用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否減去宗教5分?
go

應否減去宗教5分?

我個人覺得教友是應該有多5, 因為方便教區學校回收教友子弟, 讓教友子弟可以優先在教會教校得到教育。主要是可以多接觸天主的真理, 非教友有好多無宗教又好的學校, 點解仲要我們放棄個小小的5?

你們不在意學校是否有宗教堂, 因你們不信, 去邊間學校其實分別可能不大。
但個堂宗教堂及教教學習環境就對我們作為教友的意義重大, 我們不想d子女因為教會學校不能自主先回收教友學生, 而被派到無天主信仰的學校而遠離天主。

其實你們的選擇比我們多, 我們只有天主教學校選, 你們有both, 我們好歡迎非教友子女入讀, 因這樣子可以傳道, 但懇請你們不要去除我們的子女可以親近天主的權利。

唔好睇得教會及d教友都咁陰謀及利益, 可能你唔係教友, 就會覺得教會無私的giving後面一定帶有私心。
教會唔係生意, 好多教友都唔係為私利而返。
我們都不是完美的人, 有時做錯, 講錯亦請你們非教友原諒。

但我們直的很需要將子女送進教區學校, 因為我們希望年少無知的子女可在一個我們認同的信仰和道德中成長。
如果唔係, d教友子女應去邊?

出面好多學校巳經否定有天主存在, 加上小朋友對老師及朋輩的說話絕對非常信賴, 我們做家長的說一百回都不及佢地一個字。

大家收half and half, 有收教友及非教友, 大家happy
非教友喜歡送子女入教會學校, 好多都係喜歡教會學校教d小朋友會正直d, d......

王國長老

其實天主教學校未必收好多教友架,
因為教友同舊生持既分數係一樣,
好多時都要抽籤,未必抽得中,
以我仔學校為例,佢一班40人有多,
只得7個天主教徒,如再免去教友分,
可能更加少教友,只會收晒舊生子女。

米係 lo, 非常同意!

唔想d教友子弟在外做無主沽雲(sorry, 唔識打個2個字)。

想問問, 讀緊小學的小朋友而言, 教徒讀教會學校會唔會著數D, 唔係教徒讀教會學校又會唔會蝕底D, 會唔會有不公平嘅事呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

如果你問我對教友/非教友有無唔公平?
我剩係諗到亞仔地課堂時間會有彌撒既,
學校會比教友同學去中學部參與彌撒,
非教友留係班房,做下功課自修咁,
老師都唔會教書既,公平定唔公平睇你點睇,
教友可能覺得好,非教友可能覺晒佢時間,
但入得教會學校,呢d 無可避免。

原帖由 kikiboy 於 08-11-27 17:46 發表
想問問, 讀緊小學的小朋友而言, 教徒讀教會學校會唔會著數D, 唔係教徒讀教會學校又會唔會蝕底D, 會唔會有不公平嘅事呀?

王國長老

咁教會受資助之餘,佢地自己都有出錢架嘛,
所以佢咪唔係收晒教友囉,40人都只得6-7個教友,
都唔過20%,照比例又唔係對教友好著數啫。

原帖由 Reximom 於 08-11-27 17:52 發表

哦, 咁叫教會學校唔好接受政府資助, 自己出哂錢, 咁咪想收幾多教友子弟都得啦!

但係若果接受得政府資助, 用納稅人既錢, 就要面向公眾, 唔可以山埋門自己圍威威收哂教友子弟囉播!
  ...

原帖由 麟媽媽 於 08-11-27 17:54 發表
如果你問我對教友/非教友有無唔公平?
我剩係諗到亞仔地課堂時間會有彌撒既,
學校會比教友同學去中學部參與彌撒,
非教友留係班房,做下功課自修咁,
老師都唔會教書既,公平定唔公平睇你點睇,
教友可能覺得好,非教友可能覺晒佢時 ...

唔該麟媽媽!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

其實真係咁公平d,不過唔知點證明...

原帖由 Reximom 於 08-11-27 17:59 發表

咁其實係咪應該無宗教信仰既小朋友, 報無宗教既學校(例如官校)會加5分, 比較公平d呢?  

王國長老

唓!咁咪同適齡分一樣,
人人有份,有等同無囉?!

原帖由 Reximom 於 08-11-27 18:06 發表

唔使証明, 自稱就得啦, 因為咁樣等於你放棄教會學校既五分囉!

王國長老

其實如果減去宗教分,
而舊生分照舊,
只會令d 名校更加世襲化,
對一般15分既人一樣無加大機會。

原帖由 Reximom 於 08-11-27 17:52 發表

哦, 咁叫教會學校唔好接受政府資助, 自己出哂錢, 咁咪想收幾多教友子弟都得啦!

但係若果接受得政府資助, 用納稅人既錢, 就要面向公眾, 唔可以山埋門自己圍威威收哂教友子弟囉播!
  ...

如果要說津校是以用「納稅人既錢」作為大前題,咁不如多加一個繳付稅款多寡而加分吧!

凡每年兩夫婦交十萬元以上的稅,加1分;
交二十萬元以上的稅,加2分,如此類推,最多至加五分。

反正,你們說因用納稅人既錢辦校,所以要公平嘛,何為公平?有些人交很少稅,甚至無交稅,仲可能攞緊公援,又點計?到時,又會有人話:公平、歧視....之類,沒完沒了。

官校面前, 人人平等(除左有亞爸, 亞媽, 亞哥, 亞姊照...), 人人15分起點, 加唔加5分都一樣。

我非常同意教會應收非教友學生, 亦無希望只收教友, 只係想教友可以多少少機會入。

到底, 我重視的, 是子女大些機會得到同宗教教育。沒有排他的意思!

而且, 我地一樣有交稅, 教會學校亦無只收自己人, 收政府錢而為小朋友提供更優質教育是理所當然。

我個人對這topic傾向贊成,小朋友如果是天主教教友有分加亦是理所當然,但我非常不值那些為了子女入某好學校而忽然信教的父母,小孩子會知發生甚麼事,這樣做會唔會灌輸錯嘅觀念比小朋友呢?

個人傾向取消宗教分, 在教會/神面前, 理應人人平等, 希望未信嘅去信, 若然只收同宗教, 又何來教化世人呀?