用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一起走過的日子
go

一起走過的日子

由6月開始,上網搵料,選校,準備profile,請假interview,好似做緊一個大project,無得俾我hea。心儀3間直資 2間waiting list,一間未知,自行收生那間食白果,一間私校收左,縱使有d失望,但我們一家都已盡力。

原帖由 derrybaby 於 08-12-2 00:44 發表
由6月開始,上網搵料,選校,準備profile,請假interview,好似做緊一個大project,無得俾我hea。心儀3間直資 2間waiting list,一間未知,自行收生那間食白果,一間私校收左,縱使有d失望,但我們一家都已盡力。 ...

There's still a long way to go. Keep up.

As Christmas is heading, find some time to relax with your family.

希望在人間!

我囝囝報4間直資, 1間收左, 1間waiting list, 1間未知,自行收生那間食白果,3間私校收左,超額完成! 我覺得囝囝好犀利! Still wait for good news!

我同你一樣..得一間私校收咗,
我估可能同一間收咗!!

得一間私校收咗, WHich One?

原帖由 FITTI 於 08-12-2 10:45 發表
我同你一樣..得一間私校收咗,
我估可能同一間收咗!!

真是一個不錯的標題,相信很多家長都身同感受,我提議你們可以的話,把經過好像寫blog一樣記下來,給我們明年要趕科場的家長作借鏡, 例如成
6月x日,xx小學面試,面試內容xxx
7月x日,收到學校call...
現在有xx間直資收左,幾間唔收 等等.

我諗番起舊年自己都係一樣,but到最後都係會ok既,不過小學生活又係另一個challenge

我就放鬆哂,有私校收左,出年派位派到心頭好就讀,派唔到讀私校,無所謂

醒目開學勳章

我都同大家一樣, 呢幾個月做o左好多o野, 盡心盡力, 但就冇你地咁好彩, 我依家仲係冇主孤魂

這幾個月真是忙得要命,這個標題非常貼切,其實我上BK同一班家長分享,大家互相勉勵,一起走過艱難歲月.
最後自行我個仔得左,我疊埋心水俾佢讀,總算告一段落了.
各位家長,路仍漫長,大家加油!

亞囝果然冇hea...替自己考到3間直資3間私小...2間未知!!
我們都很開心...
  L

You haven't try private school?

原帖由 Geni 於 08-12-2 15:58 發表
我都同大家一樣, 呢幾個月做o左好多o野, 盡心盡力, 但就冇你地咁好彩, 我依家仲係冇主孤魂

原帖由 Geni 於 08-12-2 15:58 發表

Cheer up!  Don't give up!  Don't score him/her and trust his/her abilities.

醒目開學勳章

我有考私校(KTS), 但唔係你話考人地就收O家嘛! 同埋我覺得收我而我又真係會俾個仔去讀O既學校我先去報, 唔應該為搵BACKUP而考. 如果間BACKUP自己都唔鍾意O既, 有咪等如冇, 冇謂啦! 我揀學校係好認真, 好真心, 唔係玩玩下o家(講到好似搵老公咁 )! 不過我都好羨慕o個d小朋友咁叻有幾間私校楂手o既媽咪o既~~

其實, 大抽獎雖然唔係100% SURE WIN, 不過我o個個網又唔係特別多人, 我又專一, 我諗就算到最後入唔到心儀直資, 都唔會派得太差o既~~ 當然心儀直資收我就最perfect 啦!!

原帖由 BOBO1229 於 08-12-2 19:40 發表
You haven't try private school?

醒目開學勳章

咁我又冇give up, 多謝關心! 最開頭o既時候的確有懷疑過個仔o既能力同我地o既選校原則(有好多人o係呢度提過話入到o既私校我都冇去考, 特別係話手上有幾間唔知點揀o個d, 通常我一間都冇考...)! 不過依家已經冇再咁諗, 就算有, 只要我一望o下個仔, 見到佢咁可愛, 乜煩惱都冇哂啦!

我地o黎緊o既日子仲有好長好長, 咁快就氣餒, 點得o家!! 大家一齊努力啦!!

原帖由 Yau_Cheung 於 08-12-2 21:11 發表

Cheer up!  Don't give up!  Don't score him/her and trust his/her abilities.

回想近幾個月選校的日子, 真的給我一個很好的回憶, 讓我知道囝囝並不是我們想像中差, 他有能力去應付的, 又一次感覺到他長大了一點

雖然我只選了2個學校比囝囝考, 最終有一間私校做BACK-UP, 但幸運地"自行"巳經抽中了, 唔洗煩了

現在我明白到一些父母為什麽自己仔女入到心儀的學校會激動到哭了 我們的寶貝隨了遇到sars,又要遇到小班或殺校,或許我們真的要等上天的安排!

Geni,

我和你應該都是等緊yw的消息,因有看過妳的post,現在我電話一響個心就卜卜跳,真的希望大家都有good news

好有同感, 9月初時還與家人說:若阿仔一間都考唔到點算? 原來他真的不是咁差, 雖然學術不是很好, 但勝在夠定, 唔驚陌生人, 與陌生人對答如流, 他是有他給人欣賞的地方     ,   可以考到sfa及kts, 真的令我目瞪口呆, 聖誕節一定要慶祝一下.     

原帖由 mymelody2003 於 08-12-3 11:42 發表
回想近幾個月選校的日子, 真的給我一個很好的回憶, 讓我知道囝囝並不是我們想像中差, 他有能力去應付的, 又一次感覺到他長大了一點

雖然我只選了2個學校比囝囝考, 最終有一間私校做BACK-UP, 但幸運地"自 ...

回覆 # 的文章

lemonred,

which one will you choose:SFA or KTS?