用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2009-2010之家長
樓主: salut
go

2009-2010之家長 [複製鏈接]

我預計小一前會搬到TKO。選優才不只看六年,而是十二年的教育,我想值得搬去此區。(若可以的話,我不想乘校車)現階段搬進去,可以早些習慣此區,現在樓價又。。。以後多多指教!我印象中,你是否住太古?

YsYsma,

Thank you for your suggestion! I will tell you the best route if I know it. Are you living in Po Lam now?

Salut

salut,

係呀, 呢個係十二年計劃, 好多人都搬入TKO, 近D返學。

我住觀塘。

原帖由 salut 於 09-1-7 23:29 發表
我預計小一前會搬到TKO。選優才不只看六年,而是十二年的教育,我想值得搬去此區。(若可以的話,我不想乘校車)現階段搬進去,可以早些習慣此區,現在樓價又。。。以後多多指教!我印象中,你是否住太古? ...

原帖由 salut 於 09-1-7 23:41 發表
YsYsma,

Thank you for your suggestion! I will tell you the best route if I know it. Are you living in Po Lam now?

Salut

Hi Salut,

Yes, I live in Po Lam station now, 以後多多指教!

Hi All,

Nice to talk with all in here.  My son also will G1 in Sep 09 and I live in Po Lam.  I think MTR is the only way from Po Lam to Mong Kok.  以後請多多指教

Eddie

原帖由 happy_together 於 09-1-9 00:28 發表
Hi All,

Nice to talk with all in here.  My son also will G1 in Sep 09 and I live in Po Lam.  I think MTR is the only way from Po Lam to Mong Kok.  以後請多多指教

Eddie

Hi Eddie,

你都住竇琳呀,以後請多多指教! MTR 早上比較多人,下車要行大約十多分鐘 (估計), 相信我還是選擇校車較好! 你會選校車定MTR?

我都會選擇校車, MTR正如你所講, 早上人多, 站都唔少, 出閘旺角仲要再行十多分鐘, 我諗校車會好好多

原帖由 YsYsma 於 09-1-9 11:21 發表

Hi Eddie,

你都住竇琳呀,以後請多多指教! MTR 早上比較多人,下車要行大約十多分鐘 (估計), 相信我還是選擇校車較好! 你會選校車定MTR?

「親子遊戲輔導(治療)法」

各位準優才家長大家好!唔知大家有無興趣參加以下活動?內容如下:

優才家教會過往曾舉辦四次「親子遊戲輔導(治療)法」基礎課程和兩次實習小組,參加人數超過一百五十人,學員無不獲益良多(歷屆學員分享見附件1)。今年,本校小學部家教會很高興能夠再次邀請到資深遊戲治療師劉雪霞女士開辦基礎課程(課程內容見附件2),現小學部家教|邀請家有幼兒的中學部家長和親友報名,詳情如下。

上課日期: 2009年2月6、20、27日和3月13、20、27日(逢星期五)
上課時間: 晚上7:00-9:30(2.5小時x 6堂)
上課地點: 旺角洗衣街31號優才(楊殷有娣)書院旺角校舍
課程對象: 幼兒及小學生之家長
★若家中幼兒於本校小學部就讀,請於小學部內聯網報名。

費用:
中, 小學部家長及親友: 一人$900; 夫婦二人$1,700

如想要詳細資料可pm我!至於報名方法:我可以pm優才家教會小學部主席Marco電話比你地報名。

原帖由 dabbycheung 於 09-1-14 17:19 發表
各位準優才家長大家好!唔知大家有無興趣參加以下活動?內容如下:

優才家教會過往曾舉辦四次「親子遊戲輔導(治療)法」基礎課程和兩次實習小組,參加人數超過一百五十人,學員無不獲益良多(歷屆學 ...

首先謝謝你通知我們準小一的家長有一個這樣吸引的活動,但時間上配合不到,真有點可惜!

dabbycheung,

謝謝你!我之前已參加過這個課程,值得推介。
(特別初小以下的小朋友)

Salut

回覆 # 的文章

Dear dabbycheung,

May I have the details of the course? Thanks a lot!

Hi DaddyCheung,
I want to have more details, PMed you please check.

JustinDaddy

Hello, 中天英
上次謝謝謝你回答我關於新生體驗日的問題,
再次想要請問有否校車從痊灣到旺角?
我的孖女也是09/10年度GT小一新生, 現在讀
St. Catherine

原帖由 中天英 於 08-12-24 01:15 發表
歡迎各位準優才Mami/Dady。

我有兩個仔讀緊優才, 大仔G2, 細仔G1, 兩個都讀得好開心。

如果你地有D乜野問題, 想知多D, 好歡迎提出黎, 我知道既話, 一定回答。

仲想八吓, 你地小朋友讀邊間幼稚園? ...

Hi, Owl99,

我的孖女也是讀St. Cat. 一個讀Upper D, 一個讀Upper 4. 希望新生體驗日遇見你們!!

真喺唔該你先, 我哋d 優才新家長真幸運, 有咁多優才熱心嘅家長在BK分享哋嘅經驗, :) :)

小兒就讀St.Cat, 家住九龍塘, 唔知有無校車搭返學呢, ... [/quote]

回覆 # 的文章

Looking forward to Feb 28, and will then find out how many schoolmates will be going to GT together.
BTW, pls check out the GT Secondary website, they have a powerpoint showing the academic performance. I personally think I picked the right school for my kid.

原帖由 fumiko 於 09-2-16 10:13 發表
Looking forward to Feb 28, and will then find out how many schoolmates will be going to GT together.
BTW, pls check out the GT Secondary website, they have a powerpoint showing the academic performanc ...

我之前都看過,成績的確很好!

原帖由 twin1411 於 09-2-16 02:40 發表
Hi, Owl99,

我的孖女也是讀St. Cat. 一個讀Upper D, 一個讀Upper 4. 希望新生體驗日遇見你們!!

真喺唔該你先, 我哋d 優才新家長真幸運, 有咁多優才熱心嘅家長在BK分享哋嘅經驗, :) :)

小兒就讀St.Cat, 家住九 ...

Hi twin 1411,

我的也是孖女,讀Deborah Int'l Pre-School, 希望小一體驗日見

Hi twin 1411 & YsYsma,

今年原來有咁多女孩子係twins, 唔知我細囡會否有幸和你地的千金同班呢 :loveliness:  期待28/2, 到時見

原帖由 靚咪媽 於 09-2-16 14:34 發表
Hi twin 1411 & YsYsma,

今年原來有咁多女孩子係twins, 唔知我細囡會否有幸和你地的千金同班呢 :loveliness:  期待28/2, 到時見

Hi 靚咪媽,

如果大家同班當然最好,女孩子很容易成為好朋友 ,希望她們都有一個快樂的小學生活! 28/2 見!:loveliness:

Hi twin1411,

小兒讀Upper Brown, 喺Essex Campus, 希望體驗日見:D :D

原帖由 twin1411 於 09-2-16 02:40 發表
Hi, Owl99,

小兒就讀St.Cat, 家住九 ...
‹ 上一主題|下一主題