用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1

Hi,

我亦是1A2媽媽.大家好!

3/9 因手冊沒說要交中文功課,我沒有放回worksheet,Ms Wong即寫手冊說欠交,故我估7/9要交回另一張worksheet.

仔仔話中作堂好多人沒有中文書,包括我,大家下次記得.

(deleted)

I like the class teacher Ms. Wong who looks calm, mature and confident.  I have high hope on her.

原帖由 2001122 於 09-9-5 10:08 發表
Hi 1A2 parents,

想請問吓...手冊上中文補充欄上的"寫字一" 是指セ嘢呢?
是否尋日派的中文練習紙呢??

醒目開學勳章

我又係唔記得帶,欠交! :(

阿仔都好鍾意MS WONG,我覺得佢都幾好,幾NICE!

14M可以去學校嗎?有機會試下先!

原帖由 rtam 於 09-9-6 00:55 發表
Hi,

我亦是1A2媽媽.大家好!

3/9 因手冊沒說要交中文功課,我沒有放回worksheet,Ms Wong即寫手冊說欠交,故我估7/9要交回另一張worksheet.

仔仔話中作堂好多人沒有中文書,包括我,大家下次記得.

Lee Garden (Causewa ...

對唔住各位!  我弄錯了14m 及 24m, 不要坐14m, 我混淆了.應該只有24m才到.

http://www.td.gov.hk/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/hong_kong_island_gmb_routes/hk_24a/index_tc.htm

原帖由 bonbon123 於 09-9-6 10:39 發表
我又係唔記得帶,欠交! :(

阿仔都好鍾意MS WONG,我覺得佢都幾好,幾NICE!

14M可以去學校嗎?有機會試下先!

仲有24A係由金鍾到肇輝台 不過時間只有07:00-10:00 及 16:00-19:00, 其他時間要坐24M
提下大家繁忙時間去到合和已經會客滿.

原帖由 rtam 於 09-9-6 15:09 發表
對唔住各位!  我弄錯了14m 及 24m, 不要坐14m, 我混淆了.應該只有24m才到.

http://www.td.gov.hk/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/hong_kong_island_gmb_routes/hk_24a/ ...

請問你地通常帶咩比小朋友返學食,原來佢地小息食完野無去洗手,佢話劍仔街無老師又唔知可唔可以行出這地方,
我今日已致電黃老師同佢講,佢話會同學生講可以行出去洗手.

Mini Bus, I forget 24A or 24M, But very very long time waiting, last time, I wait it at Wanchai Market (Starbucks door), the Philipine worker said that sometime take one hour waiting, If you want to take it, admiralty centre is better.

Last week, we let our son to bring some biscuits / egg rolls / nuts.  For drink, we only let him to bring water.  We don't want him to drink too much "sugar" / used to drink something else other than water.

We have given him some dry and wet tissues~

原帖由 hhmum 於 09-9-7 14:03 發表
請問你地通常帶咩比小朋友返學食,原來佢地小息食完野無去洗手,佢話劍仔街無老師又唔知可唔可以行出這地方,
我今日已致電黃老師同佢講,佢話會同學生講可以行出去洗手. ...
升P.1 la~

原帖由 2001122 於 09-9-7 14:47 發表

hhmum,

我比阿仔自已揀, 通常係蛋糕呀! 包仔嗰d law.. 上個禮拜五, 阿囝末飲晒支益力多就打鐘, 個傻豬就咁張支益力多放返係斜咩袋.......結果....@______@ 好彩第日唔洗返學啫, 唔係都唔知係邊到揾個斜咩袋比佢用 ...

星期五小息老師帶左佢去打籃球,阿仔話無時間食野,飲左啖水就打鐘,個水樽未捏緊放返入袋,好彩只溼左本
handwriting.

醒目開學勳章

係呀,我個仔話輪到佢時剛打鐘,冇得打,佢好失望呢!!
佢星期5個日都係食左一次野!
是否有pe堂當日就有得打籃球,定日日都可以打架?

原帖由 hhmum 於 09-9-7 17:10 發表

星期五小息老師帶左佢去打籃球,阿仔話無時間食野,飲左啖水就打鐘,個水樽未捏緊放返入袋,好彩只溼左本
handwriting.mouth:" />

原帖由 bonbon123 於 09-9-7 17:47 發表
係呀,我個仔話輪到佢時剛打鐘,冇得打,佢好失望呢!!
佢星期5個日都係食左一次野!
是否有pe堂當日就有得打籃球,定日日都可以打架?

我都唔知,聽個仔講星期五果日有同學排隊排唔好要上返去再排過隊落黎攪得黎無上過P.E.堂.阿仔話成日都要練排隊好煩又要跟號數.我就同佢講老師想你地要有紀律唔駛爭.

醒目開學勳章

1A2班的媽媽,

想問下手冊寫的數學工作紙和中文的寫字冊你們有嗎?是學校派的,定係書單上有的?

bonbon123,
The maths worksheet is inside the maths book ga, just a thin book only.

The chinese writing book is the red thin writing book.  It should be brought along with the chinese book to the school.  My son did half during the chinese lesson and the half to be done at home.

原帖由 bonbon123 於 09-9-7 20:55 發表
1A2班的媽媽,

想問下手冊寫的數學工作紙和中文的寫字冊你們有嗎?是學校派的,定係書單上有的?
升P.1 la~

仔仔話今天圖書堂好開心,明天起可憑圖書証於小息借書,但我心想借得書來連一啖水亦趕不及飲.
常識科本書一直沒有用,可能不跟書教.
我記起了,小巴去到Wan Chai常常客滿,不如行上去無甘嬲!

原帖由 rtam 於 09-9-7 23:43 發表
仔仔話今天圖書堂好開心,明天起可憑圖書証於小息借書,但我心想借得書來連一啖水亦趕不及飲.
常識科本書一直沒有用,可能不跟書教.
我記起了,小巴去到Wan Chai常常客滿,不如行上去無甘嬲! ...

係咩,個仔話無上圖書課佢又唔知今日可以去借書.
如果呢個天氣行成身汗好辛苦又曬.

my son said no need to show the library card, as they have the name badge and just show this to the 哥哥, they will let them to borrow the books wow.

btw, he also said no NET lessons yet, the NET just " played" with them in the recess time do you know that is it right?

原帖由 hhmum 於 09-9-8 10:22 發表

係咩,個仔話無上圖書課佢又唔知今日可以去借書.
如果呢個天氣行成身汗好辛苦又曬.

升P.1 la~

醒目開學勳章

係呀,常識好似一直都冇教過書,唔知係用其他教材定點?
阿仔話用"姓名牌"借書ok。
我想問:小息時佢地是否可以自由去圖書館/打籃球/劍仔街/洗手間...我見我個仔好似好忙,都冇時間食野(又可能佢覺得其他活動吸引過食野)

原帖由 bonbon123 於 09-9-8 12:03 發表
係呀,常識好似一直都冇教過書,唔知係用其他教材定點?
阿仔話用"姓名牌"借書ok。
我想問:小息時佢地是否可以自由去圖書館/打籃球/劍仔街/洗手間...我見我個仔好似好忙,都冇時間食野(又可能佢覺得其他活動吸引過食野) ...

我問左阿仔,佢話小息時就可以打籃球,佢每次都食哂d野呀水就飲得好少放學返來就不停飲,但無去洗手,個仔話劍仔街有個水喉位佢係到洗手老師話e道唔可以洗要去厠所果邊,但佢無去到比左包濕紙巾佢又話無用到,好dirty呀. .尋日先去左幫佢申請張圖書證,叫我一定要比佢帶,我叫佢睇下小息時可否借書,有就借千祈唔好咁大本呀.