用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到創價取錄信未
樓主: sugarhungtse
go

收到創價取錄信未 [複製鏈接]

我比個名個小朋友去係創價取了全校得一位 (品學兼優)
我唔知有無幫助,但聽我呀嫂講,有 d 小朋友入唔到,後來寫左個小朋友介紹就入左去讀啦.........

I have a friend who knows the Principal...

Still need to attend the interview but the perfomance was not good.

ACCEPTED---AM

唉!It's just a game...

I think all school had reserved about 10% of seat for thier friends and relatives.
So that's why most kids with good performance was rejetced lor...

原帖由 fibeebb 於 08-12-8 15:04 發表
我比個名個小朋友去係創價取了全校得一位 (品學兼優)
我唔知有無幫助,但聽我呀嫂講,有 d 小朋友入唔到,後來寫左個小朋友介紹就入左去讀啦.........

咁佢仲讀緊,定畢左業?

原帖由 secondbaby 於 2008/12/4 00:10 發表
我係係29/11 IN ROOM 8

收左囝囝PM CLASS
Me too.

我發現有家長將自己個小朋友教到好叻/「好識做」,都冇被取錄。

我in完Kentville之後,都曾經檢討過如實透露自己讓bb「高參與」係咪敗筆...

回想見York前,我同bb講:「人地用英文問你至答英文。」
bb做到,對方取錄。

到我見Kentville時,個戴口罩o既長髮閃縮婦問我
同bb用乜野語言溝通,我咪坦白、謙虛咁答:
「大部份時間廣東話。
佢能力可以(應付)的話會俾佢學下普通話、英文,甚至以外o既都有;所以佢識講dd法文。」

唔知係咪對方覺得「你教返都得」&「駛乜入o黎讀」呢..??

不過,見Soka前曾改期兼遲到。
會面時,仲出現「小小意料之外」~

考圖畫情節,老師問裡面有咩人、做乜野。
老師指住「床上聽媽媽講故事o既女孩」提佢:「你夜晚會點咖?」
bb未有自己正式o既睡房 + 床,當然唔明。
我咪提佢:「夜晚黑喎~」
「Kon-ba-wa!」(日語:「晚安」之意。)
我即刻好尷尬咁笑住接:「唔係呀~唔係呀~」
我冇理由講埋哂d「唔係問你日文」(我都唔識啦!)之類o既說話咁嘛…

In完之後,我仲諗:雖說呢間係由日本人創辦,但dstaff唔係老奉識聽bb爆出o黎o個句日文咁嘛。。。實打折扣啦...分分鐘好似Kentville咁添呀~~~

最後竟然都冇事..真係唔知係咪「眼緣」問題,Kentville問我仔o既問題好似仲少過Soka。
原帖由 bobomui 於 2008/12/5 02:14 發表
me too.. rejected.

As of now, only 2 rejected letters or 2 waiting list letters were received from those interviewed kindergarten.....very upset.   

請問邊間「錄取」&「唔收」?

各位今年會入讀創價的, 可以去呢個版面再傾吓
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=442
[
‹ 上一主題|下一主題