用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

開心架佢 becoz 原班歌友一齊升班丫嘛! 咁你公子開心冇?

原帖由 littleboris 於 09-1-5 21:10 發表
2ling:

我真大頭蝦,忘記買‘香兒’團服,攪到仔仔今日無得著!你仔仔返得開心嗎?

2ling
手寫板會唔會好慢呀?而家我打開中文,快左好多啦,越上網上得多,越打多快.
原帖由 2ling 於 09-1-26 12:00 發表
祝各位靚太: 恭喜發財、身體健康、老公聽話、仔女聽教!

呵呵.....我買左塊手寫板, 以後可以我手寫我心。

http://era-central.blogspot.com/

HI, 各位媽咪,
你地考到英華真鄧你地開心.
我而家仔仔讀緊k2, 想問如果下年想考英華小一, 咩時間須要報名, 係唔係好難考呢, 會唔會選讀名牌幼稚園, 須要小朋友英文好叻嗎, 有咩要求, INTETVIEW考D咩, 要注意甚麼, 因為我入唔到個學校網址睇資料, 你地09年學費係幾多, 校車何文田附近大約幾錢呢?  好多問題想知, 希望你地得閒就解答吓我啦, THANKS.

原帖由 Era 於 09-1-2 13:54 發表
HAPPY NEW YEAR!

我就祝大家既小朋友都會好快適應英華既學校生活,開開心心返學.

2ling

I choose 3 or 4 because they are near me.

路過, 搭訕....你上唔到個校網睇, 咁你試吓用"FIREFOX"上, 唔好用IE上。 我都係咁, 唔知點解學校轉咗個版面後, 我用唔返IE, 要用firefox, 但係上學校個intranet, 又可以用返IE上! 所以, 現在少上了校網, 要d靚太通知最新消息才知道

原帖由 MKY 於 09-2-4 16:05 發表
HI, 各位媽咪,
我而家仔仔讀緊k2, 想問如果下年想考英華小一, 咩時間須要報名, 係唔係好難考呢, 會唔會選讀名牌幼稚園, 須要小朋友英文好叻嗎, 有咩要求, INTETVIEW考D咩, 要注意甚麼, 因 ...

我都來一下搭訕
報名時間: 今年的係8月, 我估出年會差唔多時間, 通常之前都有簡介會, 妳可以約7月中開始留意學校個web 或上來BK, 睇下有冇最近的消息
幼稚園: 呢個我唔識答, 不過, 我估小朋友面試時的表現亦很重要
英文程度: 聽聞07年第一屆的直資生英文相當不錯
interview 考的咩: 分別要見老師及校長, 要答問題, 不過唔知出年會唔會形式上有改變

林校長相當著重小朋友有看書的習慣,而且亦很強調家庭是小朋友第一所學校, 家長的身教是很重要..

祝妳的小朋友今年考上理想的小學!

原帖由 MKY 於 09-2-4 16:05 發表
HI, 各位媽咪,
我而家仔仔讀緊k2, 想問如果下年想考英華小一, 咩時間須要報名, 係唔係好難考呢, 會唔會選讀名牌幼稚園, 須要小朋友英文好叻嗎, 有咩要求, INTETVIEW考D咩, 要注意甚麼, 因 ...

我補充少少啦.

學費係$1500一個月.

面試分兩輪.
第一輪會見一次老師,一班小朋友一齊,但係亦有分別傾既時間.當中會考中英數常識.第二次見校長,5個一齊入,校長會講故事,問問題.
如果成功左就入到第二輪,會家長同小朋友一齊去睇校長.
2009呢界就有1844個小朋友報名,第一輪揀剩300個,第二輪揀150個.

校長不停咁強調佢地想要d小朋友係有家教囉!
http://era-central.blogspot.com/

回覆 # 的文章

Dear Era & KLLP
唔該哂你地呀, 聽落都好似好有難度, 答問題駛唔駛用英文作答呢, 考中英數常, 係問問題定做paper, 校長問題是否講中文呢, 唔該哂.

係oral questions, 或者係睇完的圖後, 問問題的形式
英文科會用英文問

校長係用中文同小朋友對答

原帖由 MKY 於 09-2-6 16:03 發表
Dear Era & KLLP
唔該哂你地呀, 聽落都好似好有難度, 答問題駛唔駛用英文作答呢, 考中英數常, 係問問題定做paper, 校長問題是否講中文呢, 唔該哂.

hi every parents, just found out this topic, my son will also join YW 2009 P1.
Similar to some of the parents here, i will move in the coming year but not decided yet where to move. Move to shatin will near mum's workplace and grandma. Move to kowloon - AquaMarine in Cheung sha wan will be easier for my son to go to school. My younger daughter also go to kindergarden in Kowloon Tong. Difficult decision.

Yes i have also of problem of living location...
My son should get to the school bus at 6:30 so really headache.

Can anyone advise what is the school hour of P1 student?  What time should the kid arrive at school?

from 8.00am to 2.30pm
but on some Wednesday, students will be released at 12.30pm due to meetings of teachers
the school will issue notices to parents on it

原帖由 eva007 於 09-2-11 11:26 發表
Can anyone advise what is the school hour of P1 student?  What time should the kid arrive at school?

chundad,
我搭訕!
你會乘校巴嗎?你可check兩處地方上落車的時間先啦!沙田有2架車,馬鞍山---沙田線近尾站的7:05-7:10上車,then直入尖山隧道,好快到校!但另一火炭線就車程長些!

住九龍都要看校車怎行,有些站多車程長,不可長沙灣應不怎樣dou路卦!
Hope the info. is helpful.

原帖由 chundad 於 09-2-10 23:53 發表
hi every parents, just found out this topic, my son will also join YW 2009 P1.
Similar to some of the parents here, i will move in the coming year but not decided yet where to move. Move to shatin wil ...

感謝神賜我們寶貝兒子!

原帖由 berryivyee 於 09-2-12 17:29 發表
chundad,
我搭訕!
你會乘校巴嗎?你可check兩處地方上落車的時間先啦!沙田有2架車,馬鞍山---沙田線近尾站的7:05-7:10上車,then直入尖山隧道,好快到校!但另一火炭線就車程長些!

住九龍都要看校車怎行,有些站多車程長,不 ...

我都是搭訕. 我是沙田馬鞍山線尾站近大圍車公廟 7:15-7:20上車.
車程好快10分鐘可以回到學校. 放學第一站 3:00到達.
試過幾次唔知醒. 7:00 才起床. 7:30 乘的士回校. 7:45前已到達. 的士費大概$80.00.只供參考.

Thank you berryivlee and 露比 for your information

I live in TKO and phone the nanny bus company to check the time.  They will come to pick up my son at 6:45.
I have also phoned the school and they told me the school hour would be 8:30 to ??? (i don't understand why it is different from their website)...
If it is really 8:30, i don't understand why my son should get on the bus at 6:45...about 2 hours before....

pls check pm.

原帖由 sandrawun 於 09-2-16 01:09 發表
HI,我囝囝都係9月p.1,我依家都諗緊佢點返學,我住土瓜灣,想問吓可以點check到校車資料?
thanks.

Dear all,

My younger son will also be the P.1 student in the coming academic year.  My elder son is now studying in P.2.  It's so happy to have the brothers studying together!
Nice to meet you all here!

你地好呀﹗
我想囝囝考YW,想問有d咩要準備同經驗,可否分享下呀﹗
謝謝﹗
‹ 上一主題|下一主題