用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒人放棄培正p1.
go

有沒人放棄培正p1.

我相信有都唔會多, 這裡有人說過有十幾個吧!但我覺得由於今年名校競爭好激烈, 所以因考上更好學校而放棄培正的人會更少。

但我又覺得為了收番少於20個位的學生, 而要in幾百,甚至上千個申請, 是否有些勞師動眾呢!

原帖由 goodmama2003 於 08-12-1 10:53 發表
有沒人放棄培正p1, 我女女in 左培正, 但要1月16日才有結果, 好漫長的等待.....

培正離我家好近, 而且男女學校, 中文都無所謂啦, 女女幼稚園時IN 過, 那天女女發老脾, 哭呵, 所以培正不收, 現在小一又來過, 但名額好 ...

甘你又唔使怕,我相信如果考到這些學校,一定會放返個位出來的。

原帖由 goodmama2003 於 08-12-1 14:36 發表

咁可能都要做給人看囉.... 都叫有得in 囉....

唔該培正生, 但又入到男x, 女x, x 沙, 瑪利x,.... 放個位出來啦 ~~ 多謝.. ...

都未放榜,不過如果在芸芸學生中考到培正,其他私小都好有機會被取錄,到時家長可能要再想想,又要傷腦筋.

向培正說good bye

我個仔會放棄明年升讀p,1   把個位讓出來 真是忍著淚說good bye ,這麼好的學校我作為家長真是好不捨得   .請你們不要担心.

點解放棄培正呀? 有更好選擇嗎?

原帖由 太常君 於 08-12-2 17:03 發表
我個仔會放棄明年升讀p,1   把個位讓出來 真是忍著淚說good bye ,這麼好的學校我作為家長真是好不捨得   .請你們不要担心.

是啊!仔仔考到SPCC,兩間都是好好的學校,尤其是校風和品德教育。據我所知仔仔班上也有同學考外面直資校的,到時一定會有考到外校的培正學生會放棄學位的,即使不幸落選作後備生,也不要放棄,記得寫封信俾校長表示誠意,好大機會成功架!

原帖由 太常君 於 08-12-2 19:51 發表
是啊!仔仔考到SPCC,兩間都是好好的學校,尤其是校風和品德教育。據我所知仔仔班上也有同學考外面直資校的,到時一定會有考到外校的培正學生會放棄學位的,即使不幸落選作後備生,也不要放棄,記得寫封信俾校長表示誠意,好大機會 ...

真是可惜.
我明白很多人說"培正"是一間好學校,但可惜是中中. 現在的"培正小學"英文程度高了很多.特別是培中,課程不會差過其他英中.
其實給予外間的小一學位真是不多,又有很多校友會的成員介紹入讀. 如小一入不了, 可小二或小三再試.

對不起小囡今年考培正幼稚園, sc已收. 但好鐘意培正既德育但又瞻心培幼英文及其他課程較淺. 可否講一講培幼既課程程度.  thanks

我想問培小係咪一定會收返培幼生?

培小攻略

培小這麼難入,是因為收足培幼升上小一的學生 .如想入讀培正,策略是由投考培幼開始而不是去攻培小...

sorry, 其實我想問如果哥哥讀梗培正, o甘係咪實收其弟妹?

原帖由 Cathleen 於 08-12-9 14:38 發表
sorry, 其實我想問如果哥哥讀梗培正, o甘係咪實收其弟妹?

好似唔係一定收, 不過有分加...
聽過江湖傳聞話弟弟妹妹一定唔會reject, 最少有waiting list, 而且一般會係優先....
而眼見我仔o個班, 不少都有哥哥姐姐讀, 或帶埋弟弟妹妹讀

thank you

原帖由 pamelaywy 於 08-12-9 15:41 發表

好似唔係一定收, 不過有分加...
聽過江湖傳聞話弟弟妹妹一定唔會reject, 最少有waiting list, 而且一般會係優先....
而眼見我仔o個班, 不少都有哥哥姐姐讀, 或帶埋弟弟妹妹讀 ...

培正小學

原帖由 太常君 於 08-12-6 22:12 發表
培小這麼難入,是因為收足培幼升上小一的學生 .如想入讀培正,策略是由投考培幼開始而不是去攻培小...

小兒在考培幼失敗, 但再考培小成功, 這是上天的安排及神的恩典.

培正

原帖由 goodmama2003 於 08-12-13 00:09 發表

我都希望我女女入到培正, 但培正的數學好勁, 我個女現在背九因歌只是背到七.

您好;

中文同數學也是一樣,英文也不淺呢, 我比較喜歡他們有管弦樂團, 小兒都有參加, 不是每一間學校有管弦樂團,希望在培正見到您.