用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點先叫資優
go

點先叫資優 [複製鏈接]

小兒做了IQ TEST,
言語方面(verbal scale IQ)是資優 13X
但整体(Full scale IQ )是12x

咁佢是資優嗎
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

你4圍去我的topic攪事,唔該尊重下自己

原帖由 freshman 於 08-12-8 11:51 發表
99% 肯定不是資優

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我這TOPIC係詢問意見分享, 唔該你唔好再攪事
請自重
原帖由 freshman 於 08-12-8 15:04 發表
醒少少啦, 無知C9, 點醒你不要發夢以為有個資優兒,
去認悉清礎乜叫做資優先啦, 何況即使你真的有個資優兒, 又有乜出其, 這裡資優兒通街都係, 比你兒子資優嘅小朋友通街都係  

...

唔知小朋友係唔係資優有咩咁奇....
樓主係師奶都唔奇,
不過freshman你唔洗話人係"白痴"呀?

原帖由 jackie1986 於 08-12-9 16:57 發表
樓主係師奶都唔奇,

"白痴"已經成為他的 "口頭禪",睇黎佢內在憤怒都好高下。
睇到佢咁,真謝謝他讓我覺得自己都算是稍為正常的人。

我倒很好奇的想了解一下佢成長過程係點。

freshman,很希望你可以敞開心胸,分享下你的過去...

佢自以為是專家,4圍踐踏人
"白痴"在佢黎講已經算客氣字眼

原帖由 jackie1986 於 08-12-9 16:57 發表
樓主係師奶都唔奇,

用多個分身4圍發狂言,佢內在憤怒確實好高
佢唔知係米受童年蔭影影響

原帖由 叮鈴 於 08-12-9 17:16 發表

"白痴"已經成為他的 "口頭禪",睇黎佢內在憤怒都好高下。
睇到佢咁,真謝謝他讓我覺得自己都算是稍為正常的人。

我倒很好奇的想了解一下佢成長過程係點。

freshman,很希望你可以敞開心胸,分享下你的過去... ...

原帖由 weiwai 於 08-12-6 13:00 發表
小兒做了IQ TEST,
言語方面(verbal scale IQ)是資優 13X
但整体(Full scale IQ )是12x

咁佢是資優嗎

D無聊白痴人唔好理佢啦...

我想請問你囝囝幾多歲及响邊處做IQ TEST嫁?可否話or pm比我知... & 點解TEST完無專人話番比你聽個結果同教你點跟進既咩?

THKS!

原帖由 freshman 於 08-12-12 11:44 發表
我成長過程的確很有問題   

因為真的很少遇到或見識到在香港竟有那麽多嘅無知、又白痴、又無分柝力、又自以為是、又不肯聽意見、... 竟還敢在 BK 這類公開平臺自暴其位短, 喺!!!

呀 叮鈴 呀 叮鈴,

你平 ...

香港大把這些人啦,你很少遇到,證明你見識少,智慧高極有限,起碼,我係bk度都見識到啦,果個咪就係....

你好似唔識分乜野係講事實喎。請你攞出理據,我點 ""盲目"地去反駁,拿出來吧﹗拿出我的盲目 "理據"吧,我好想睇下我的理據究竟點盲目法,而你的點有理法。
而且,我從來都唔係偏向理智之人,我好多時都好情緒化,特別係見到一些唔講理又自以為是的人。我的理智與情緒之間,互相地擁抱....互相地排斥

(仲有,蕭伯納話﹕理性的人調整自己以適應世界,不理性的人等待世界來適應他們,因此,進步都是由非理性的人所創。)

係度無乜人話我教子無方喎,就有個偽君子之嘛。我每逢見到d自己品行都有問題的人,還大言不慚,不知就裏,自以為是,係度批評人教仔(唔係話批評我喎),就令我非常不屑,尤其是成日鬧人白痴,但又唔知自己先係白痴果d人。

我如你所謂的失理智呢,唔係因為乜教仔問題,而係遇見d大言不慚的人果陣時,又或如某個乜都唔識,睇野如一般無知師奶無異,睇野直線,又自以為是的 "白痴人"(我都唔想用這個形容詞黎形容經常鬧人白痴的人,不過這個名又的確名副其實),用d極狹窄的理論去教訓人,還以為自己好有見地,我就會自動失去理智,去回敬俾無乜腦之人,以迎合對方的特質。 不論你的話題係乜。

仲有,你話﹕「呀叮鈴  呀叮鈴」,好熟悉的一個感覺...hm....可怕...好似係曾幾何時,一個平時成日扮正人君子,卻用很多account做 "壞事" 的人的說話方式。

你或許根本如某bk家長謂其實是無兒無女的,當然,如果因為你成長的不幸,說出來,大家或都會明白和同情你的。

不過,現在,你把你的傷痛藏得深深,又唔講出黎,沒人能理解你,你只有在這兒搵目標作為你發洩憤怒的工具,咁你緊係開心啦,人家又沒得罪你,又唔係你個仔,做乜要係咁踩人?你用不同的account到處撩事鬥非,把你平時唔敢係人面前表露那內心最醜陋的臉孔都盡情表露和發洩出來。
邊個成為你發洩憤怒的目標,都一樣會失控 :tongue:

不過都好,你行使你這樣用以發洩自己憤世嫉俗心情的自由,我也可以不用就住就住咁同你講野囉,終於有機會係度也把我積累的內在憤怒都盡情發洩出來了,多謝你﹗  

或許,你應該想下其它法子去釋放你童年的陰影吧,唔好係度撩事鬥非啦﹗

你不如係度講出黎,或者可讓大家同你分下憂。睇下係咪你媽無家教,搞到你變成咁?

「你試吓平心靜氣地再分柝吓人地嘅論點啦」

我好平心靜氣咁睇到 "人地" 的 論點,我睇到的是﹕實在係太白痴了,非常狹窄、膚淺、無知...(係咪覺得似曾相識,有人經常肆無忌憚咁用這些詞語)

你的論點我唔係話全部都有問題,而係至少在某些問題上,就如你好似連資優的定義都左出問題,睇到人地講幾句說話,乜都唔知,便匆匆忙忙趕唔切去下妄斷,仲大言不慚咁去恥笑別人,唔抵得人地,請問你還有什麼令人折服的論點,阿生....?

freshman,

不如,讓我分析下你點解會咁。可能有以下數個原因,睇下邊個arm你?

1.你沒有兒女,所以,你不明白作為父母的境況,只有一堆書本上的理論。亦因此變得心理不太正常。

2.你有個資優兒,但係,佢超級有問題,被外間不停說你無家教,於是,你內心感到十分內疚,覺得係自己搞到個小朋友咁,於是,你將你怨恨自己的不是,投射在別的父母身上。 (正如好似我咁,見到d人乜都唔知就鬧人無家教,仲要好串,自以為自己好有家教果種時,就會可能如你所謂的捉到我死穴,但當然,所謂死穴,並不是說我因自己無家教喎,而係實在不屑那些自以為是的教訓者,乜都唔識就口出狂言)

3. 你有個乖寶寶,所以,就如我先前post果篇文章的果對父母咁﹕有幾個人人稱羨子女,品學兼優,就不停往外教人點教仔,以為自己教導有方,直至生左個diffcult child出來之後,從此關門閉嘴。(不過,你還沒有生到一個如此diffcult child出黎,所以,仲係處於果對父母開頭的沾沾自喜,自以為是的階段)

4. 你生了一個並不出眾的孩子,所以妒忌有聰明孩子的父母。非常唔抵得。踩多幾踩來減少你的妒忌心。

5. 你生左個超級天才出黎,搞到你神經有點失常,唔知點發洩,為有係度四圍出動。

6. 又或許以上都不是。

暫時想到以上可能性。

四處? 點四處法呀? 放條thread黎睇下!!
我只係"小一選校"(唔係咩小學雜談)講過,咁樣就叫四處?

經常用"白痴,非常狹窄、膚淺、無知c9"來話,週圍踐踏人,"一遇到唔啱聽嘅嘢就立刻惡言相向"呢句形容你適合d。
為左發洩內心憤怒,經常用不同的account到處撩事鬥非,其實你都好可憐。

原帖由 freshman 於 08-12-12 11:27 發表
唔知小朋友係唔係資優一啲都咁奇, 也不是罪過, 樓主係師奶也一啲都唔奇。我話佢係"白痴"是佢點極都唔明, 在"小學雜談"佢嘅 Thread 其實有很多人暗串緊佢個仔啲咁嘅 IQ score 都四處話自己個仔係資優, 而且一遇到唔啱聽嘅嘢就立刻惡言相向。.

pls check pm
原帖由 choimum 於 08-12-10 16:35 發表

D無聊白痴人唔好理佢啦...

我想請問你囝囝幾多歲及响邊處做IQ TEST嫁?可否話or pm比我知... & 點解TEST完無專人話番比你聽個結果同教你點跟進既咩?

THKS! ...

原帖由 叮鈴 於 08-12-12 20:56 發表

香港大把這些人啦,你很少遇到,證明你見識少,智慧高極有限,起碼,我係bk度都見識到啦,果個咪就係....

你好似唔識分乜野係講事實喎。請你攞出理據,我點 ""盲目"地去反駁,拿出來吧﹗拿出我的盲目 "理據"吧,我好想睇下 ...

叮鈴.....你好勁呀!!
‹ 上一主題|下一主題