用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 09/10 K1來報到
樓主: BNTYA01
go

09/10 K1來報到 [複製鏈接]

Hi BabyHilary  ,

我都想知關於SN之負面事件,可否麻煩你pm我。

Thanks for your help.

matthew ma,

妳會唔會比matthew讀sn呀?
我仲有幾間未有結果, 遲d先決定﹗

原帖由 ddby 於 08-12-3 17:59 發表
用户名          小朋友名      D.O.B   Gender
BNTYA01       Chi Chi       9.12.05     F
hinhinboy       Hin Hin       28/03/06  M  
windytiu         Jason Kwok16/10/06 M
esiuha            Ho Ho         ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

各位家長,

我個仔都有機會讀sn, 所以並唔係想抺黑間學校﹗
大部份bk家長同身邊家人朋友都話sn唔錯,
不過有2個朋友話佢唔好, 事件令我半信半疑,
我都希望大家講多d正面評價, 釋除我嘅疑慮﹗

朋友嘅負面評價大約係話sn商業,
但明明只收$22xx學費, 茶點都optional,
我又唔知點樣商業法﹗
另外就係話校長經常唔享hk,
課程編排都係叫老師自己攪掂,
而佢地請老師準則係平同聽話,
仲有收生不足情況, 所以只要報考都會收﹗

以上一一都係"聽"人講, 我都希望唔係事實,
唔知大家有冇聽到d好comments,
分享下啦, 真係唔希望我個仔考到間學校係咁樣﹗
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

各位家長,

本人囝囝都極有可能入讀sn, 我個人認為如非學券幼稚園來講,sn及kv學費算較為便宜了,其他如:約克, sc, 聖若望, 劍鳴等都要HK$3,xxx/月.  我覺得以上所有幼稚園都各有特式,但都係商業化經營。

很無崇地,我問過係教育署做嘅朋友講,有學券的幼稚園受到教署規範著,第一,一定要用廣東話為主要教學語言;第二,不能太多功課及測驗。既是非學券幼稚園程度相對一定高D。

如我地這班家長願意付出較高學費讀非學券幼稚園,無非想D仔女考到英文或程度高D的小學。因此,我唯有自己慳D,都比囝囝讀非學券幼稚園。  唔知其他家長同唔同意或有其他意見,講出來一齊參考吓。

而第二個負面問題,我都好想知?

第2個負面comment又不外乎係話佢商業,
仲有話個小朋友考唔到好小學,
要左撲右撲先搵到小學校﹗

但我覺得考學校真係好個人,
sn大部份k3學生都考或派到好學校,
小部份唔理想都唔出奇,
相信kv同sc加埋1300個學生,
都唔會1300個都考入名校啩﹗

其實我自己最concern係sn師資如何,
學校係咪用心辦學? 是否重視孩子品德培育?
到底係咪近年辦學上出現問題引致收生不足,
又係咪真係只要去考就一定收呢?

parco ma

我大多數都讀,因為有幾朋友都話好,有個朋友個女讀k2佢話,ok.
我等KV 後備.

原帖由 BabyHilary 於 08-12-3 20:39 發表
matthew ma,

妳會唔會比matthew讀sn呀?
我仲有幾間未有結果, 遲d先決定﹗

matthew ma,

妳有朋友係現任sn家長都讚好,
加上bk咁多sn家長都話好,
我地可以放心比囝囝讀啦﹗

如果真係讀sn, 妳囝囝會享邊道上校車?
sn話今年冇校車到我地呢區,
要事乎出年有幾多個學生住呢區,
如果校車唔到就要自己搵保姆車﹗

原帖由 ddby 於 08-12-4 14:18 發表
parco ma

我大多數都讀,因為有幾朋友都話好,有個朋友個女讀k2佢話,ok.
我等KV 後備.

Baby Hiliary,

知唔知幾時會出校車route 安排架?係米要自己打去問架?

之前打電話問, 學校話要4月先出﹗
我享金巴倫道見過有保姆車係sn + hkps,
我唸如果校車路線唔覆蓋就要搵呢d車囉﹗

原帖由 w2b 於 08-12-4 22:08 發表
Baby Hiliary,

知唔知幾時會出校車route 安排架?係米要自己打去問架?

用户名          小朋友名      D.O.B   Gender
BNTYA01       Chi Chi       9.12.05     F
hinhinboy       Hin Hin       28/03/06  M  
windytiu         Jason Kwok16/10/06 M
esiuha            Ho Ho        9/6/06     M
w2b               Tyler           26/9/06  M
step64           Alvin           7/11/06  M
CandiceMaMi  Euan          03/09/06 M
DanSP           Tung Tung  20/10/06   F
lailaicalvin       Calvin        30/03/06   M
cat319           Jeffrey      14/05/06   M
babyhilary       parco       30/09/06   M
ddby              matthew   25/09/06   M
shelleym        Hazel        12/10/06   F

湘媽  ,
Do you remember me? You also take SN? Me too...

原帖由 湘媽 於 08-12-3 16:23 發表
HELLO 各位,

女仔係到!!

湘媽              KIRSTEN     12.10.06   F
hinhinboy        ...
... [/quote]

漏左kirsten個名呀, 加返先﹗

SN 09/10 K1(N1)

湘媽              KIRSTEN     12.10.06   F
esiuha            Ho Ho        9/6/06     M
w2b               Tyler           26/9/06  M
step64           Alvin           7/11/06  M
CandiceMaMi  Euan          03/09/06 M
DanSP           Tung Tung  20/10/06   F
lailaicalvin       Calvin        30/03/06   M
cat319           Jeffrey      14/05/06   M
babyhilary      Parco       30/09/06   M
ddby              matthew   25/09/06   M
shelleym        Hazel        12/10/06   F

原帖由 BabyHilary 於 08-12-5 20:10 發表

windytiu         Jason K ...

如無意外都會09-10入讀, 各位媽咪大家好^.^

Barbielee       Isaac Chin   31/10/05   M

parco ma

我應該响油塘上車.妳問咗要有幾多個小朋友先有校車呀?

妳仲有邊間學校考慮呀?

原帖由 BabyHilary 於 08-12-4 18:40 發表
matthew ma,

妳有朋友係現任sn家長都讚好,
加上bk咁多sn家長都話好,
我地可以放心比囝囝讀啦﹗

如果真係讀sn, 妳囝囝會享邊道上校車?
sn話今年冇校車到我地呢區,
要事乎出年有幾多個學生住呢區,
如果校車唔到就要自 ...

有唔收架, 我之前都見到有 post 係話 waiting list 同唔收的, 我問過老師, 真係有小朋友係 reject 架.
唔會係收唔夠學生.

matthew ma,

學校冇明確數字話幾多個呀,
希望kwun tong, kln bay, lam tin都有同學仔,
咁去埋yau tong一定冇問題啦...我唸﹗

根德園我都係waiting﹗
另外就睇下玫瑰崗同st paul有冇機會﹗
妳呢? 係咪touchwood wait唔到kv, 就讀sn?

原帖由 ddby 於 08-12-8 10:32 發表
parco ma

我應該响油塘上車.妳問咗要有幾多個小朋友先有校車呀?

妳仲有邊間學校考慮呀?

或者係waiting同reject嗰d冇上bk講啦,
唔係收生不足就好, 我地呢班家長都安心d!

原帖由 hidingdong 於 08-12-8 16:03 發表
有唔收架, 我之前都見到有 post 係話 waiting list 同唔收的, 我問過老師, 真係有小朋友係 reject 架.
唔會係收唔夠學生.

parco ma
妳連hk島都有呀勁,如果收咗,妳叫工人接返學定搭校車呀?

原帖由 BabyHilary 於 08-12-8 21:58 發表
matthew ma,

希望kwun tong, kln bay, lam tin都有同學仔,

妳呢? 係咪touchwood  ...

原帖由 BabyHilary 於 08-12-5 20:10 發表

babyhilary      Parco       30/09/06   M
babykiss        Mercury     21/3/06    M

我個小朋友係大仔, 不過仲有一間 朗思(麗港城) 考慮緊, 可否比 d 意見我呀 ? (掙扎中.....)   thx !

parco ma

我係呀,touchwood wait唔到kv, 就讀sn.

原帖由 BabyHilary 於 08-12-8 21:58 發表
matthew ma,

妳呢? 係咪touchwood  ...
‹ 上一主題|下一主題