用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 華德
go

英華 vs 華德 [複製鏈接]

0    0    0    0

簽名被屏蔽

貢獻勳章

當然英華啦

原帖由 ccssww22 於 08-12-3 18:11 發表
如果兩間都收你地既仔仔,請問大家會揀邊間?

英華
優點: 直升英華書院 (band 1 英中)
缺點: 小學及中學都要交學費、男校

華德
優點: 不用交學費、男女校、九龍塘中學網
缺點: 只有3-4成學生可升上英中 ...

Ying Wa, of course, only 1,500 per month.

原帖由 花仔媽咪 於 08-12-4 13:43 發表
當然英華啦

完全唔洗諗, 英華sure.

原帖由 Curtismama 於 08-12-4 16:02 發表
Ying Wa, of course, only 1,500 per month.

回覆 # 的文章

雖然我都會揀英華,但係我可以分享幾個華德畢業生o既故事,我識得三個人係讀華德小學:

第一個成績平平,中學派左去一間職業先修學校,讀到中三已經無再讀,做左幾年髮型屋學徒之後,老豆打本幾萬蚊同朋友夾份開左一間髮型屋,時至今日,佢攞過好多髮型師奬項,有四間舖,一間屋,兩個車位,兩架平治跑車~~~

另外兩個成績好好,考到同一間男校,宜家兩個都響跨國公司做管理層~~~

我只想講,"好似次一級"學校o既畢業生出路未必會差~~~

睇你信心有幾大. 如果係我, 我可能會揀華德,華德學校好, 校網又好, 九龍塘中學網英中多,  除左歷史, 學業成績好多唔差得過英華. 好彩去埋LS.  到時先決定讀男校定男女校. 或讀幾top的英中.

.
原帖由 ccssww22 於 08-12-3 18:11 發表
如果兩間都收你地既仔仔,請問大家會揀邊間?

英華
優點: 直升英華書院 (band 1 英中)
缺點: 小學及中學都要交學費、男校

華德
優點: 不用交學費、男女校、九龍塘中學網
缺點: 只有3-4成學生可升上英中 ...

華德是半日制,小朋友學習時間不知會否小一半,聽聞要到2010年才有機會轉全日制。

簽名被屏蔽

如果有一個家庭, 一個小朋友讀英華, 另一個讀華德, 那樣的比較較中肯. 否則都是一些人傳人的口頭比較, 和個人喜惡的主觀見解.

又例如以前科大剛開始運作時, 很多人不太看好, 現在它們的EMBA 已是全球十大.

所以要比較, 還是自己做多些少功夫啦!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

英華收你,即表示你在1844人中脫穎而出,咁都唔讀?不如讓個位俾我,我相信大把人爭住要呀!

我絶對唔係用三兩個畢業生o既成就而去比較兩間學校o既"高低",其實我講o既只係好個別例子,我只係識三個人讀華德小學,唔識人讀英華小學,反而讀英華中學o既就識幾個,根本就無得比較~~~

就算來自同一個家庭,甚至係孖生兄弟,兩個小朋友資質都可能有唔同,所以都係唔可以直接比較~~~

我講果幾個例子o既目的,係因為我見大家(包括我)都會選擇英華,而我見到有例子係讀華德o既畢業生都會有好好o既成就~~~

原帖由 Uncle-DOS 於 08-12-5 10:13 發表
如果有一個家庭, 一個小朋友讀英華, 另一個讀華德, 那樣的比較較中肯. 否則都是一些人傳人的口頭比較, 和個人喜惡的主觀見解.

又例如以前科大剛開始運作時, 很多人不太看好, 現在它們的EMBA 已是全球十大.

所以要 ...

原帖由 bobbbby 於 08-12-5 11:05 發表
我絶對唔係用三兩個畢業生o既成就而去比較兩間學校o既"高低",其實我講o既只係好個別例子,我只係識三個人讀華德小學,唔識人讀英華小學,反而讀英華中學o既就識幾個,根本就無得比較~~~

就算來自同一個家庭,甚至係孖生兄弟,兩 ...

Support! 明白, 一間學習風氣好的學校絕對可以教出好學生.

** 如真考到英華, 我相信沒有人會放棄

原帖由 laichuilai 於 08-12-4 23:36 發表
華德是半日制,小朋友學習時間不知會否小一半,聽聞要到2010年才有機會轉全日制。

我姑奶的2個小朋友現正就讀華德上午校, 功課是比較多, 但他們讀得很開心, 除了課堂外還參加很多課外話動. 下2個星期還參加交流團到國內.

我囡也2009年入學P.1, 希望P.1內可轉全日啦.. 因為她現在幼稚園是全日的

我是派華德,但英華收左,我最後選了英華,因英華是直資,雖然要比學費,但相信照顧上會好一些,而且英華是一所很有愛心的學校,其實華德同英華都好谷,但在學校環境上華德在墳墓旁,好似....不過如果無英華,華德在41區都是不錯的選擇

原帖由 yiu_mimi 於 08-12-5 11:39 發表

我姑奶的2個小朋友現正就讀華德上午校, 功課是比較多, 但他們讀得很開心, 除了課堂外還參加很多課外話動. 下2個星期還參加交流團到國內.

我囡也2009年入學P.1, 希望P.1內可轉全日啦.. 因為她現在幼稚園是全日的 ...

當場選英華,如果不是要求升中要去頂級名校,英華書院是不錯的選擇。況且喇沙書院攞出來抽籤嘅位得好少(好似20多個),至於自行方面,喇沙書院喜歡收名私小或直資學校
(因水準高一級,我知道佢每年有預留學位給某些名私小),
我不是說政府小學不好,但除非你有特異功能或年年考第一兼奧數金獎,否則考全級頭十都幾難在自行成功。

聽講華德的課外活動和老師都唔錯.請問學術程度如何?是否普教中?
華德上下邊間好d?Thanks

原帖由 bobbbby 於 08-12-5 11:05 發表

就算來自同一個家庭,甚至係孖生兄弟,兩 ...

際遇人人不同, 不可能以個別人士的際遇去衡量一間學校

原帖由 mamimummy 於 08-12-4 22:45 發表
睇你信心有幾大. 如果係我, 我可能會揀華德,華德學校好, 校網又好, 九龍塘中學網英中多,  除左歷史, 學業成績好多唔差得過英華. 好彩去埋LS.  到時先決定讀男校定男女校. 或讀幾top的英中.

.
...
如果想讀LS Collage,我諗英華小學畢業去考自行既機會率可能高過華德喎,當然前提係個學生成績要好啦。
‹ 上一主題|下一主題