用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? ...
樓主: wilsonchanwh
go

根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? [複製鏈接]

HKPS definitely.  KV should not be my cup of tea, I don't like traditional teaching mode.

HKPS K1都有揸筆連線o既功課~~~

原帖由 chickenwing2006 於 08-12-11 10:08 發表
我估 hkps 小朋友會開心 d , 因為 kv 好似 k1 已
開始有揸筆連線既功課 !!

我都報左 hkps  k 1 , 不過甘少位真係好難先入到
lor

K1要揸筆連線的,很多幼稚園都會。

揀KV的,就要接受經常默書的傳統學習模式。

原帖由 bobbbby 於 08-12-11 10:51 發表

下 ... 真係架, 我仲以為係 kv 先甘谷 tim !!

k 1 甘快有揸筆功課架啦 ??  我一心以為上到 k 2
先有架咋 .... 唔該哂甘多位 mami 先 !!

甘 kv 同 hkps 揀 , 邊間小朋友會開心 d 呢 ??
可唔可以分享下呀 .... 麻煩哂 !!

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 10:29 發表
其實揸筆連線唔=小朋友會唔好開心. 對佢地黎講好似畫畫咁架咋wor, 因為連出黎變成一副圖咁, 佢地現到反而好開心就真, 因為覺得好神奇.mouth:" />

仲有, 好多學校都係k1就揸筆連線, 我亞囝個堂大佬, 係東涌讀村校, 佢 ...

如果認為默書及操練較多等於不開心. 而小學又不會選擇類似的學校. 那麼選擇樂基會比較合適

原帖由 chickenwing2006 於 08-12-11 11:29 發表
下 ... 真係架, 我仲以為係 kv 先甘谷 tim !!

甘 kv 同 hkps 揀 , 邊間小朋友會開心 d 呢 ??
可唔可以分享下呀 .... 麻煩 ...

come on baby. 揸筆唔=谷架. 油顏色都要揸筆啦, 係咪? 況且都係連線姐, 呢個係pre-writing exercise, 等小朋友預習/正確地學識揸筆, 為k2開始真係寫字作準備.

至於kv 同HKPS邊間小朋友會開心d, 都係好睇個人. 我個囝今年係kv讀k1, 佢就同我講好開心, 好鍾意返學. 仲有, so far我唔覺kv好似無小朋友係o個度讀過ge媽咪所講, 咁谷羅.
原帖由 chickenwing2006 於 08-12-11 11:29 發表

可唔可以分享下呀 .... 麻煩 ...

原帖由 bobbbby 於 08-12-11 10:51 發表

My son like it very much and always ask to do homework as he treats it like a game, different mindset with adults. The HKPS K1 homework is only 2 times a week, 1-2 pages of drawing lines or coloring.

吓, 揸筆就=谷??  我個女未返N班已經好鐘意填色啦喎, 畫板啦喎, 講明先我無谷過佢, 只係買咗想睇吓佢有無興趣玩油顏色架乍.

就咁聽你講, 你唔expect個小朋友係k1要做任何野的話, 你應該揀d活動教學o個類, hkps我唔知, 但kv肯定唔係你杯茶囉.

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 11:42 發表
come on baby. 揸筆唔=谷架. 油顏色都要揸筆啦, 係咪? 況且都係連線姐, 呢個係pre-writing exercise, 等小朋友預習/正確地學識揸筆, 為k2開始真係寫字作準備.

至於kv 同HKPS邊間小朋友會開心d, 都係好睇個人. 我個 ...

如果以目前根德園的功課量, 應該比樂基還少. 由九月開學至今. 只是填過4-5份顏色及2份連線. 連線更由十一月尾開始才有. 我住附近有區. 有一間普通幼稚園. 由九月開始已經每天有一份填色加一份連線的功課.

原帖由 cleverbb 於 08-12-11 12:07 發表

My son like it very much and always ask to do homework as he treats it like a game, different mindset with adults. The HKPS K1 homework is only 2 times a week, 1-2 pages of drawing lines or coloring ...

無錯,要視乎家長及學生的期望。我認識有兩位KV的家長,她們的孩子在讀KV期間,孩子都作出了自殘的反射作用(一個扯頭髮,另一個扯眼捷毛),前者去過看兒童心理醫生,最後選擇轉校。後者在KV畢業,但當揀小學時,就找些提倡愉快學習的小學。

這並不表示KV有問題,亦不表示孩子的問題一定與KV有關,可能是「咁啱」是在讀KV時期發生都未定。但是KV就是有默書、考試,而所教的中文字是頗艱難的,要視乎個別孩子適應否。

或者這樣解釋,當某些家長面對孩子默書、測驗時就會特別緊張,若遇到分數不理想,更可能七情上面,令到親子關係破裂,這才是問題所在呢!

幸好. 我暫時所認識的高年班家長或子女已畢業的家長. 他們的子女們沒有此情況出現. 但如果不合適. 真的應盡早安排轉校. 一定要以子女的健康為前題. 因為有些小朋友可能真的不適合傳統教學. 無論幼稚園, 小學甚至中學.

我也有親戚的兒子. 因為小學課程較深. 常常病. 醫生說心理上在抗拒.

原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:12 發表
無錯,要視乎家長及學生的期望。我認識有兩位KV的家長,她們的孩子在讀KV期間,孩子都作出了自殘的反射作用(一個扯頭髮,另一個「且」眼捷毛),前者去過看兒童心理醫生,最後選擇轉校。後者在KV畢業,但當揀小學時,就找些提倡愉快學習 ...

嘩....好驚嚇姐. 我都係第一次聽. 不果呢d小朋友本身都應該係有問題. 如果上到傳統小學, 有默書, 考試, 佢呢d自殘都係會出現.
原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:12 發表
無錯,要視乎家長及學生的期望。我認識有兩位KV的家長,她們的孩子在讀KV期間,孩子都作出了自殘的反射作用(一個扯頭髮,另一個「且」眼捷毛),前者去過看兒童心理醫生,最後選擇轉校。後者在KV畢業,但當揀小學時,就找些提倡愉快學習 ...

我覺得好多時這些壓力來自...父母!要看看父母對分數抗逆能力有幾高。鄧靄琳的例子並不屬少數。

有時學校教得深,或者過份著重分數,是否好事呢?

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 12:26 發表
嘩....好驚嚇姐. 我都係第一次聽. 不果呢d小朋友本身都應該係有問題. 如果上到傳統小學, 有默書, 考試, 佢呢d自殘都係會出現.

對. 可能一直上的學校. 要避免多考試, 很活動, 只有評估那些才可以. 不然香港的教育制度真的不合適. 普通一間官津也不易讀.

原帖由 雙子媽媽 於 08-12-11 12:26 發表

好多謝各位意見﹐ 我諗如無意外﹐ 我會讓我的兒子返根德園。

特別多謝“雙子媽媽”﹐ 你的留言(不單只這個 topic﹐ 以及係根德園其他的留言)都很中肯﹐ 令我對根德園信心大增。

對. 但現實問題. 改變不易. 分數.....上預科及大學也要在分數上......才可以.

當然經濟許可. 我也希望子女能在國際學校形式的學校學習. 跟著出國.......但.......

原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:30 發表
我覺得好多時這些壓力來自...父母!要看看父母對分數抗逆能力有幾高。鄧靄琳的例子並不屬少數。

...

我個仔都好鍾意做功課,有時仲會問點解今日無功課,基本上每份功課都係五分鐘內可以完成~~~

原帖由 cleverbb 於 08-12-11 12:07 發表

My son like it very much and always ask to do homework as he treats it like a game, different mindset with adults. The HKPS K1 homework is only 2 times a week, 1-2 pages of drawing lines or coloring ...

wilsonchanwh

不用謝. 我只係將自己的'親身經歷'同大家分享. 我並無踩底其他學校, hard sell KV的意思. 不過, 我的經歷so far只有幾個月. 唔知去到下學期, 或者去到k2會唔會有唔同的體會呢?
原帖由 wilsonchanwh 於 08-12-11 12:36 發表
好多謝各位意見﹐ 我諗如無意外﹐ 我會讓我的兒子返根德園。

特別多謝“雙子媽媽”﹐ 你的留言(不單只這個 topic﹐ 以及係根德園其他的留言)都很中肯﹐ 令我對根德園信心大增。 ...

其實所謂深定淺, 只有大人先覺. 小朋友妳教佢'口'字同'腳''雞'對佢黎講真係無分別架. 老實講, kv 係唔係好著重分數, 我真係唔知/未知. 只係知佢地11月做左個assessment, 聽聞係唔會派返比家長. 其實當初佢地做呢個assessment, 學校亦唔expect 家長知. 只不果我地係舊生/bk知道左, 我問過老師, 佢都嚇一跳, 問我點知佢地做過assessment ge. 我再追問result, 老師答得好'行', 只係話"ok啦, 唔錯呀". 暫時, 我未見佢地好緊張分數. 仲有, 佢地ge assessment 或者有人叫佢做考試, 並唔係只注重學術上的野. 佢會評估埋小朋友的自理, 紀律etc etc.

原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:30 發表

...

小朋友的能力最重要, 最緊要搵一間啱自己小朋友的學校.

原帖由 ysnmama 於 08-12-11 12:21 發表
幸好. 我暫時所認識的高年班家長或子女已畢業的家長. 他們的子女們沒有此情況出現. 但如果不合適. 真的應盡早安排轉校. 一定要以子女的健康為前題. 因為有些小朋友可能真的不適合傳統教學. 無論幼稚園, 小學甚至中學 ...
‹ 上一主題|下一主題