用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 一人一花計劃 (2008)資料
go

一人一花計劃 (2008)資料

相信上星期五收到的盆栽是來自這個計劃吧! 大家一起和小朋友努力照顧盆栽 !

http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/one.php#

康文署-一人一花計劃 (2008)資料

宗旨

向學生推廣綠化意識、培養他們對種植的興趣及對社區的關懷。

下載

三色堇栽種講座(講義)
三色堇資料單張
三色堇栽種示範1(短片 ~81MB)
三色堇栽種示範2(短片 ~73MB)
三色堇栽種示範3(短片 ~59MB)

圖片集

三色堇栽種講座

以上資料轉載自bb kingdom 一位家長謝謝

幾時要落學校俾既粒狀肥?落幾多?

唔該晒 yannokmum.

我星期日叫阿仔落左兩粒咋。每日朝早淋少少水,好彩到今日盆植物都仲ok,希望繼續健康生長。

我會盡量唔掂棵野,因為我係嗰d種仙人掌都種得死的人來架!

原帖由 PaPa 於 08-12-3 09:11 發表
幾時要落學校俾既粒狀肥?落幾多?

Papa, bbdou,

跟據三色堇資料單張, 每隔二至三星期施肥一次
(我上星期六用了十粒 (~1 table spoon) , 大家努力, 我都希望有花開!!!:)

yannokmum

The plant was die, what I should do??? help......

原帖由 yannokmum 於 08-12-3 14:34 發表
Papa, bbdou,

跟據三色堇資料單張, 每隔二至三星期施肥一次
(我上星期六用了十粒 (~1 table spoon) , 大家努力, 我都希望有花開!!!:)

yannokmum
Connie

試打電話問下學校有冇得再攞一盆,如果冇,可以去花墟買一盆。

原帖由 connie0213 於 08-12-5 23:04 發表
The plant was die, what I should do??? help......

My plant also died , too much water fot it i think....

回覆 # 的文章

Please call for GS teacher and ask for new one , should have time to plant a another .
worksheet : the 1st picture should take on last fri and complete the wks by wks and hand on 1/2 /09 . Good Luck !:loveliness:

或者問吓老師可否自行買番一棵新的,
因為一人一花的目的是讓小朋友認識種植的知識及珍惜生命。
若不幸因各種原因而凋謝,亦不應放棄。應讓小朋友知道,雖然換了另一棵花,但今次更加要小心一點去照顧,讓他學習責任心。

大家的盆栽進展如何?阿仔嗰盆進展唔大,係長高左,中間有幾片新的葉仔長出來,但係望落好似奀奀瘦瘦咁樣!

已死

仔仔個盤都係生長得較慢,比係以前的一串紅,嗰時仲覺快大d。
呢盤三色堇就真係好似無嘜進展,我估去到下年1月2日交功課時,都只係長高小小掛!

我個盆D葉好似乾曬咁﹐但D泥就好濕﹐應該死緊。

我個盆都係生長得好慢, 睇到有些話死左, 好大壓力 , 我只係每天淋少少水比佢曬下, 要生花真係唔知等到幾時??

原帖由 pc_choi 於 08-12-11 11:10 發表
仔仔個盤都係生長得較慢,比係以前的一串紅,嗰時仲覺快大d。
呢盤三色堇就真係好似無嘜進展,我估去到下年1月2日交功課時,都只係長高小小掛! ...

原帖由 katyma 於 08-12-16 14:10 發表
我個盆都係生長得好慢, 睇到有些話死左, 好大壓力 , 我只係每天淋少少水比佢曬下, 要生花真係唔知等到幾時??

你幾耐落一次學校俾既粒狀肥?每次幾多粒?
我屋企無太陽光照到﹐所以無得曬太陽﹐唔知同死因有無關係?

Hi, Papa,

咁耐以黎落左一次肥, 落了10粒/8粒 仲係加係泥面, 後尾個囡話應該放入泥裡.

無陽光都有少少關係, 個位置通唔通風/會否太熱?? 我屋企有種紫羅蘭, 由於太多, 有一盆個位係無陽光照射, 明顯真係死死地.

原帖由 PaPa 於 08-12-16 14:31 發表

你幾耐落一次學校俾既粒狀肥?每次幾多粒?
我屋企無太陽光照到﹐所以無得曬太陽﹐唔知同死因有無關係?

阿仔嗰盆淨係高左少少,都係奀奀瘦瘦咁。

拎返來第一日

一個星期之後

兩個星期之後

回覆 # 的文章

嘩, bbdou, 你呀仔個盆幾好wor, 我地個盆已經於上個禮拜certified 咗,今個weekend 要去花墟買番!

原帖由 Emailfamily 於 08-12-17 12:10 發表
嘩, bbdou, 你呀仔個盆幾好wor, 我地個盆已經於上個禮拜certified 咗,今個weekend 要去花墟買番!

咁你買盆新既﹐份report點寫?

阿女話, 今日老師派一盆栽新的三色堇(Pansy)給有需要的同學:D 各位要好好  珍惜啦!

http://www.lcsd.gov.hk/green/doc/one_pansy_leaflet.pdf

記住要放置在冷涼,日照充足及通風的地方, 高溫多濕不利生長. 加油:loveliness: