用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

原帖由 iwff 於 08-12-18 11:52 發表
Kookoo,

係呀,我記錯了,好似係TSLiu個仔學網球, 他們上完ETA真的好開心, 希望仔仔上完趣味數學,下個term可以後補到小型網球啦。
iwff

最近好忙都無時間嚟傾吓. 祝大家聖誕快樂, 個個小朋友新年進步.

您地d小朋友好叻, 又識去報失物, 又攞獎! 我嗰仔成日唔見毛衣, 好彩有寫名, 第二日就會放返係佢個位, 佢居然話唔知點解成日有人將佢件衫攞咗又放返好!

iwff,
係我囝囝學緊mini-tennis, 佢話好玩, 而家有對打, 教練有時話good ball喎! 接著會學乒乓球.

TSLiu,

真係好耐冇見你上來呀, 得閒些時多些上來傾啦! 我都希望仔仔可以上到小型網球班, 做多些運動。

Merry Christmas!

iwff

原帖由 TSLiu 於 08-12-19 09:49 發表

最近好忙都無時間嚟傾吓. 祝大家聖誕快樂, 個個小朋友新年進步.

您地d小朋友好叻, 又識去報失物, 又攞獎! 我嗰仔成日唔見毛衣, 好彩有寫名, 第二日就會放返係佢個位, 佢居然話唔知點解成日有人將佢件衫攞咗又放返 ...

Tomdog,

好多謝你囡囡張X'mas card呀,阿仔收到好開心, 佢今日會回禮的了。

他們今日一定玩得好開心了。

iwff

iwff, 你明天係咪都會帶埋仔仔回校呀? 佢昨日有冇同你明天回校要著校服呀? 我仔話明天要著校服, 係老師講架 ~

Kookoo,

我明天都會帶仔仔回校, 但佢冇話老師叫要著校服喎。我剛問我朋友佢話咁多年帶個女回校都冇著校服的, 但她都見有學生著校服回校的。我相信著唔著問題不大, 但你仔仔話老師叫著都要著了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-19 12:09 發表
iwff, 你明天係咪都會帶埋仔仔回校呀? 佢昨日有冇同你明天回校要著校服呀? 我仔話明天要著校服, 係老師講架 ~

醒目開學勳章 王國長老

A! 今次我識答wor!
其實學校係有指引, 學生o係返學校時應該係要著校服的(除非特別日子如xmas, 春節文化日等)
咁當然又無話唔著唔俾入啦! 所以, 做個乖寶寶咪著lor!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-19 14:33 發表
A! 今次我識答wor!
其實學校係有指引, 學生o係返學校時應該係要著校服的(除非特別日子如xmas, 春節文化日等)
咁當然又無話唔著唔俾入啦! 所以, 做個乖寶寶咪著lor! ...

iwff, charlotte_mom, 明白, 今日公司提早放工, 因今晚係annual dinner, 所以可以早啲去補習社接仔啦

Kookoo,

咁好既提早放工! 我仔仔剛同我通電, 佢話老師都有講明天要著校服, 咁唯有做個乖寶寶囉。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-19 14:45 發表

iwff, charlotte_mom, 明白, 今日公司提早放工, 因今晚係annual dinner, 所以可以早啲去補習社接仔啦

Wow! 份report card寫得好詳盡. 對女女的特質和學習情況, 今日得到很多insight和實用的意見, 我和家人已研究了, 我會試下實行的, 謝謝老師和班主任們!

葉靚師奶,
女女其實都寫左Xmas Card俾令千金, 不過佢派唔切, 在此代她說: "I wish you Merry Christmas! I miss you!" (她說因為要放假了, 所以miss d 同學喎.)

醒目開學勳章 王國長老

我個女好famous架你唔知咩
講笑咋, 不過好多auntie都識我個女, 尢其做過小棟樑, 家長義工果d, 不約而同話我個女好bb好痴人 , 三九唔識七去拖人隻手果d, 所以咪識佢lor!
原帖由 iwff 於 08-12-18 10:32 AM 發表
Charlotte_mom,

原來冇得插隊架, 不過我見9:00點希望唔好太遲啦!我朋友兩個女都好難遷就呀, 結果比佢改到係星期五下午4:00提早見哂兩個班級的老師。我朋友個女讀3年級應該同你囡囡唔同班, 不過我問佢, 佢都識你個囡 ...

星期六我們見家老師的時間都好準時, 老師一見我們就係關心地問仔仔d濕疹不是講成績,仔仔開學時因為太熱不停"R",令老師印象深刻,不過現在阿仔d濕疹已好好多,我亦感受到老師的關心。

我都覺得個report寫得好詳盡, 亦明白了仔仔的強項及弱項, 老師真的很細心及了解仔仔日常在學校的情況, 令仔仔在冇壓力之下讀得很開心, 我都滿意仔仔的報告及成績, 令我知道如何幫仔仔更上一層樓。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-22 09:36 發表
星期六我們見家老師的時間都好準時, 老師一見我們就係關心地問仔仔d濕疹不是講成績,仔仔開學時因為太熱不停"R",令老師印象深刻,不過現在阿仔d濕疹已好好多,我亦感受到老師的關心。

我都覺得個report寫得好詳盡, 亦 ...

我地都好滿意我仔今次嘅report, iwff 學你話齋, 個report 好詳盡, 亦知道佢原來係學校係做得好好, 同屋企簡直係兩個人 , 仲有一個point, 係所有人都公認, 佢啲字.....太唔整齊, 個個都叫佢要字體端正, 唉 .....所以我仔都有話.....希望第二學期開始嘅目標係要寫字整齊

Kookoo,

我個仔D字都唔好得好多, 他的字體及畫畫都需要改善, 我地一起努力啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-22 11:35 發表

我地都好滿意我仔今次嘅report, iwff 學你話齋, 個report 好詳盡, 亦知道佢原來係學校係做得好好, 同屋企簡直係兩個人 , 仲有一個point, 係所有人都公認, 佢啲字.....太唔整齊, 個個都叫佢要字體端正, 唉 ...

原帖由 iwff 於 08-12-22 11:41 發表
Kookoo,

我個仔D字都唔好得好多, 他的字體及畫畫都需要改善, 我地一起努力啦!

iwff

iwff, 我仔都係呢兩樣要改善

今年學校的網頁很明顯update得密左又多左, 我晚上剛和女女再一次欣賞了午間音樂會的片段(有她愛心小天使的份), 也看了一下 forum的powerpoint, 女女很有興緻地找她認得的教職員, 竟連校董也認得, 校董大概是經常出沒的.

Hello 各位媽咪&小朋友,

Merry X'mas & Happy New Year!!

我都祝各位媽咪及小朋友,

聖誕快樂!! 新年進步!! 最緊要係學業猛進!!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-24 09:26 發表
Hello 各位媽咪&小朋友,

Merry X'mas & Happy New Year!!  

Hello, 你地係咪都放假陪小朋友呀? 我只係呢3日放下午

Kookoo,

邊有咁好呀, 我公司年尾唔比放假的, 不過阿仔放假係家都好enjoy, 可以遲d起身, 睇書同玩等。不過我一定要佢每日練琴, 溫習(中文返學第一日要默書), 之前放假冇溫過

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-30 09:56 發表
Hello, 你地係咪都放假陪小朋友呀? 我只係呢3日放下午

原帖由 iwff 於 08-12-30 10:16 發表
Kookoo,

邊有咁好呀, 我公司年尾唔比放假的, 不過阿仔放假係家都好enjoy, 可以遲d起身, 睇書同玩等。不過我一定要佢每日練琴, 溫習(中文返學第一日要默書), 之前放假冇溫過

iwff

...

iwff, 我仔就安排去補習社, 唔使佢成日係屋企咁得閒, 仲可以同佢溫埋書, 係呢3日就可以早啲去接佢, 我公司要我地開始放冇薪假, 本來下星期一個牙科保健, 我諗住唔去, 而家都係去lu
‹ 上一主題|下一主題