用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入讀2009年培道,小一生媽媽入嚟傾下.
go

入讀2009年培道,小一生媽媽入嚟傾下.

入讀2009年培道,小一生媽媽入嚟傾下,
我囝囝以收了,但我心情麻麻.

你哋心情又如可呢?

我都交咗留位費..
心情? 好咗d..
不過, 從多處了解, 培道喺好學校, 小朋友讀書會開心, 老師好好..喺校舍較小!

原帖由 FITTI 於 08-11-27 11:23 發表
入讀2009年培道,小一生媽媽入嚟傾下,
我囝囝以收了,但我心情麻麻.

你哋心情又如可呢?

我昨日已經交了留費,對培道都有信心. 只是我的是仔仔
上中學比較麻煩d!

我個都喺仔!

但我收到中學轉男女的消息....唔知喺咪?
原帖由 TIFFANYC 於 08-11-27 11:37 發表
我昨日已經交了留費,對培道都有信心. 只是我的是仔仔
上中學比較麻煩d!

多谢解答...
我都係擔心上中學嘅問题,因只收女生,
如果中學係男女校,就好好多.

我今日都交咗留位費.

我女兒12月2日interview, 請問大家interview會問甚麼問題, 用中文還是英文?

用中文.

我今日都交咗培道及聖三一留位費,等埋大抽獎先算。
唔駛个个月交學費真喺慳好多。
不过,二間嚟講,I prefer to 聖三一堂,因有self kitchen and 英文教學。

面試題目大概是甚麼?

原帖由 FITTI 於 08-11-27 12:20 發表
用中文.

Hi

今天也交左留位費, 很多人都講培小校風好, open day果日見到d学生好有禮貌及做話劇時好生鬼,並非好像只讀書果隻...

Hi Sailo, Gordon仔怎樣呀?有無考其它学校呀?result 点樣呀??我呀囡同佢讀同一幼稚園的但不同班, 学校旅行見過面. 12/3又再見啦 :)

Hi. Kwankwanmammy,

only 培道有offer
自行 - 失敗
YW, KRS, KTS - Waiting....

形勢不好...

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-27 12:52 發表
Hi

今天也交左留位費, 很多人都講培小校風好, open day果日見到d学生好有禮貌及做話劇時好生鬼,並非好像只讀書果隻...

Hi Sailo, Gordon仔怎樣呀?有無考其它学校呀?result 点樣呀??我呀囡同佢讀同一幼稚園的但不 ...

Hi Sailo

same.....

只有培道收.
自行-唔得
KTS-waiting
宣小-未in

What's KRS?? 如果KTS 有位offer, 会選擇嗎?

原帖由 Sailo 於 08-11-27 13:28 發表
Hi. Kwankwanmammy,

only 培道有offer
自行 - 失敗
YW, KRS, KTS - Waiting....

形勢不好...

KRS=九龍禮賢

KTS收都會考慮, 但有排等..........出年6月先call waiting.

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-27 16:16 發表
Hi Sailo
same.....

只有培道收.
自行-唔得
KTS-waiting
宣小-未in

What's KRS?? 如果KTS 有位offer, 会選擇嗎?

如果lucky draw抽到, 你會choose私小or政府呢? which 私小最想入呀?lucky draw, which school you want?

原帖由 Sailo 於 08-11-27 16:24 發表
KRS=九龍禮賢

KTS收都會考慮, 但有排等..........出年6月先call waiting.

我都是交了聖三一&培道,不知那間好?

我女10月考過,據我女話問題如下:
- 俾幾張動物圖片佢睇問佢邊隻唔同類
- 俾張圖片佢睇問佢圖中主角做錯咩
- 問佢游水係冬天定夏天的活動
- 答左夏天之後問佢喺邊度游水
- 答左地點之後再問點解去嗰度

原帖由 cwaisum 於 08-11-27 12:12 發表
我女兒12月2日interview, 請問大家interview會問甚麼問題, 用中文還是英文?

謝謝

培道已收我女兒, 留位費都交了, 培道給我整體的印象很好, 無論工友以致職員都有很禮貌, 很helpful, 學生很乖, 最重要的是, 學生讀書讀得很開心,而不是傳統「谷」的那一類, 而且功課可以在學校做完(有培道家長這樣分享), 愚見認為, 小孩子的成長很重要, 不一定是在學業上, 乃是品格培育和靈性培育上, 只要小孩知道他當行的道, 就一生受用。

原帖由 YN 於 08-12-10 11:54 發表
我女10月考過,據我女話問題如下:
- 俾幾張動物圖片佢睇問佢邊隻唔同類
- 俾張圖片佢睇問佢圖中主角做錯咩
- 問佢游水係冬天定夏天的活動
- 答左夏天之後問佢喺邊度游水
- 答左地點之後再問點解去嗰度

...

係就好,I share your feeling abt 培道,真係上上下下都好 nice,但我女自行抽中所以無去註冊。
原帖由 cwaisum 於 08-12-10 12:04 發表
謝謝

培道已收我女兒, 留位費都交了, 培道給我整體的印象很好, 無論工友以致職員都有很禮貌, 很helpful, 學生很乖, 最重要的是, 學生讀書讀得很開心,而不是傳統「谷」的那一類, 而且功課可以在學校做完(有培道家長 ...

我都幫我個女交咗留位費, 我略嫌校舍太細, 聽講校風幾好.