用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解"韋氏兒童智力量表"會咁??
go

點解"韋氏兒童智力量表"會咁?? [複製鏈接]

點解"韋氏兒童智力量表"會咁??

最大問题係...5歲至16歲(問嘅..問题都一樣)

咁啲大囝一定高分啲(唔怪得咁多资優生啦)

如果啲媽媽..想小朋友係资優的話,就9歲..10歲先去睇,
因啲問题..只啱5歲或6歲嘅小朋友(如果真係想試吓自己個小朋友係咪..真的资優)就要5歲最好,因啲問题太並通!!
(問题1)太陽係邊到升起...
(問題2)你有幾多隻耳仔....
   0    0    0    0

但我問咗啲搏士..搏士都係咁同我架,
大囝一定會高分啲,其實你都可以打去問吓,
邁步兒童發展中心(2899 2993)
因佢哋係咁講...我小朋友都係去呢間睇咗.

原帖由 freshman 於 08-12-5 08:53 發表
真無知!!!

小朋友所得嘅 Final Actual Score 是要將 Raw Score 再因應年齡做 Adjustment 嘅  

你身邊有無朋友係搏土..如果有的話..你可以問吓佢,
其實我阿哥個小朋友都係资優生..佢今年10歲,
我問佢上次去做評估時啲問題.....問咩?  
佢話同我囝囝啲問題係一樣,之後我再打去問(邁步兒童發展中心)佢話5至16歲都係一组!!
(但我囝囝只得5歲...咋)

原帖由 freshman 於 08-12-5 11:22 發表
我懷疑你的理解能力, 但如果邁步兒童發展中心真係如此講, 就不要幫襯佢地啦。

唔通...你有好介紹!!
哈..哈

同意, 就算同一組問題不等於每個年齡組別都用同一個計分方法.
譬如說, 我仔仔小三時做過test, 拿了130分
到了初中時再做一次test, 如果如fitti 所說那麼簡單, 那我仔仔不是應該超過140分或更高嗎? 除非他從小三開始就沒增加過智力...

what is the meaning of score for you? and benefit for kids, please tell...I want to know, my kid got high score,she is 10, no change for our life..? what can we do for better life?

能夠讓小朋友快樂成長係父母的責任

老實說, 我仔仔做過兩次IQ test都是因為在學校出了問題.. 而結果最重要不是IQ分數有幾高, 而是專家會指出怎樣方式/方向才能讓小朋友更容易投入學習/發揮, 又對那一方面要特別注意以免影響小朋友心理/感受等, 我覺得這份comments更重要呢

係會跟年齡再調整得分.....仲有,如果仔女平時有操練呢類既題目,得分亦都唔會準確,所以佢地會話一年內做過,係唔適而再做

原帖由 FITTI 於 08-12-5 00:10 發表
點解"韋氏兒童智力量表"會咁??

最大問题係...5歲至16歲(問嘅..問题都一樣)

咁啲大囝一定高分啲(唔怪得咁多资優生啦)

如果啲媽媽..想小朋友係资優的話,就9歲..10歲先去睇,
因啲問题..只啱5歲或6 ...

我記得個test有部分題目係要計時, 除了答案是否準確, 時間亦會影響分數.

另外, 部分題目沒有標準答案, 是要看答案的層次/深度比分.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3
‹ 上一主題|下一主題