用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2009-2010之家長
樓主: salut
go

2009-2010之家長 [複製鏈接]

原帖由 中天英 於 08-12-30 02:13 發表

靚咪媽,

原來妳兩個仔女既出生月份, 同我兩個仔一樣, 都係五月同十月, 相差一年半都一樣 !!!!

我覺得兩兄妹/兄弟年齡接近, 對佢地幾好, 起碼兩個可以玩埋一堆, 唔會咁無聊。

咁妳亞女會做"大女"定"细女", 响邊年 ...

寻日先知道, 我個女同個同學竟然是同年同月同日同一間醫院出世.  而家進一步翻查緊係咪同一個病房.

原帖由 軍魁星 於 08-12-30 10:32 發表

寻日先知道, 我個女同個同學竟然是同年同月同日同一間醫院出世.  而家進一步翻查緊係咪同一個病房.

原來佢係361A床, 我地係361B床, 隔離床炸.

看見小朋友的活力和能力,我們做父母的唔認老都唔得la.
請問一下~ 你兩位公子在那裏學日文?

原帖由 中天英 於 08-12-30 02:02 發表

係呀, 小朋友學習語言既能力好強, 只要提供一個好既語言環境, 佢地會學得好快。

優才從G1就提供好好既英語/普通話學習條件, 每週各有三堂課由操純正英語/普通話既老師教, 所以班G1仔女, 好快就會捲晒條脷咁講嫁啦 ...

我大仔係4月出世的. 妹妹就係10月出世,她是09/10新生呀!

你講得啱,兩兄妹/兄弟年齡接近真係有好多好處. 除了在家有伴玩(當然亦有爭拗的時候),可讓他們自小學習與人相處、互相分享/分擔和珍惜,我常向他們說,有哥哥/妹妹唔係必然的. 小時他們不懂,現在慢慢明白若得自己一個會好悶. 每當他倆各自放學校的特別假期,他們就會覺得好慘,常致電給我問:"哥哥/妹妹幾點放學返家呀?"

原帖由 中天英 於 08-12-30 02:13 發表

靚咪媽,

原來妳兩個仔女既出生月份, 同我兩個仔一樣, 都係五月同十月, 相差一年半都一樣 !!!!

我覺得兩兄妹/兄弟年齡接近, 對佢地幾好, 起碼兩個可以玩埋一堆, 唔會咁無聊。

咁妳亞女會做"大女"定"细女", 响邊年 ...

Hi,

我就係361A號床, 昨晚跟你相認的那位嘅媽咪呀! 我仍然記得很清楚, 當時隔離床位的那位媽咪(即是你)真的很棒, 生完BB3天後已經可以出院, 而自己就要在醫院住上6天(因為係開刀生BB). 而6年半後仍可以與你在此情況下相遇. 真的很開心, 所以話緣份呢樣嘅, 真係好奇妙 !!  
有機會再聯絡啦 !

原帖由 軍魁星 於 08-12-30 10:39 發表

原來佢係361A床, 我地係361B床, 隔離床炸.

原帖由 靚咪媽 於 08-12-30 14:17 發表
看見小朋友的活力和能力,我們做父母的唔認老都唔得la.
請問一下~ 你兩位公子在那裏學日文?

佢地响湾仔驛前學日文。

原帖由 軍魁星 於 08-12-30 10:32 發表

同年同月同日, 同一醫院, 同一學校仲同埋一班 !!!!

原帖由 靚咪媽 於 08-12-30 14:30 發表
我大仔係4月出世的. 妹妹就係10月出世,她是09/10新生呀!  

你講得啱,兩兄妹/兄弟年齡接近真係有好多好處. 除了在家有伴玩(當然亦有爭拗的時候),可讓他們自小學習與人相處、互相分享/分擔和珍惜,我常向他們說 ...

妳细女係09/10優才新生呀, 咁太好喇, 兩兄妹一齊返學嘍。

我覺得小朋友有兄弟姊妹好緊要, 起碼冇咁易變成小皇帝; 好似我兩個仔都鐘意踏單車, 但係我淨係買左一部單車, 咁佢地兩個就要輪流玩; 起初就好容易起爭執, 要霸住部單車自己玩, 到而家, 佢地已經好合作, 先講好邊個玩先, 踏幾多個圈, 玩夠圈數, 就自动落車, 坐响度等下次玩。

回覆 # 的文章

hi 靚咪媽 ,

Is your child from Soka? Just find his photo. When did he graduate? My son is now in Soka K3, will go to GT next year.

原帖由 evaanson 於 08-12-30 17:04 發表
Hi,

我就係361A號床, 昨晚跟你相認的那位嘅媽咪呀! 我仍然記得很清楚, 當時隔離床位的那位媽咪(即是你)真的很棒, 生完BB3天後已經可以出院, 而自己就要在醫院住上6天(因為係開刀生BB). 而6年半後仍可以與你在此情況 ...

Hi, 361A, nice to meet you again.

王國長老

原帖由 evaanson 於 08-12-30 17:04 發表
Hi,

我就係361A號床, 昨晚跟你相認的那位嘅媽咪呀! 我仍然記得很清楚, 當時隔離床位的那位媽咪(即是你)真的很棒, 生完BB3天後已經可以出院, 而自己就要在醫院住上6天(因為係開刀生BB). 而6年半後仍可以與你在此情況 ...

人與人之間的緣份真奇妙!

你兩個仔都好叻,肯坐定等. 我兩位小朋友都好鍾意爭住踩單車,有時各自都會想霸住嚟踩,但慢慢都學懂分享和禮讓.

1月1日那天起,他們開始學踩兩輪,反而妹妹大膽過哥哥. 你兩位小朋友應該學懂了吧!

原帖由 中天英 於 08-12-31 00:53 發表

妳细女係09/10優才新生呀, 咁太好喇, 兩兄妹一齊返學嘍。

我覺得小朋友有兄弟姊妹好緊要, 起碼冇咁易變成小皇帝; 好似我兩個仔都鐘意踏單車, 但係我淨係買左一部單車, 咁佢地兩個就要輪流玩; 起初就好容易起爭執, 要霸住部單車自己玩, 到而家, 佢地已經好合作, 先講好邊個玩先, 踏幾多個圈, 玩夠圈數, 就自动落車, 坐响度等下次玩。

hi, 我仔係Soka上屆畢業生,現在讀緊G1. 妹妹雖然不是Soka學生,但慶幸將成為09/10 G1 新生. 歡迎你加入GT大家庭,希望適應班會認識到你. (到時應該會帶埋阿仔,你認住佢個樣la)

原帖由 enidchiu 於 08-12-31 23:14 發表
hi 靚咪媽 ,

Is your child from Soka? Just find his photo. When did he graduate? My son is now in Soka K3, will go to GT next year.

軍B又大個仔好多,好精靈呀!
原帖由 軍魁星 於 09-1-1 18:39 發表

Hi, 361A, nice to meet you again.

請問帶飯的家長有何心得?夏天帶飯,食物會否壞?
飯盒早上跟小朋友帶回校,午膳時,食物還暖嗎?
可否一個月帶飯,另一個月訂飯?

另外,想問早上坐交通工具由寶琳站去旺角校舍,最舒服
快捷和經済的路線?謝!

原帖由 salut 於 09-1-6 00:21 發表

快捷和經済的路線?謝! ...

我都想知由寶琳至旺角除了校車還有甚麼選擇?  另外我相信訂飯會交好!

原帖由 靚咪媽 於 09-1-5 18:54 發表
軍B又大個仔好多,好精靈呀!

係呀, 就來一歲喇.

學懂了, 不過而家佢地鐘意踩 Roller Skating 多D。

原帖由 靚咪媽 於 09-1-5 18:48 發表
你兩個仔都好叻,肯坐定等. 我兩位小朋友都好鍾意爭住踩單車,有時各自都會想霸住嚟踩,但慢慢都學懂分享和禮讓.

1月1日那天起,他們開始學踩兩輪,反而妹妹大膽過哥哥. 你兩位小朋友應該學懂了吧!

...

軍家三個都一個樣 - 超大眼睛.

原帖由 軍魁星 於 09-1-6 20:44 發表

係呀, 就來一歲喇.

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/449966943_CpiRw-L.j ...

salut,

你搬左屋?

原帖由 salut 於 09-1-6 00:21 發表

快捷和經済的路線?謝! ...
‹ 上一主題|下一主題