還有很好,必有一間適合你兒子的好學校!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd round.

Sorry, what is LS. stand for?

原帖由 03brian 於 08-12-10 15:12 發表
my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd  ...
‹ 上一主題|下一主題