用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

Just out of curiosity, the doctor/ psychologist will not disclose the score mah?
I supposed under Personal Data Privacy Ordinance, they should inform the parents tim.

原帖由 ma90a31 於 08-12-8 21:04 發表
不過~
這是真的
如果孩子真的是資優生
確實要去念政府的學校

還有如果妳的孩子是經由政府醫院來診斷出確實是資優生
那麼政府醫院還會發信到學校去請學校跟進這單唷
(我有個朋友就是這樣)

但政府醫院評斷資優~要花 ...

真的不會告訴父母
只會講超過130以上~其他就不講了~

但是~真的有send到政府官津學校做跟進唷
這是我可以肯定的~

原帖由 chunchunmommy 於 08-12-8 23:25 發表
Just out of curiosity, the doctor/ psychologist will not disclose the score mah?
I supposed under Personal Date Privacy Ordinance, they should inform the parents tim.

IC. Thanks!
原帖由 ma90a31 於 08-12-8 23:28 發表
真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

ma90a31,

可否透露是哪間官津學校﹖或請PM我。謝。

原帖由 ma90a31 於 08-12-8 23:28 發表
真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

其實差不多個個 媽咪都會考私校&直資做後備, 這位媽咪同我地都係一樣如果派位派得好都可能會讀津校, 只是如果現在有私校or直資在手會安心d,並唔係非讀私校&直資不可

為人父母,當然明白妳的擔心同concern........但呢個係所有家長都要面對的問題,唔係好關資唔資優事囉!
資優生或許只有某方面成績突出,that's why 面試私校時佢地未必會發現小朋友的優點,況且正如其他家長所講,標籤未必係一件好事,不如當妳囝囝係普通小朋友咁學習,同時跟進評估,父母加以適當栽培,囝囝那怕沒有成功的機會呢!

原帖由 weiwai 於 08-12-8 18:09 發表
我從來冇堅持資優一定要讀私校/直資
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔 ...

我又唔覺樓主想炫耀佢有個資優兒,佢都係想問下人意見o者.唔明點解會有人o甘反感.   

徵求意見 = 公開挑戰 ???

我都5覺樓主想SHOW OFF 有個資優兒, 至佢去考私校/直學校,都係買保險,好多家長都做既野. 有$我都比小朋友讀私校直資.
其實有好直資如優才, SFA 都收資優兒, 考之前SHOW比學校睇有利入學,不過E+遲了小小. 出年試下KNOCK門.

但坊間太多I Q TEST, 學校都識分, 小朋友9竟 "資" 係邊方面. 政府唔會同小朋友CHECK IQ.
我識某人既小朋友係學校(政府)睇書有過目不忘本領,老師發現佢只睇一次中文一課課文, 即默番出來, 甘學校同社工, 用第二種原因, 情緒不隱定,同佢做TEST, 跟著政府話番比學校知, 小朋友既IQ 只係129.但讀書好叻,個腦好似部COPIER甘. 佢既爸媽係普通家庭一定唔會比$係出面做TEST.   

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 10:49 發表
我又唔覺樓主想炫耀佢有個資優兒,佢都係想問下人意見o者.唔明點解會有人o甘反感.   

真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

any info. which you can share with us?

說得好!

原帖由 goodmama2003 於 08-12-9 11:40 發表

不好太咄咄迫人, 上得來bk 都是想自己兒女好的媽媽爸爸.

Different schools has different creteria to take in students: 資優 is a plus but it is only one of the parameters and it is needed to improve other area to meet the requirement. such as:
1) Communication skills (chinese & English)
2) Discipline (even IS do not like student who cannot foucs.  Focus and active are two different things.
3) chinese and english capability which can bridge to the P1 standard (different schools has different standard).

Get better preparation on "full scope" and Good Luck !!

原帖由 catcatmom 於 08-12-9 12:02 發表
說得好!

有人唔抵得

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 10:49 發表

係呀,我都有買保險呀,小朋友都考左幾間私校/直學校
唔通又叫show off?

原帖由 catcatmom 於 08-12-9 11:58 發表
我都5覺樓主想SHOW OFF 有個資優兒, 至佢去考私校/直學校,都係買保險,好多家長都做既野. 有$我都比小朋友讀私校直資.
其實有好直資如優才, SFA 都收資優兒, 考之前SHOW比學校睇有利入學,不過E+遲了小小. 出年試下KNO ...

freshman = the resurrected wisekid2007?

其實樓主都無需太介懷四間學校唔收, 好多時學校和小朋友面試時大家都係選擇緊對方是否good match.  學校唔收唔代表你個仔唔得, 只係大家唔match.

其實香港都有好多唔同模式的私小直資, 有啲好傳統eg SFA, 有啲重音樂 eg 音小, 宣道, 有啲重雙語 eg CKY, 有重開心活學 eg 啟思, 啟基.  冇話邊間一定係最好或邊間唔好, 每間學校都有自己的好處, 適合唔同的小朋友.  Every child is unique in his/her own way.  There is no one single school that is best for ALL children.

你首先要了解你兒子適合什麼模式的教育, 又或者 apply 幾間不同模式的私小直資, 相信一定找到合適的學校.  Don't give up and good luck!

原帖由 mumom 於 08-12-9 13:10 發表
有人唔抵得

我都覺得佢唔抵得人. 本來唔關我事都唔想出聲, 但見佢越寫越過份. 呢個人好有問題,特別係精神問題

我1早已經話佢有精神問題架喇
算la, 由得佢係到自言自語吧
我地繼續分享傾偈

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 14:18 發表

我都覺得佢唔抵得人. 本來唔關我事都唔想出聲, 但見佢越寫越過份. 呢個人好有問題,特別係精神問題
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8
‹ 上一主題|下一主題