用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否減去宗教5分?
樓主: momochiu
go

應否減去宗教5分?

請讓我公平說一句.  早期的教會學校, 即現在名校(聖心, 喇沙, 瑪利諾...)是教會自己出錢買地, 興建學校, 老師全是神職人員, 即修女, 修士, 神父等人. 一手一腳自己由零開始, 政府是無幫手.  可能你會問錢何來,  記得修女講香港明愛是修士, 修女們用幾年時間儲錢得來, 點儲?  是所有神職人員唔食早餐, 將省下來而建成.  點解教區當年同政府打官司, 原因亦是政府想拿回教會學校權, 但教區唔想放棄他們的教學理念, 亦害怕政府收回教區學校後連聖經堂都無.  但現在5分宗教分同父母畢業生亦同有5分是相等, 所以所有教區學校只會世襲, 緊就更加唔公平.  

而且想成為教友亦要上慕道班, 一般要上年半以上(父母).  而父母雙方亦要行天主教婚禮, 他們的子女才可以參與領洗, 但必須 before 3-year,  但每個堂區不同.

It says in the bible, "Who asks here shall receive, who seeks shall find, who knocks may enter." Everyone should have the same chance in front of God. Why do the schools have to retrict to kids who carries the same religion ?

Though I'm a Catholic but I'm against the 5 points for religion.

My opinion is:

No pointing counting system;
No separate round 1 & 2 application procedure;
Every student can make application to their prefered school (one choice only) without area demarcation as 1st stage;
If fail in stage 1, student can make application to their next preference;
Repeated.

I opine that the deletion should not only apply to the religionary point issue but also the entire system.

Just share my view...not argue.

zzidane

王國長老

Without area demarcation?!
咁攪法咪分分鐘住北角抽左去牛頭角,
住柴灣攪左去荃灣?!咁樣唔掂喎......

原帖由 zzidane 於 08-11-28 11:01 發表
My opinion is:

No pointing counting system;
No separate round 1 & 2 application procedure;
Every student can make application to their prefered school (one choice only) without area demarcation as 1s ...

personally, I stand for this 5 religious points.

This "5 points" not only for Catholic church members. But also for 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 like Christian Education Organization: SKH, Baptist and Methodist or  香港佛教聯合會.  

Please do not only pin point on Catholic and Christians.

There is huge contribution from these organizations to their school.  To have 5 points is not overvalued.

If you look at the point system, why no people challenge 父/ 母為該小學的校董 has 20 points or 首名出生子女( 即為家庭各子女中最年長者) has 5 points. Or 父/ 母為該小學主辦社團的成員 has 5 points

Agree that the point system is not perfect.  But without a point system, how can the school decide who can be selected among thousand of applications.  What should we do? Like I said before, should we go back to our old time, to have the P1 admission test?

Also for the 自行分配學位, 每所小學可將其全部小一學額的大約50%作為自行分配學位之用, not for all application leh.

We discuss this topic only with a the hidden agenda on some famous schools that we like.  If we forfeit any point system, how can we judge?

sorry for my "mouth water"

原帖由 麟媽媽 於 08-11-28 11:36 發表
Without area demarcation?!
咁攪法咪分分鐘住北角抽左去牛頭角,
住柴灣攪左去荃灣?!咁樣唔掂喎......

橫掂小一派位要攪咁耐,不如LUCKY DRAW後ED俾一個月時間D家長,大家將自已抽倒而又唔想讀嘅學校POST上網交換,ED負責監管每人只可交換一次,交換之後雙方必須到該校註冊,當俾家長嘅最後一個CHANCE, AND HAVE A BETTER MATCH.

王國長老

哈哈~~我怕到時學位有得「炒」,
你知啦,香港地咩都有得「炒」,
連泰林入場證都有得「炒」,
香港人唔會放過搵錢機會!

原帖由 LS+MCS 於 08-11-28 12:12 發表

橫掂小一派位要攪咁耐,不如LUCKY DRAW後ED俾一個月時間D家長,大家將自已抽倒而又唔想讀嘅學校POST上網交換,ED負責監管每人只可交換一次,交換之後雙方必須到該校註冊,當俾家長嘅最後一個CHANCE, AND HAVE A BETTER MATCH ...

我不相信現實有"公平", 這個term同"完美"一樣,只是個概念. 但我很反感很多人用"公平"來掩飾背後的私心目的. 為什麼有人眼紅這5分,說到底還不是因為那是一間好學校. 為子女有私心沒問題, 但不應該高舉什麼"公平"來做掩飾.
我比較著重看遊戲規則是否公開. 香港入學計分制度很清楚, 你可以不同意,但當你選擇(或者冇得選擇)加入這個入學遊戲, 就要清楚遊戲規則. 而且要自量.
既然你知道有這"5分",而你又很想你小朋友去那學校, 你有絕對權去選擇為你小朋友而去教會.行出這一步. 你有選擇權, 某程度上是"比較公平". 這是你的付出, 為你小朋友而付出. 至於最後你信,不信,為什麼去信.我可以清楚告訴你, 你只雖要向你信的那一位交代.衪的安排, 沒人會知道.世上亦沒有任何人可以向你質疑.

我就覺得唔係5分問題,最主要係有人為5分去信教,我好同意教會學校應該有權去收返佢地教會的學生(因為佢地係教會所辦的學校)理應如此,只係有人為想入教會學校而去騙5分就唔好law,咁會令真係信教好耐,一心真係想個小朋友入"教會"學校的權利分細左,而唔係教徒的媽咪又會覺得咁同用假地址有咩分別,最後個個都用假地址假5分,咁到時就真係人人都係咁多分. 其實個問題已經唔係最後個媽咪有無信,而係有咩方法可以令件事處理得好D,就正如有D媽咪會用假地址抽學校,如果抽到佢米搬去個到住,抽唔到就唔搬,咁你覺得有無問題? 宗教這5分一路都據爭議性,我支持教徒有權入返佢地自己教會學校,但有咩方法可以令件事好D(我相信好難 )

原帖由 BBR 於 08-11-28 14:04 發表
我就覺得唔係5分問題,最主要係有人為5分去信教,我好同意教會學校應該有權去收返佢地教會的學生(因為佢地係教會所辦的學校)理應如此,只係有人為想入教會學校而去騙5分就唔好law,咁會令真係信教好耐,一心真係想個小朋 ...

若在家附近上學是好政策,為什麼第一 Round 不分地區?
有宗教同父母是畢業生,不要求附近上學, 公平 ?

this is a fair game, if you like to enter your target school, you may use some time to get the reglion cert and earn 5 points, it is freedom of choice

這個小學派位問題係唔會有公平的,收左個D會覺得好公平,唔收個D會覺得唔公平,有D人用假地址抽中,公平嗎?有人誇網都抽到,同網抽唔到,公平嗎?有人拎完5分入到學校就唔再信神,公平嗎?但我地無得揀,因為生活在香港要接受本地教育的話,就一定要接受這唔知公唔公平的制度

算吧, 就是有些人不接受現實. 拿"公平"來為自己與人比較下加上籌碼. 看來奉行共產主義的國家可能比較適合他們.

好彩宗教個5分唔關我事,一路都無諗過要多5分幫個女湊學校,因為想讀私校多D,私校無咁煩,再唔係去外國讀

好彩之前有長者同大部份人唔接受現實拎生果金要資產審查,所以終於唔接受現實的人成功爭取到唔駛資產審查拎多一千蚊

原帖由 Reximom 於 08-11-28 15:06 發表

“就是有些人不接受現實”

吓, mug我地香港人一定要接受現實, 無權討論下呢個遊戲規則公唔公平, 再而要求政府檢討或修改個遊戲規則既咩?
香港幾時變到咁獨裁架? 如果我地係共產主義的國家就真係要接受現實既, 但 ...