用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天IN宣小,各位家長信心如何呀?
go

今天IN宣小,各位家長信心如何呀?

唔知道各位小朋友覺得D問題難唔難答呢?答唔答得晒呢?。。。我個小朋友串錯了一個英文字。。。我有D擔心。

各位家長分享下...因明年到我啦...

原帖由 johnchow22 於 08-12-6 10:33 發表
唔知道各位小朋友覺得D問題難唔難答呢?答唔答得晒呢?。。。我個小朋友串錯了一個英文字。。。我有D擔心。

原帖由 johnchow22 於 08-12-6 10:33 發表

點解阿仔無話串英文字?

我個女出黎充滿信心, 佢話老師問的問題佢全部識答. 連英文叫佢串 House 佢都識 (未教過的) . 另外一幅圖叫佢 Point to the clock. 佢都做到.  What do you like to do ? Her answer is (I like to do homework) <---唔係我地教的 希望宣小收番佢啦 (佢係宣幼學生).  數學問了 6+7=?   及8-5=? 佢都答到.  老師比了好多 good 佢, 看見她今天 out standard 的表現,  她已贏了.

我個女出黎充滿信心, 佢話老師問的問題佢全部識答. 連英文叫佢串 House 佢都識 (未教過的) . 另外一幅圖叫佢 Point to the clock. 佢都做到.  What do you like to do ? Her answer is (I like to do homework) <---唔係我地教的 希望宣小收番佢啦 (佢係宣幼學生).  數學問了 6+7=?   及8-5=? 佢都答到:) .  老師比了好多 good 佢, 無論結果係點, 看見她今天 out standard 的表現,  她已贏了.

In完出來的時候, 聽到個小朋友話自己個分是B+, 你們的小朋友有沒有看到自己的分?

我個女話問佢6-4, 6+8,
串apple, pencil 同orange,
但佢就冇話有英文picture考?

不過我都聽個其中一個小朋友話考單, 双數喎?

但我有些疑問, 因為我女in咗好耐, 就連同佢一齊的小朋友都in完好耐佢都未出來......?  

請問有冇人知道點解?

唔知道各位小朋友覺得D問題難唔難答呢?答唔答得晒呢?。。。我個小朋友串錯了一個英文字。。。我有D擔心。 [/quote]

我仔仔話串了"Chair",另外問了一些很簡單加減數和常識問題,佢話全部識答。另外,他同班同學個個都話識晒,看來想宣小收都未必咁易。

有冇2 interview 架

原帖由 laichuilai 於 08-12-7 01:03 發表
我仔仔話串了"Chair",另外問了一些很簡單加減數和常識問題,佢話全部識答。另外,他同班同學個個都話識晒,看來想宣小收都未必咁易。

考生實在好多,在幾分鐘之內,不能問太多深入的問題。也許識晒又啱晒的小朋友比OFFER出來的學位還要多,ANYWAY。。祝大家好運。

No 2nd interview.

我想問各位家長, 第一階段"自行分配學位", 咩唔係都係計分, 然後, 同分太多就抽簽的嗎? 點解會有面試的呢? 是否有些學校若同分太多, 會以面試決定收哪些學生的呢?

My son also said he can answer the questions, like give him a picture and ask him "Point to the square", spell the word "tree", "what do you like to eat", he also said he had thank the teacher when got the candy before end of interview.

Anyway, I think it's not easy to get an offer since most kids can answer the questions correctly, thus depends on luck.............

囝囝只係肯話比我知考9+6, 其他的都唔肯講, 我有d擔心, 因為如果佢唔識答或者唔肯定對錯, 佢會選擇唔講我知.

Hi mums,

When will the confirmation letter / result send out?    Pls share.

thanks

1月, 不過唔記得左幾號, 要睇留張紙.

12 JAN by mail

原帖由 gaolagaola 於 08-12-8 09:38 發表
Hi mums,

When will the confirmation letter / result send out?    Pls share.

thanks