用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

iwff,
難怪呢幾日咁多folder派番黎, 原來開始左新學期, 等我返去睇下先。
係呢, 你收唔收到我email呀?

Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-4 12:32 發表
iwff,
難怪呢幾日咁多folder派番黎, 原來開始左新學期, 等我返去睇下先。
係呢, 你收唔收到我email呀?

Kookoo,

原來每班的單元都唔同架, 1C第一學期已上完節奏藝術, 武術及跳舞要3rd term才有, 今學期2nd term 有戲劇(唔知教什麼呢), 所以想知是否需要著運動服囉。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 12:23 發表

iwff, 我都見呢兩日咁靜冇入黎傾, 你仔個班2nd term就有節奏藝術呀? 我仔就星期二係武術, 星期三係戲劇, 兩日都要著體育服, 3rd term 先有節奏藝術和舞蹈. ...

我剛上內聯網睇到, 以下的通訊, 我估小一及小二的學生不用回校了。Charlotte_mom 可否確定一下呀?

"本月20日為「學習成果展示會談」(其中小三至小六級,由學生向家長匯報學習成果),敬請家長準時出"

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 12:53 發表
Kookoo,

原來每班的單元都唔同架, 1C第一學期已上完節奏藝術, 武術及跳舞要3rd term才有, 今學期2nd term 有戲劇(唔知教什麼呢), 所以想知是否需要著運動服囉。

iwff

...

iwff, 戲劇要著運動服架, 你仔班係星期幾上架, 我仔就昨日上左, 佢話幾好玩

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:00 發表
我剛上內聯網睇到, 以下的通訊, 我估小一及小二的學生不用回校了。Charlotte_mom 可否確定一下呀?

"本月20日為「學習成果展示會談」(其中小三至小六級,由學生向家長匯報學習成果),敬請家長準時出"

iwff ...

咁係不用帶小朋友回校 /  可以不帶呢

Kookoo,

我仔仔係星期一上戲劇的, 阿仔話上節奏藝術都好開心的。

我估今日都會有學習成果展示會談的通告, 若無需要, 我都唔想帶阿仔返學校了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 13:18 發表

iwff, 戲劇要著運動服架, 你仔班係星期幾上架, 我仔就昨日上左, 佢話幾好玩

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:39 發表
Kookoo,

我仔仔係星期一上戲劇的, 阿仔話上節奏藝術都好開心的。

我估今日都會有學習成果展示會談的通告, 若無需要, 我都唔想帶阿仔返學校了。

iwff

...

iwff, 我就諗住如帶得, 我都會帶佢返學校玩

Tomdog,

我收到你的相了, d小朋友真的玩得好開心呀, 唔該哂你。

Kookoo,

我相信帶小朋友回校應該問題不大的, 因為我仔仔星期六早上返緊一個英文班, 如無必要都唔想miss 堂了。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 12:49 發表
Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:52 發表
Tomdog,

我收到你的相了, d小朋友真的玩得好開心呀, 唔該哂你。

Kookoo,

我相信帶小朋友回校應該問題不大的, 因為我仔仔星期六早上返緊一個英文班, 如無必要都唔想miss 堂了。

iwff

...

iwff, 你仔仔星期六學英文呀? 佢有時有冇話唔想學架?

Kookoo,

最初報名阿仔有話唔想學的(11月開始上的係學phonic), 但上了一堂佢就好願意繼續上了, 因為補習社係我們屋企樓下, 3分鐘都唔駛就到了, 加上都幾有趣, 所以阿仔都幾開心返的。 因為價錢唔貴加上得8個學生。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 14:10 發表

iwff, 你仔仔星期六學英文呀? 佢有時有冇話唔想學架?

原帖由 iwff 於 08-12-4 14:26 發表
Kookoo,

最初報名阿仔有話唔想學的(11月開始上的係學phonic), 但上了一堂佢就好願意繼續上了, 因為補習社係我們屋企樓下, 3分鐘都唔駛就到了, 加上都幾有趣, 所以阿仔都幾開心返的。 因為價錢唔貴加上得8個 ...

iwff, 咁都好啲, 其實唔明點解佢地, 每學一樣野, 上第一堂時都梗係話唔要學, 上左後又話好玩

昨日派左張學習成果展示會談時間表啦, 我地安排係上午9:30 - 10:00

Kookoo,

我安排了9:00-9:30, 好似返工咁早呀!

初級合唱團係聖誕聯歡會表演唱兩首歌呀, 家長要幫學生預備白衫黑長褲, 阿仔有得上台唱歌好開心呀。

你會唔會去12號那晚的座談會呀, 演講者的兩個女兒都讀港同, 一定好多野分享的, 可惜那晚我有事去不到。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-5 10:43 發表
昨日派左張學習成果展示會談時間表啦, 我地安排係上午9:30 - 10:00

原帖由 iwff 於 08-12-5 10:48 發表
Kookoo,

我安排了9:00-9:30, 好似返工咁早呀!

初級合唱團係聖誕聯歡會表演唱兩首歌呀, 家長要幫學生預備白衫黑長褲, 阿仔有得上台唱歌好開心呀。

你會唔會去12號那晚的座談會呀, 演講者的兩個女兒都讀港同, 一定 ...

iwff, 我遲你一場 , 你仔仔有得上台表演真 , 12號仲諗緊

醒目開學勳章 王國長老

hi~!
學習成果展示會談, 係suppose同小朋友一齊的, 老師會"3口6面"咁 分享小朋友校內生活同表現的, 一年班多數都手下留情, 唔駛太緊張呀
(你地將會好驚嘆, 點解份成績表可以咁多字.........)

我都好期待12號個function呀, 有時傾下講下, brainstorming下, 又幾好架wor

仲有, 有關著褸既規定, 我終於又攪清楚--除左校褸, 平時可以著其他深藍色褸(夾棉呀, 羽絨呀), 如果好凍好凍得幾度果d, 就咩七彩褸都ok了

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-5 14:27 發表
hi~!
學習成果展示會談, 係suppose同小朋友一齊的, 老師會"3口6面"咁 分享小朋友校內生活同表現的, 一年班多數都手下留情, 唔駛太緊張呀
(你地將會好驚嘆, 點解份成績表可以咁多字.........)

我都好期待12號 ...

charlotte_mom, 見到你留言真係好喇, 呢幾日仲係好忙呀? 我想問你19號個日, 即係聖誕表演個日, 學校會唔會放早呀? 如會, 知唔知會放幾點呀? 外套方面, 即係只要係純深藍色就得喇? 真係可以唔使著校褸?

Charlotte_mom,

見到你的留言真係開心, 你工作一定好忙的了。20號的成果座談會是否即係小一的學生都要回校呀?

Kookoo,

我相信15度以下係可以不用著校褸的了, 上次旅行我都見有好多學生冇著校褸, 什至不同顏色都有, 不過最好係著深藍色了。

另外,我仔仔這兩天少去了圖書館, 佢話學校開放了個Englishland 比小一小二的學生係小息時去玩喎, 阿仔好喜歡去呀! 因為有好多野睇喎。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-5 14:39 發表

charlotte_mom, 見到你留言真係好喇, 呢幾日仲係好忙呀? 我想問你19號個日, 即係聖誕表演個日, 學校會唔會放早呀? 如會, 知唔知會放幾點呀? 外套方面, 即係只要係純深藍色就得喇? 真係可以唔使著校褸? ...

原帖由 iwff 於 08-12-5 15:20 發表
Charlotte_mom,

見到你的留言真係開心, 你工作一定好忙的了。20號的成果座談會是否即係小一的學生都要回校呀?

Kookoo,

我相信15度以下係可以不用著校褸的了, 上次旅行我都見有好多學生冇著校褸, 什至不同顏色都有 ...

iwff, 係呀....個日旅行我係畀我仔著去街外套 , 等我今晚問下我仔有冇去個度玩先

中文老師有個好介紹呀 -> 聖誕好去處 - Bookfest@HongKong 2008

畀條link你地睇呀 --> http://www.bookfesthongkong.com/

‹ 上一主題|下一主題