用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? ...
樓主: wilsonchanwh
go

根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? [複製鏈接]

沒錯的. 因為人家讀不上. 不等於自己的讀不上. 人家讀得開心. 又不等於自己的會讀得開心. 大多數認為好的仍然會有人覺不好. 大多數認為不好的亦一樣有人讀. 就好似討論小學那邊有位媽媽也說很對. 全級那麼多人. 一定有小朋友讀得開心. 相對地也一定有小朋友讀得不開心. 少數例子很難成為標準. 因為要多方面配合才成一件事. 總之每位父母也希望替子女作出在自己能力範圍內最好最合適的決定便是了.

原帖由 happyfamilybaby 於 08-12-11 14:10 發表
小朋友的能力最重要, 最緊要搵一間啱自己小朋友的學校.

其實平時小朋友既表現就可以知佢係一個資質好定唔好既人, 如果好就可以比佢試下d深d既野, 如果唔係咁好就無謂勉強, 普普通通就算, 唔好一味盲中中人入你入, 到頭來大人同細路都好辛苦.

未論到我女揀幼稚園前, 我都覺得點解有d人有學卷唔用, 夾硬要比佢九龍塘d貴學校讀, 但後來發現佢都ok, 幾岩讀kv, 加上有學卷既課程係被政府規範咗, 好多媽咪都話銜接小學課程比較辛苦, 咁就開始諗既然覺得佢可以, 我係咪應該幫佢揀d深小小呢, 因我都好相信佢地咁細個根本唔識判斷深或淺, 你教佢寫乜佢都係照寫姐......結果我都真係幫佢揀咗kv, 我亦都諗埋萬一佢讀得辛苦/唔開心最多咪轉返出黎姐, 由kv轉去第2間我諗唔難囉, 學校又無規定一讀就要3年.

我亦都諗埋萬一佢讀得辛苦/唔開心最多咪轉返出黎姐, 由kv轉去第2間我諗唔難囉, 學校又無規定一讀就要3年-同我諗法一模一樣. 因為我唔知我亞囝係唔係讀書的材料, 所以入kv都係一試, 如果佢唔掂/唔like, 我有隨時轉校的心理準備. 無謂迫. 所以其實好多人問我打算第時比亞囝讀直資定官校, 一來太早嘞, 況且大抽獎唔到我地話事. 二來我要觀察係我隻囝先決定到.
原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 15:41 發表
其實平時小朋友既表現就可以知佢係一個資質好定唔好既人, 如果好就可以比佢試下d深d既野, 如果唔係咁好就無謂勉強, 普普通通就算, 唔好一味盲中中人入你入, 到頭來大人同細路都好辛苦.

未論到我女揀幼稚園前, 我都 ...

好同意.

好似我咁, 有兩個小朋友, 囝囝我好想佢入到kv, 但如果係囡囡, 我直情考都不會給佢考kv.

只有父母最清楚自己的小朋友的能力 & 需要, 希望每住媽媽都搵到適合自己小朋友的幼稚園.

原帖由 ysnmama 於 08-12-11 14:22 發表
沒錯的. 因為人家讀不上. 不等於自己的讀不上. 人家讀得開心. 又不等於自己的會讀得開心. 大多數認為好的仍然會有人覺不好. 大多數認為不好的亦一樣有人讀. 就好似討論小學那邊有位媽媽也說很對. 全級那麼多人. 一定 ...

點解你想仔入唔想女入既, 佢地係d咩性格呀, 可否分享一下呀?

原帖由 happyfamilybaby 於 08-12-11 16:08 發表
好同意.

好似我咁, 有兩個小朋友, 囝囝我好想佢入到kv, 但如果係囡囡, 我直情考都不會給佢考kv.

只有父母最清楚自己的小朋友的能力 & 需要, 希望每住媽媽都搵到適合自己小朋友的幼稚園.

...

談小學那邊有家長發表. 我覺得很有意思. 大家也可以參考.

其實有沒有一間學校適合任何類型的孩子或家庭?

很奇怪, 在BK家長老是請別人比較兩間學校,但最清楚一家學校的運作只有學生家長,最清楚一個孩子的應該只是他的父母.

與其問別人兩間學校哪間較好,倒不如問一下人家學校的教學方法! 孩子適合什麽類型的學校就只有家長本人才好回答。

對我來說,我只能因應對大兒子學校的認識和對小兒子性向的瞭解,評價弟弟該否也進哥哥的學校。 別人問我意见時, 我也只會談論學校的認識,是否適合只能由父母親自衡量!

選學校可不是問股評人買哪種股票!

最後你兒子是否如你所願? 無論如何, 祝願你替子女找到你所想而又合適的.

原帖由 happyfamilybaby 於 08-12-11 16:08 發表
好同意.

...

靚 ma,

你講得好 arm 呀 , 真係最了解小朋友真係自己 !!

多謝你分享呀 !

希望個個小朋友都搵到合適既幼稚園

原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 15:41 發表

未論到我女揀幼稚園前, 我都 ...

有媽咪講開鄧藹霖,讓我稍稍離題作一點補充:

Recently, a friend of mine, who is also a mother, recommended to me those books on parenting written by 鄧藹霖.  I tried to search some information on the net first before I get those books.  I would really like to share with you my findings at the web sites below.  If you are interested in those books, you may try to get them too.

http://ss.crazyandhappy.com/dz/viewthread.php?tid=9023
http://www.hkcs.org/cnews/c280/c28007.htm
http://security.mingpao.com/books/cfm/books.cfm?Path=writer_07.htm

I have just finished the one 《會笑的媽媽》 two weeks ago.  真的很有警惕性,其中一個很深刻的告誡,就是叫家長提防墮入「比較」陷阱。

原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:30 發表
我覺得好多時這些壓力來自...父母!要看看父母對分數抗逆能力有幾高。鄧靄琳的例子並不屬少數。

有時學校教得深,或者過份著重分數,是否好事呢?

...
‹ 上一主題|下一主題